kapat
ON
Gündem
Mobil
Online
Rehber
Yazarlar
Ana Sayfa
SABAH
 
 
DVD oynatıcı ilanı okuma rehberi
DVD oynatıcı ilanı okuma rehberi


Bu hafta evlerimizin en gözde eğlence cihazlarından olan DVD oynatıcının reklam şifresini sizler için çözdük.

Tanıdık yüzler
Bir DVD oynatıcının en belirgin özelliklerinden birini oynatabildiği disk formatları belirler. Örnekteki üründe, standart DVD'leri ve VCD'leri oynatabileceğiniz gibi müzik disklerini (audio-cd), kopyalanmış diskleri (CD-R/RW), MP3 formatında müzik ve JPEG formatında resim barındıran diskleri çalıştırabilirsiniz. SVCD ise genel olarak piyasada rastlayamayacağınız, normal disk üzerine yazılarak DVD ile VCD arasında bir kalite sunan ve genelde kullanıcının kendisinin yarattığı bir disk formatıdır.

Ses telleri
DVD filmlerin üzerinde bulunan sesler bazı özel ses formatlarınca hazırlanmıştır. Dolby Digital ve DTS gibi ses formatları değişmez kriterlerce hazırlanmış ses standartlarıdır. Satın aldığınız filmin üzerinde hangi ses standartlarını desteklediği yazmaktadır. DTS genel oranda en iyi kaliteyi almanızı sağlayacaktır (özel ses sistemi gerektirir). Aldığınız filmin kutusunda ne yazarsa yazsın, oynatıcınız sadece burada ifade ettiği standartları çalıştırabilecek durumdadır.

Gözler
Video çıkışı DVD oynatıcınızı televizyonunuza ne şekillerde bağlayabileceğinizi belirler. Scart olarak anılan video çıkış neredeyse tüm televizyonlarda (yeni nesil televizyonların hepsinde) geniş ve bol dişli görüntüsünden ayırt edebileceğiniz bir video çıkışıdır. S-Video ise tek-nik olarak Scart'tan çok daha yüksek oranda görüntü kalitesi sunan, fakat tüm televizyonlarda bulunmayan özel bir video çıkışıdır.

Ses çıkışı
Her DVD oynatıcı eğer özel bir sebebi yoksa üzerinde analog ses çıkışları barındırmaktadır. Bu elinizde herhangi bir özel ses sistemi olmadan da DVD oynatıcınızdan çıkan sesleri televizyonunuzdan duymanızı sağlar. Optik ve dijital ses çıkışları ise özel ev sineması sistemleri için geliştirilmiş ses sistemlerinde kullanılır ve yüksek oranda kaliteli ses verirler.

Konuştuğu diller
DVD filmler özelliklerinden dolayı birden fazla ses dublajı içerebilirler. Bu daha önceden belirlenmiş standartlara göre maksimum 8 adet ses dublajıyla sınırlıdır. Örnekteki oynatıcı standartlarla tam uyumlu şekilde DVD film içerisindeki tüm ses dublajlarını çalıştırabilmektedir. Fakat her DVD film içerisindeki dublaj sayısının ve varlığının değişken olduğunu da unutmayın.

Dil bilgisi
Tıpkı 5. maddede olduğu gibi benzer şekilde DVD filmler birden fazla altyazı içerebilirler. Bu da örnekte olduğu gibi maksimum 32 adetle sınırlı olarak standartlaştırılmıştır. Altyazı desteği sayesinde DVD filmleri hazırlanırken yerleştirilen dillerden birindeki altyazılarla birlikte izlemeniz mümkündür. Yine 5. maddede olduğu gibi, her DVD film içerisindeki dublaj sayısının ve varlığının değişken olduğunu da hatırlatalım.

Sinema havası

Normal televizyonlarımızın görüntü oranı 4:3'tür yani uzun kenar 4 birimken kısa kenar 3 birimdir. Fakat bazı DVD filmler tıpkı sinemada izlediğimiz gibi 16:9 (yani uzun kenar 16 birimken kısa kenar 4 birim) oranına sahip olabilir. Eğer film bu şekilde geniş açıyla DVD film haline getirilmişse ve eğer DVD oynatıcınız 16:9 oranını desteklemiyorsa, ya hiç görüntü alamazsınız ya da görüntü aradaki boşlukları kapatabilmek için yukarı ve aşağı doğru uzar. Fakat günümüzdeki tüm DVD oynatıcılar 16:9 oranını desteklemektedir.

Pasaport
En önemli kriterlerden biri de bölge kodu tanımıdır. DVD filmlerin üretimine göre dünya 9 ayrı bölgeye ayrılmıştır. Bir bölge için üretilmiş DVD film bir başka bölge için üretilmiş DVD oynatıcıda izlenemez. Yani örneğin 1. bölgede bulunan Amerika'dan satın aldığınız bir DVD filmi 2. bölgede yer alan Türkiye'deki DVD oynatıcılarda çalıştıramayabilirsiniz. Fakat gerek gelişen teknoloji, gerekse pazar zorunluluğu sebebiyle bir çok DVD oynatıcı artık bölge kodu taşımamaktadır. Satın alırken soracağınız en önemli kriterlerden biri de bu olmalıdır.

Görüntü formatı
Görüntü standarları oldukça teknik bir konudur. Fakat kabaca değinmek gerekirse televizyonlar NTSC ve PAL gibi görüntüleme standartlarıyla çalışırlar. Örneğin ülkemizdeki standart PAL'ken, Amerika'da NTSC kullanılmaktadır. Örnekteki DVD oynatıcı her iki standarttaki DVD filmleri oynatabilmektedir. Fakat asıl nokta televizyonunuz hangi standartları desteklediğidir. Örneğin NTSC uyumlu bir televizyona sahip değilseniz, Amerika'dan satın aldığınız bir DVD filmi bölge kodu engeli olmasa bile televizyonunuzda görüntülemek isterken sorunlar yaşayabilirsiniz.

Farklı gözler
Bazı DVD filmler bir sahne için birden fazla görüntü açısı barındırabilirler. Ve kullanıcılar da eğer böyle bir destek varsa bu tür sahneleri farklı açılardan izleyebilirler. Bu da özel standartlarla maksimum 9 farklı açı olarak belirlenmiştir.
 

ATA ÜNAL
Elektronik kağıt üzerinden gelecek kurgusu -2
Geçen haftaki yazıda, elektronik kağıdın...


TİMUR SIRT
Gözler çoğu zaman yanılıyor
İki resim getirin gözünüzün önüne: Birincisi...


İSMAİL HAKKI POLAT
Özgürlükte asparagas arasında...
Geçtiğimiz hafta yaşanan iki ilginç gelişme,...


Çölde uydu yağmuru
250 milyon dolarlık dünyanın üçüncü en büyük uydusu W3A'nın...
Çanak antenler iyice küçülüyor
W3A uydusu izleyiciye daha düşük maliyetle dijital yayınları...
İnternette Yerel Seçim
2004 yerel seçimleri bu pazar yapılacak. İçi dışı siyaset olmuş...
Şaşırtıcı yenilikler
Kablosuz sabit diskler
TAŞINABİLİR diskler artık...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gündem | Telekom | Online | Rehber | Yazarlar | Ana Sayfa
Copyright © 2004- Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.