kapat
ON
Gündem
Mobil
Online
Rehber
Yazarlar
Ana Sayfa
SABAH
 
 
CeBIT Hannover kapılarını açtı
CeBIT Hannover kapılarını açtı


Her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir meraklı kitlesi tarafından izlenen fuarda teknoloji dünyasının en son, en ilginç ve en çılgın ürünleri sergilendi.

Dünyanın en büyük bilişim fuarı olan Ce- BIT Almanya'nın Hannover kentinde kapılarını açtı. Bir hafta boyunca teknoloji dünyasının en yeni tasarım ve projelerinin sergilendiği fuara ziyaretçiler daha ilk günlerden akın etti. Geçen yıl global kriz yüzünden sönük geçen fuarı toplam 556 bin kişi ziyaret etti. Fuar yöneticileri 71 ülkeden 6411 katılımcının geldiği fuarı bu yıl 700 bin kişinin ziyaret edeceğini tahmin ediyor. Ana teması "Dijital Yaşam Tarzı" olarak belirlenen fuarda her şey dijital teknoloji çevresinde dönüyor. Ürünlerin iş hayatında büyük kolaylık getirmelerinin yanısıra eğlenceli olmasına da önem veriliyor.

Bir gözlükte iki monitör
Leadtek'in geliştirdiği X-Eye adlı ürün ilk bakışta sıradan bir gözlüğü andırıyor. Ancak cihazın sahip olduğu nitelikler oldukça şaşırtıcı. Zira gözlüğün her camında birbirinden ayrı çalışabilen iki adet monitör saklı. Özellikle taşınabilir DVD veya VCD gibi film oynatma cihazları ile kullanılabilen cihaz çok kullanışlı. Takıldığında 30 cm. uzaklıktan 15 inçlik bir monitöre bakıyormuş izlenimi veren cihazın mobil kullanıcıların ilgisini çekmesi bekleniyor.

110 gram ama yapmadığı yok
İşte fuarın en şaşırtıcı ürünlerinden biri. Mustek PVR-A1. Adı bir iletişim uydusunu andırsa da ürün gerçekten çok marifetli. Cihaz video oynatıyor, resim gösteriyor, ses kayıt ediyor, MP3 çalıyor, SD ve MMC gibi hafıza kartlarını okuyabiliyor. Aygıt tüm bunları 7.6 x 8.5 x 2.1 cm.'lik bir alan içerisinde barındırıyor. Tam anlamıyla saf kan mobil bir cihaz olan ürün USB üzerinden bir yazıcıya bağlandığında cihaz belleğindeki metin ve resimleri doğrudan bastırma imkanı tanıyor.

Şu kartuşu Full'leyelim
Yazıcı kullanan herkes bilir. En ihtiyacınız olduğu zamanda kartuşun mürekkebi tükenir ve yedeğiniz de olmadığı için ortada kalırsınız. InkHS-45 adlı ürün bu sıkıntıya son veriyor. Cihaz HP'nin HP-15, HP-40 ve HP-45 kartuş modellerinin dolumunu otomatik olarak yapıyor. Kullanımı ise çok kolay. Aynı kahve makinesi gibi kartuşu cihaz üzerinde öngörülen yuvasına yerleştiriyorsunuz. Bu kadar. Gerisini cihaz kendisi hallediyor.

Dünyanın bilgisi hep yanınızda

Ünlü İsviçre çakısını bilirsiniz. Her asker ve dağcının cebinde bulunan ve açılmaya başlandığında içerisinden makastan minik testereye kadar her türlü önemli aletin çıktığı çakı evrim geçirdi. Victorinox'un katkılarıyla çakı artık bilişim dünyasına da girdi. Ürüne eklenen USB hafıza çipi ile tornavida ve makasın yanısıra istediğiniz bilgileri de dağların tepesine kadar taşıyabileceksiniz. Ürünün hafızası 64 ve 128 MB arasında değişiyor.

Hem yaz hem konuş
Cep telefonunun minik tuşlarında kısa mesaj yazmaktan sıkılan cepçilere müjde. Siemens'in yeni "PenPhone" kalem tasarımı ile elinizle yazdığınız anında kısa mesaj olarak telefonunuza gönderiliyor. Nasıl mı? Cihazın kendisi cep telefonu şeklinde bir kalem olunca kolay oluyor. Sıradan bir cep telefonundan beklediğiniz tüm özelliklere sahip olan cihazın çok özel bir yazılımı var. Bu yazılımla yazdığınız herşey istediğinizde telefon tarafından dijital yazıya çevriliyor. Gerisi kolay. Çok kısa mesaj yazan biriyseniz artık parmaklarınız nasır tutmayacak.

Erkeklere özel bilgi deposu
iRiver yeni ürünü iHP-300'ü yalnızca erkek kullanıcılar için tasarladı. Açıklamaya göre ürün erkek kullanıcıların en çok kullanıdkların teknik özellikleri bünyesinde barındırıyor. Bunların başında bol bol müzik ve hafıza alanı geliyor. 40 GB'lık sabit diskiyle bu isteklere kolayca cevap veren cihaz aynı zamanda 2 inç'lik bir ekrana da sahip. Bilgisayarın USB bağlantısı üzerinden alınan resimler ekranda kolayca görüntülenebiliyor. Bunlar bana yetmez diyecek kullanıcıları da susturmak için cihaza radyo da ekleyen üreticiler cihazdan oldukça ümitli.

Körler için mobil telefon hazır

ABD'li mobil telefon üreticisi Pemstar'ın yeni ürünü Alva MPO 5500 ile artık görme engelliler de mobil telefon kullanır hale geliyor. Cihaz üzerinde ekran yerine körler alfabesini temsilen 20 harf bulunuyor. Bu bölüm yardımıyla cihazın sahip olduğu telefon, kısa mesaj, ajanda, e-posta ve not defteri fonsiyonları kontrol ediliyor.
 

ATA ÜNAL
Elektronik kağıt üzerinden gelecek kurgusu -2
Geçen haftaki yazıda, elektronik kağıdın...


TİMUR SIRT
Gözler çoğu zaman yanılıyor
İki resim getirin gözünüzün önüne: Birincisi...


İSMAİL HAKKI POLAT
Özgürlükte asparagas arasında...
Geçtiğimiz hafta yaşanan iki ilginç gelişme,...


Çölde uydu yağmuru
250 milyon dolarlık dünyanın üçüncü en büyük uydusu W3A'nın...
Çanak antenler iyice küçülüyor
W3A uydusu izleyiciye daha düşük maliyetle dijital yayınları...
İnternette Yerel Seçim
2004 yerel seçimleri bu pazar yapılacak. İçi dışı siyaset olmuş...
Şaşırtıcı yenilikler
Kablosuz sabit diskler
TAŞINABİLİR diskler artık...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gündem | Telekom | Online | Rehber | Yazarlar | Ana Sayfa
Copyright © 2004- Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.