kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Altan Tanrikulu @ SABAH
 

3 altın kural

Bir yandan spor yazarları derneği başkanı açıklamalar yapıyor, "Spor yazarlarına yapılan eleştirileri kabul edemem" diyor. Diğer yandan hemen her gün bir kulüp, internet sitesi aracılığıyla medyada çıkan haberleri yalanlıyor. Kimi gazeteci kızdığı kulüp yöneticisini yeriyor, kimi sevdiğini yüceltiyor.. Kimi yönetici sevdiği gazeteciye habır sızdırıyor, kimi yönetici ağzına ne gelirse söylüyor.. Maalesef spor medyasının içinde bulunduğu durum bu.. Hepsi hepsi, incir çekirdeğini doldurmayacak sonuçlar yaratabilecek, yüzeysel, sudan, binlerce yıldan beri yapılagelen ucuz politik oyunlar, çekişmeler, tehditler, yağlamalar.. Kazanan kendine kazanıyor, ülkenin spor vizyonuna hiçbir katkısı yok.. TSYD seminerleri yapılıyor.. Her yıl konuşulan konular aynı, her yıl yapılan tartışmalar aynı.. Oysa önümüzde çok büyük bir fırsat var.. Türkiye Avrupa'daki bütün ülkelerden daha fazla genç nüfusa sahip.. Üstelik bu gençler geçmişe oranla çok daha iyi eğitim almaya başladı.. Bu gençler internetten, televizyondan, teletekslerden dünyanın her köşesindeki sportif haberleri takip etmeye başladı.. Bu gençler yapılan işin kalitesini sorgulamaya başladı.. Ve bu sorgulamanın sonucu belli.. Daha iyi spor sayfaları istiyorlar.. Daha iyi spor programları istiyorlar.. Daha iyi maç yayınları istiyorlar..

***

Okuru ya da izleyeni doyurmanın 3 altın kuralı var. Dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde bu 3 altın kural sayesinde zirveye tırmanabiliyorsunuz. Bilgi, güven ve saygı.. Okur gazetesini okuduğu an, ilgilendiği konuyla ilgili bilgiyi asla yetersiz bulmamak zorunda.. Aynı şekilde televizyonun karşısına oturan birisi, yorumcu veya spiker için sürekli, "Bu da söylenir mi? Bunun böyle olduğunu nasıl bilmez?" gibi saptamalar yapmamalı.. Spor medyasındaki insanlar ilgilendikleri konularda kendini sürekli yenilemeli, gelişmeleri takip etmeli, geçmiş hakkında bilgi sahibi olmalı ve yeri-zamanı geldiğinde okurun-izleyenin önüne bu bilgiyi en iyi şekilde sunmalı.. İkinci altın kural güven.. Okur gazetesine, yazarına sonuna kadar inanmalı.. Hiçbir şekilde şüpheyle bakmamalı.. Haberlerin yalan olmadığına, sırf dedikoduya veya bir tarafı yıpratmak uğruna yapılmadığını görmeli.. Televizyon seyircisi de sunucunun veya yorumcunun kişisel takıntılarından çok gerçekten öyle olduğu için yorum yapıldığını hissetmeli.. Bir gün ak dediğine bir başka gün kara diyebilen, bunun nedenini de açık açık ifade edebilen gazeteci daha makbul olmalı.. Ve son kural.. Gazeteci ya da televizyoncu tüketicisine saygı duyduğunu sonuna kadar göstermeli.. karşısındakini aptal yerine koymaya kalkmamalı..

***

Dünyada artık herşey çok hızlı oluyor.. Medya da bu çok hızlı hayatı takip edebilmek, arada ayakta kalabilmek, yaptığınız işte zirveye çıkmak için en önemli silah.. Ama medyanın içindekiler o üç altın kurala bağlı kalmazlarsa, başka yollarla rakiplerini vurmaya çalışırlar.. Sansasyon, abartılı habercilik, aşırı magazin..

***

Türkiye'nin önü açık.. Bilgi çağını yakalamak için çok istekli, çok arzulu genç bir nüfusa sahip.. Bu istek, siyasette, ekonomide, sporda ve kültürel anlamda dünyanın en güçlü ülkelerinden biri haline gelmemiz için en önemli faktör.. Biz Sabah Spor olarak geleceğe artık bu perspektifle bakıyoruz.. Umarız siyasetçilerimiz, ekonomistlerimiz, sanatçılarımız, tüm medyamız ve spor dünyamız da bizimle aynı noktada buluşur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Önce siz temiz oynayın   / 11-03-2004
 Pierre...   / 07-03-2004
 Seyirciyi kazanmak   / 01-03-2004
 Türkiye'nin gecesi   / 18-02-2004
 Çünkü sporu çok seviyoruz   / 03-02-2004
 Basit oyna yıldız ol   / 02-02-2004
 Kontra düşünceler   / 01-02-2004
 Kongren zamanı   / 25-01-2004
 Fener daha iyi   / 19-01-2004
 3 altın kural   / 09-01-2004
ALTAN TANRIKULU
Galatasaray Başkanı
Özhan Canaydın pazartesi gecesi...
HINCAL ULUÇ
Hepsi gayri ciddi!
Kongreye dört gün kala Galatasaray'da...
Erdoğan: Rehin alan doktoru rehin alırım
Erdoğan: Rehin alan doktoru rehin alırım
Ümraniye Devlet Hastanesi'ni açan Erdoğan, hastanelerde hastaların...
Baykal, Erdoğan'a ve basına yüklendi
Baykal, Erdoğan'a ve basına yüklendi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a...
Almanya'nın Jöntürkleri Newsweek'e kapak oldu
Almanya'nın Jöntürkleri Newsweek'e kapak oldu
Ünlü Amerikan dergisi 'Almanya'nın Jöntürkleri'ni kapağına taşıdı.
İtirafçılar canlı bombaları yakalattı
İtirafçılar canlı bombaları yakalattı
İstanbul'da Mason Locasına yapılan saldırıdan sonra üzerine...
Böyle de mutlular!
Böyle de mutlular!
Ünimeks Holding'in patronu Kerem Üstünkaya'nın kendisinden 7...
Bir milyon dolara Playboy'a soyundu
Bir milyon dolara Playboy'a soyundu
İngiliz şarkıcı Rod Stewart'ın eski eşi manken Rachel Hunter, ayrılık...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.