kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Arınç'tan dokunulmazlık formülü

AKP yerel seçimlerin hemen ardından Anayasa değişiklik paketini Meclis'e getirmek için hazırlıklarını tamamlamış gözüküyor. AKP'nin Anayasa değişikliği ile ilgili önündeki engel ise CHP'nin "Dokunulmazlıkların öncelikle kaldırılmasına" yönelik talebi.
CHP, dokunulmazlıklar kalkmadan, Anayasa'nın bir maddesinin değişmesine dahi oy vermeyeceğini açıklamış bulunuyor.
TBMM Başkanı Bülent Arınç ile Turkish Daily News'un kuruluş yıldönümü dolayısıyla verilen resepsiyonda, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ile birlikte bu konuyu konuştuk. Arınç, AB'ye uyum yasaları çerçevesinde Anayasa'nın bazı maddelerinin çok acil değişmesi gerektiğini vurguladı.
Yanında bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin'e de işaret ederek, "Sayın Başkan gibi, birçok kesimin de Anayasa maddeleri ile ilgili talepleri de var" hatırlatmasında bulundu. Arınç, bundan dolayı Anayasa değişikliğinin birkaç madde ile sınırlı kalmayıp, geniş kapsamlı bir şekilde ele alınmasının daha iyi olacağını vurguladı.
CHP'nin direnişini anımsattığımızda ise şöyle dedi: "Ben daha önce de açıklamıştım. Eğer bir milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını istiyorsa, kaldırılmalı. Bu konuda bir direnç gösterilmesini ben şahsen doğru bulmuyorum." Arınç'a CHP'nin talebinin bu durumda nasıl yerine getirileceği sorusunu yönelttiğimizde yanıtı şöyle oldu:
"Eğer daha önce Anayasa Uyum Komisyonu tarafından da belirlenmiş çok sayıdaki maddede değişiklik gerçekleşebilecekse, dokunulmazlık konusu bir şekilde aşılmalı."
TBMM Başkanı'na göre, CHP'nin "önce dokunulmazlık talebine bir formül bulunup kolaylık sağlanması" gerekiyor.
Nedeni de Anayasa değişikliğinin bütün partilerin katılımı ile yapılmasının zorunlu olması. AKP'nin tek başına Anayasa değişikliğini gerçekleştirmesini doğru bulmayan Arınç şöyle devam etti:
"Çok sayıda maddede değişiklik yapılması ve Uyum Komisyonu'nun yeniden çalışmasına imkan bulacaksak, bu Türkiye'nin yararına olacak. O nedenle yolun açılması doğru olur."
TBMM Başkanı Arınç, Anayasa paketinin içine dokunulmazlıklara ilişkin maddenin de konabileceğini, bunun ayrı olarak getirilmesinin de olası olduğunu belirtti.
Arınç, doğrudan söylemese de, seçim sonrasında bu konuda partiler arasında bir uzlaşının sağlanması için arabuluculuk görevini üstleneceğini hissettirdi.
Tek başına olmaz
Arınç, bunları söylerken Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin, "Biz Anayasa değişiklik taleplerimizi doğrudan Sayın Arınç'a ileteceğiz" demekle yetindi.
Bir süre sonra sohbete AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da katıldı.
Seçim konuşmaları dolayısıyla sesi iyice kısılmış olan Kapusuz'a, Arınç'ın dokunulmazlıklar ile ilgili önerisini aktardığımızda, "Öyle olmaz" tepkisini verdi. Kapusuz, dokunulmazlık konusunda kendilerinin de bir çekincesi olmadığını belirterek şöyle dedi: "Yapılacak şey, paketin içinde dokunulmazlığın da getirilmesidir. Ayrı bir madde olarak getirilmesi doğru olmaz."
Gerekçesini ise, "Parça parça Anayasa değişikliği olmaz" diye dile getirdi.
Kapusuz, bunları söylese de AKP içinde, hatta CHP'de dokunulmazlıkların kaldırılmasına sıcak bakmayan çok sayıda milletvekili bulunuyor. Hatta, AKP yönetiminde dokunulmazlıkların tamamen kaldırılması konusunda bazı kaygılar dile getiriliyor.
Dokunulmazlık sıkıntısı
Bunun için AKP'de bulunan formül, "Milletvekili seçilmeden önce işlenen suçlar için dokunulmazlık zırhı kalksın, dokunulmazlık milletvekilliği dönemini kapsasın. Milletvekili döneminde işlenen suçlarla ilgili yargılama, dönem sonrasına bırakılsın" yönünde.
Bu formüle dahi, AKP'de karşı çıkanlar çoğunlukta. Karşı çıkışın nedeni ise şöyle özetleniyor: "Bir trafik polisi, trafik suçu işlediği gerekçesiyle Meclis'teki önemli oylamalar sırasında milletvekillini engelleyebilir." CHP ise dokunulmazlık zırhının sadece Meclis kürsüsünden söylediği sözler için işlemesini, bunun dışında kaldırılmasını istiyor. Hükümet, aralık ayında yapılacak AB zirvesi öncesi Anayasa değişikliğini gerçekleştirmek için kararlı görünse de dokunulmazlık zırhını aşamıyor.
Bu konuda da görev TBMM Başkanı Bülent Arınç'a düşeceğe benziyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Seçim sonrası senaryoları   / 16-03-2004
 Gül: Irak, daha çok su kaldırır   / 14-03-2004
 Ecevit'in, Erdoğan'a çağrısı   / 12-03-2004
 Sökülen fabrikanın işsizleri   / 10-03-2004
 Gül'ün, Powell ve Bremer'e sitemi   / 09-03-2004
 Turuncu şapkalıların sorunu   / 07-03-2004
 Söğütözü dönüm noktası olacak   / 05-03-2004
 Büyükelçi Edelman'ın seçim kaygısı   / 03-03-2004
 AKP'nin seçim sonrası sıkıntısı   / 02-03-2004
 29 Mart sonrası iki konu konuşulacak   / 29-02-2004
MEHMET TEZKAN
İktidar ile muhalefet farkı yüzde kaç olmalı?
İddiam...
EMRE AKÖZ
'Şaman'ın duası kabul oldu
Americans for the Arts...
UMUR TALU
Endülüs'te raks, burada kıvırtmadır!
İspanya, sanki...
MUHARREM SARIKAYA
Arınç'tan dokunulmazlık formülü
AKP yerel seçimlerin...
'Irak'a dönmem çünkü bu benim savaşım değil
Ülkesine izinli giden Irak'ta görevli bir ABD askeri, geri dönmek...
Yayın müdürünü arayıp baskı yaptı
İspanya Başbakanı Aznar, medyayı "Saldırıları ETA yaptı yazın" diye...
Nasıl aday olurlar
Nasıl aday olurlar
"Cansun yönetiminin imzalı tutanağı var. 109 milyon $ borç...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.