kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kanser ağrıları için en etkin tedavi yöntemleri
Kanser Ağrıları Bunlara Bağlıdır

Kanser ağrıları için en etkin tedavi yöntemleri

Prof. Dr. Serdar Erdine'ye göre son 20 yıl içerisinde kanser ağrısı kontrolünde çok önemli aşamalar kaydedildi. Bundan birkaç yıl önce ancak yüzde 60 oranında kesilebilen kanser nedenli ağrılar, günümüzde artık yüzde 95 oranında önlenebiliyor

Kanser ağrı yapar mı?
Kanser ağrıya neden olur. Özellikle kanserin ileri dönemlerinde ağrı şiddeti artar. Her yıl yaklaşık 4.5-5 milyon insanın kansere yakalandığı ve bu hastaların yaklaşık yüzde 80'inin ağrı çektiği bilinmektedir. Kanserin kendisi, sinirlere baskı ile ağrıya yol açabilir. Ayrıca, kanserin büyüyerek, mide bağırsak gibi içi boş organları tıkaması, yine şiddetli ağrılara yol açar. Aynı şekilde, tümör dokusunun kan damarlarını tutması ve tıkaması, özellikle kan damarının sulandığı bölgede beslenme yetersizliğine bağlı şiddetli ağrılara neden olur. Kanserin kendisi ağrıya neden olduğu gibi, tedavi sonrasında, tedaviye bağlı olarak da ağrılar ortaya çıkabilir. Cerrahi girişimlerden sonra çıkartılan kanserli bölgede sinirlerin kesilmesi çok şiddetli ağrılar yapabilir. Aynı şekilde, radyoterapi ve kemoterapi sonunda şiddetli ağrılar görülebilir. Kanserli hastalarda görülen ağrıların her zaman kansere bağlı olduğu söylenemez. Hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde ağrı kanser dışı bir nedene bağlı ortaya çıkar.

Her şiddetli ağrı kanseri düşündürür mü?
Özellikle baş ağrılı hastaların ilk aklına gelen durum; kanserdir. Halbuki nevralji tipi ağrılar çoğu kez kanser ağrılarından daha şiddetlidir. Bu nedenle, ağrının şiddeti ile hastalığın seyri arasında her zaman bir paralellik yoktur. Örneğin böbrek taşına bağlı ağrılar dayanılması en zor ağrılar arasında gelmektedir. Buna rağmen basit bir kas gevşetici ile geçebilir.

Kanser ağrılarında kullanılan yöntemler nelerdir?
20 yıl önce ağrı yüzde 60 oranında kesilebilirken, bugün ağrı merkezlerinde yüzde 95 oranında kesiliyor. Kanser ağrısının kontrolünde bu denli ilerlemeye rağmen, hastanelerde ağrılı hastaların kontrolü yine eski düzeyde kalmaktadır. Kanser ağrısının tedavisi her şeyden önce nedene yönelik olmalıdır. Nedene yönelik tedavi üç şekilde yapılır:
1- Kanserli dokunun cerrahi olarak çıkartılması. Bu sayede kanserin yayılması engellendiği gibi, kanserli dokunun sinirler ya da diğer dokular üzerine baskı yaparak ağrıya neden olması da engellenmiş olur.
2-Kanserli doku ışın tedavisi ile tahrip edilir. Radyoterapi adını verdiğimiz bu yöntem ile özellikle ışına hassas tümörlerde başarı elde etmek mümkün.
3-Kemoterapi. Kanserli dokunun çeşitli ilaçlarla geriletilmesine yönelik tedavi biçimidir. Son yıllarda kemoterapi konusunda çok önemli gelişmeler görülmektedir. Bu üç yöntemle birlikte, ağrının kontrolü ayrı bir dal olarak ortaya çıkar. Kanser ağrısının kontrolü yukarıdaki yöntemlerin uygulanmasını engellemez.

Kanser ağrıları için ilk nasıl bir tedavi uygulanmalıdır?
Kanser ağrısı için ilk denenmesi gereken; ağrı kesici ilaçlardır. Analjezik adını verdiğimiz ağrı kesici ilaçların düzenle ve dikkatli biçimde verilmesi ile birçok hastada yeterli bir ağrı kontrolü sağlanabilir.

İlaçlar ağrıyı azaltmazsa neler yapılabilir?
Analjezikler yeterli olmadığı taktirde başka yöntemler vardır. Bunlar arasında; kanserli bölgeye giden sinirlerin 6 ay veya bir senelik sürelerle uyuşturulması gelmektedir. Bu sayede, hasta ilaç kullanmadan günlük yaşamını sürdürebilir. Başka bir yöntem de; morfinin ağız ve diğer yolların yanı sıra, omuriliğe yerleştirilen ince sondalar ve pompalar aracılığı ile verilmesidir. Bu sayede, ağızdan verilen morfinin onda biri ile günlük analjezi sağlanabilmektedir. Bu pompalar hasta tarafından kullanılabilmekte ve hasta günlük yaşamını rahatlıkla sürdürebilmektedir. Böylelikle morfinin ağız ya da kabadan verilmesi sırasında görülen baş dönmesi, sersemlik, uyku hali gibi belirtiler de ortadan kalkmakta ve hasta günlük aktivitesini yitirmeden işlerine devam edebilmektedir.

Pillerle ağrı kontrolü nasıl yapılıyor?
Yine son zamanlarda omuriliğe yerleştirilen piller aracılığıyla uzun süreli ağrı kontrolü mümkün olabilmektedir. Kanser ağrısı için kullanılan ilaçların başında morfin ve benzeri ilaçlar gelir. Bu ilaçların ağrılı hastalarda alışkanlık meydana getirmediği gösterilmiştir. Bu nedenle, kanserli hastalarda çekinmeden morfin ve benzeri ağrı kesiciler kullanılabilir. Özellikle yaşamının son dönemine gelmiş bir hastada, acı çektirmemek önde gelen görevlerden biri olmalıdır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kanser Ağrıları İçin En Etkin Tedavi Yöntemleri
 Zona Ve Zona Sonrası Geçmeyen Ağrılarda Neler Yapılabilir
 Şeker Hastalığı Nedeniyle Dayanılmaz Ağrılar Çekenlere...
 Endoskopik Kaş Kaldırma Gençleştirir
 Kontur Atmak Nedir? Nasıl Yapılır?
 Astım Mevsimi
 Türk Lokumu Burun Tüm Dünyada Moda
 Bel Ağrısı İçin Çıkıkçıya Değil Uzmana Başvurun
 Boynumuz Neden Ağrır ?
 Doku Kokteyli Benim İçin Makyaj Gibi
 Ağrının Faturası Çok Ağır
 Kanserliye Amerikan Tedavisi.
 Modern Binalar Hastalık Üretiyor
 Göğüs Kanserinde Yeni Umut
Batı bunları yayınlıyor
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun Fransız kozmetik firması...
Trafik canavarını takip edip yakalattı
İzmir'de duyarlı bir vatandaşın ısrarlı takibi, bisikletli bir...
Bu nasıl sevgi
Kaçırarak evlendiği üç aylık hamile eşine sinirlenen Kamil Bayrak,...
Böyle de mutlular!
Böyle de mutlular!
Ünimeks Holding'in patronu Kerem Üstünkaya'nın kendisinden 7...
Hep trendi
Hep trendi
Akfil'in ortağı Ender Mermerci'nin küçük kızı Derin, modayı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.