kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Öğrenci istediği ilin lisesinde okuyacak
Öğrenciye müjde

Anadolu lisesine girişte tercih sınırlaması aşamalı olarak kalkıyor. Bu yıl 3 yerine 15 ilde okul tercihi yapılabilecek

Liselere Giriş Sınavı'nda, Anadolu liseleri için uygulanan il tercih sıralaması kaldırılıyor. Sınava bu yıl girecek öğrenciler, kendi illerinin yanı sıra 15 büyük şehirdeki Anadolu liselerini tercih edebilecek. Sonraki sınavda bu sınır da kalkacak.


İSTEYEN BU SINAVDA TERCİH DEĞİŞTİRECEK
KONUYLA ilgili genelge okul ve sınav merkezlerine gönderildi. 13 Haziran'daki sınav için yaptığı tercihi değiştirmek isteyen adaylar yeniden başvurabilecek. Bu adaylar listeye yeni eklenen 12 büyükşehir arasından ayrıca seçim yapabilecek.

BAŞKA OKULA GEÇİŞTE BİR YIL OKUMA ŞARTI
ANADOLU liseleri arasındaki yatay geçişe de ikametgâhın yanı sıra "kazanılan okulda en az bir yıl öğrenim görme" şartı getirildi. Ancak bu yıl mevcut uygulama sürecek. Liseler sınavına bu yıl 614 bin aday başvurdu.


***

Öğrenci istediği ilin lisesinde okuyacak

Liselere Giriş Sınavı'ında Anadolu liseleri için uygulanan il tercih sınırlaması 2005-2006 öğretim yılından itibaren kalkıyor. Bu yıl 15 büyükşehirden tercih yapılabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Giriş Sınavı'nda (LGS), Anadolu liseleri için uygulanan il tercih sınırlamasını 2005-2006 öğretim yılından itibaren, kaldıracak. Liselere Giriş Sınavı'na (LGS) bu yıl girecek öğrenciler ise kendi illerinin yanısıra 15 büyükşehirdeki Anadolu liselerini tercih edebilecek. Mevcut uygulamada, LGS'ye girecek öğrenciler, kendi illeri dışında sadece Ankara, İstanbul ve İzmir'deki okulları tercih edebiliyorlardı. Milli Eğitim Bakanlığı "ortaöğretimin yeniden yapılandırılması projesi" kapsamında ilk somut adımını LGS sınav yönetmeliğini değiştirerek attı. Buna göre, LGS ile Anadolu liselerine girecek öğrencilerin tercih sınırlanması kaldırılacak. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nce yapılan düzenleme sayesinde, 2005-2006 ders yılından itibaren uygulanmaya başlanacak projeyle, adaylar istedikleri il ve ilçelerdeki Anadolu liselerini seçebilecekler.

BU YIL GEÇİŞ DÖNEMİ
Bu yıl ise LGS'de Anadolu liseleri için tercih sınırlaması genişletilerek uygulanacak. Buna göre, adaylar seçimlerini, kendi il ve ilçelerinin yanı sıra 15 büyükşehirdeki Anadolu liseleri için de yapabilecekler. Yeni düzenlemeye göre, öğrenciler, Ankara, İstanbul ve İzmir'in yanı sıra, bu dönem, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Samsun Büyükşehirleri'ndeki Anadolu liselerini de seçebilecekler. Bu yılki uygulamayla ile ilgili genelge hazırlanarak, okullara ve sınav merkezlerine gönderildi. Genelgede, değişikliğe gerekçe olarak, kamuoyunda prestiji yüksek kabul edilen Anadolu liselerinin genellikle büyükşehirlerde bulunması gösterildi. Orta Öğretim Genel Müdürlüğü Yetkilileri, öğrencilerin, artık kendi ilçesi ve üç büyük şehir dışında diğer büyükşehirleri de tercih edebileceklerini hatırlatarak, 13 Haziran 2004'te gerçekleştirilecek Liselere Giriş Sınavı (LGS) için yaptığı tercihleri değiştirmek isteyen adayların başvurularının kabul edileceğini kaydettiler. Tercihlerini, listeye yeni eklenen 12 büyükşehir arasından seçim yaparak değiştirmek isteyen adaylar, başvurularını Mayıs ayı sonuna kadar Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne yapabilecekler. LGS için başvurular, 1- 15 Ocak tarihleri arasında gerçekleşmişti.

TRANSFERLER SIKILAŞTI
Alınan bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı, yeni düzenlemeyle, Liselere Giriş Sınavı'na katılan adayların istedikleri illerdeki 5 Anadolu lisesini tercih etmelerini sağlarken, düşük puanlı okulları seçerek, daha sonra yüksek puanlı okullara geçiş yolunu da tıkıyor. Buna göre, geçiş yapılacak okulun kontenjanının boş olması şartı aranacak. Eğer geçiş yapılacak okulun kontenjanı dolu ise nakil isteği gerçekleşmeyecek. Kontenjanının uygun olması durumunda da, Anadolu liseleri arasındaki geçişlerde adayların geçiş yapmak istedikleri ilde ikametgah zorunluluğunun yanı sıra, öğrencinin "en az bir yıl" ayrılmak istediği Anadolu lisesinde "eğitim görmüş olması şartı" aranacak. Yetkilileri, bu yıl okullar arasındaki geçişlerin mevcut uygulamaya göre yapılacağını bildirdiler.

131 bin öğrenci yerleştirilecek

Bu yıl için Türkiye genelinde LGS'ye 614 bin 164 aday başvurdu. Okul kontenjanlarına göre öğrencilerin 51 bini Anadolu liselerine, 66 bini Anadolu teknik veya Anadolu meslek liselerine, 8 bini Anadolu öğretmen liselerine, 6 bini de Anadolu imam hatip liselerine yerleştirilecek. Yani sınava giren 614 bin 164 öğrenci arasından toplam 131 bini bu liselere yerleştirilecek. Türkiye genelinde ise toplam 1396 Anadolu lisesi bulunuyor.

Fatih CANITEZ (MERKEZ)

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Almanya'nın Jöntürkleri Newsweek'e kapak oldu
 İtirafçılar canlı bombaları yakalattı
 Hep bir ağızdan 'evet'
 Dünyanın en büyük anıt rölyefi yapıldı
 Çin'den gelip Türkiye'de öldüler
 Genelkurmay: Her faaliyette kusur olabilir
 Karayalçın'ın konuşması engellendi
 Beyoğlu'nda Patlama
MEHMET TEZKAN
İktidar ile muhalefet farkı yüzde kaç olmalı?
İddiam...
EMRE AKÖZ
'Şaman'ın duası kabul oldu
Americans for the Arts...
UMUR TALU
Endülüs'te raks, burada kıvırtmadır!
İspanya, sanki...
MUHARREM SARIKAYA
Arınç'tan dokunulmazlık formülü
AKP yerel seçimlerin...
'Irak'a dönmem çünkü bu benim savaşım değil
Ülkesine izinli giden Irak'ta görevli bir ABD askeri, geri dönmek...
Yayın müdürünü arayıp baskı yaptı
İspanya Başbakanı Aznar, medyayı "Saldırıları ETA yaptı yazın" diye...
Nasıl aday olurlar
Nasıl aday olurlar
"Cansun yönetiminin imzalı tutanağı var. 109 milyon $ borç...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.