kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ON
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
ATV
 
Mutlu, mavi bir dünya
Mutluluğun rengi mavi

Mavinin gücünün sınırı yok. Bu renk pek çok ülkede barışın ve huzurun anahtarı

Frankfurt'taki ev aksesuarları fuarının tasarım bölümünde Ed Annick tarafından hazırlanan "BLUEblue" adlı sergi, mavi bir dünyanın kapılarını aralıyor. Sergide bu rengin kültürel ve ekonomik gücü anlatılıyor.

***

Mutlu, mavi bir dünya

Frankfurt'taki ev aksesuarları fuarının tasarım bölümünde Ed Annick tarafından hazırlanan "BLUEblue" adlı sergi, sakin ve huzurlu bir dünyanın kapılarını aralıyor
Mavinin bu kadar etkileyici bir renk olduğu aklınıza gelir miydi? Benim hayır. Evimde veya giysilerimde out renklerden biriydi mavi, bu sergiyi görene kadar Frankfurt Ambiente ev aksesuarları fuarının tasarım bölümünde Ed Annick tarafından hazırlanan "BLUEblue" adlı bir prezentasyonu sizler için izledim.

Ed Annick'e göre mavi rengin gücünün sınırları yok.. Ancak tarih içinde bu evrensel sembolün her çeşidi daima tercih edilmiş. Konuya farklı bir bakış açısı getiren bu sergi, bir trend şovu değil. Burada "mavi"nin kültürel ve ekonomik gücünün anlaşılması hedeflenmiş. Tarihi kültür, doğal akış, sanat eseri, psikolojik algılama, meraklı kültürel çağrışımlar ve daha pek çok şeyin eklektik bir harmanı da denilebilir. Yabancı markalardan yerli ev aletlerine, eski zamanlardan modern günümüze, mavinin etkisi hakikaten inanılmaz..

Ev temizliğinde kullanılan ürünlerin çoğunun kutusunda mavi rengin hakim olması tesadüf değil. Maviyle verilen mesaj "ferahlık". Mesela Lekue firması fırına girecek mutfaklık ürünlerinde mavi rengi kullanıyor, mavi ürünler firmanın cirosunun yüzde 70'ini oluşturuyor. Ülkelere göre mavinin anlamı; temiz, barış, ferah, sakin ve güvenilir.

Kültürel farklılıklar tabii var. Çin mavisi "ölümsüzlüğü" çağrıştırırken, Danimarka'da kalite anlamına geliyor. Amerikalı kadınlar evlenirken hala "Eski veya yeni, mavi birşey ödünç al" diyor. Bu da, İsrailli gelinlerin sadakatlerini ifade etmek için kullandığı mavi kurdeleden geliyor. Eskiden dinsel törenlerde belli renklerin kullamiş. Mavi, pek çok kültürde erkeksi çağırışımlar yaptığı için Konga'daki Afrikalı gençler, çocukluktan ergenliğe geçişte yüzlerini maviye boyuyorlar. Mavi çocukluğun hayaletini temsil ediyor.

Bu törenden sonra yetişkin genç, gururlu bir erkek olup toplumdaki yerini alabiliyor. "Mavi kullanarak erkek olmak" töreni bazılarına garip ya da zoraki gelse de, mavinin gücü batı toplumlarında da kullanılıyor. Dünyanın bu tarafında erkek odaları için en çok seçilen renk neden mavi?

DOĞAYA SAYGI

Eski Mısır'da ölümden sonraki hayatta mavinin güç verdiğine inanılırdı. 14.yy.da şovalyeler güçlerini mavi renkli zırh giyerek gösterirlerdi. Altın çağda, resimde mavi rengi kullanmak statü durumuna geldi. Picasso'nun 'Mavi Dönemi'nden Mondriaan'ın mavi takıntısına, pek çok ressam maviden ilham aldı. İnsan gözünü kapayıp doğayı düşündüğünde, beynindeki imajlar hemen renklenir. Aklına egzotik hayvanlar, tropikal yağmur ormanları, yeşillikler gelir.. Ama garip bir şekilde gökkuşağının en çarpıcı rengi olup, yeryüzünün yüzde 70'ini sular oluşturmasına rağmen, akla ilk gelen mavi değildir.

Oysa mavinin tüm tonları çok etkileyicidir.. Okyanuslar, parlak bir gökyüzü, yeni doğmuş bir bebeğin mavi gözleri. Okyanusun değişen renkleri pek çoğumuza ilham verir. Doğaya karşı hissettiğimiz saygıyla karışık korku, denize olan sevgimizi açıklayabilir. Belki de dalgalardan aldığımız keyif, bu rengin bize verdiği enerjidendir. Stratejik marka süreci başladığında, her zaman aynı iki soru sorulur. Ürünümüzü, servisimizi ve hatta şirket kimliğimizi hangi renk en iyi yansıtır ve tüketiciler hangi renge en çok güvenir?

Ticari olarak bunun yüzde 100 yazılı kanıtı olmasa da, araştırmalar bir rengi favori gösterse de, iş marka ve renklere gelince kafa yormak boşuna. Mavi logolu Amerikan Express'in kredi kartı neden yeşil? Bazı mavi logolar: Chiquita muz, durex prezervatif, FIAT, Mazda, KLM havayolları, Hilton, Nivea krem, Nokia .. Psikolojide de mavinin etkisi çok büyük. Gerçek bir mavi aşığıysanız, sakin ve başarılı bir gelecek sizi bekliyor. Tek yapmanız gereken araştırmalarla belirlenen psikolojik verileri günlük hayata geçirmek. Açık mavi bir ortamda çalıştığınız zaman, daha rahat ve yaratıcı oluyorsunuz, verimliliğiniz artıyor. Yeni doğan bir bebeği mutlaka mavi tavanlı bir odada yatırın, bu hem bebeğin IQ'sunu artıracak hem de sinir sisteminin (dolayısıyla sizinkinin de) sakin olmasını sağlayacak. Cebinizde mavi bir taş taşıdığınızda, ağrılarınızın çoğu kaybolabilir. Mavi tişört giydiğinizde yeni arkadaş bulmak inanın çok daha kolay.

Bilimsel araştırmalara göre, mavi ortamlara konulan hayvanların kürkleri daha parlak, bitkilerin büyümesi daha hızlı, kesilecek tavukların stresi daha az. Tüm bunların tek kötü tarafı ise mavinin sihirli gücünün ancak kudretine inandığınız zaman etkili olması. Sokağa çıktığınızda mavi olmayan bir dünya hayal etmek zor. Şimdiye kadar maviden belki bu kadar etkilenmediniz. Ama bundan sonra mavinin zenginliği, çeşitliliği, pozitif enerjisi ve desteği sizi şaşırtmaya devam edecek. Nereye giderseniz gidin, farkında olduğunuz sürece, "mavi"nin sizinle olacağına emin olabilirsiniz. İstanbul'u da en güzel yapan mavi, masmavi Boğaz değil mi? Çok şanslıyız arkadaşlar, bu kadar güzel tasarlanmış, en mavi şehirde yaşıyoruz. Sizleri mavi tasarımlarla başbaşa bırakıyorum.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Bir kraliçenin düşüşü
 En uzun menzilli uçak
 Eğlencede kablo tartışması
 Kısa...kısa...kısa...
 Plaklardan yükselen şarkılı propaganda
 Türk mühendisin başarısı
 Kısa...kısa...kısa...
 Doğu'nun huzurlu otelleri
 Roma'nın tarihi bu otelde yaşanıyor
 Ev dekorasyonu kanepeyle başlar
 Seçim Müzakereleri
 Hatlar Kesik
 Harlem Daveti
 Meleklerin Yastık Kavgası
 İstanbullu Rumlar eğlenceyi severlerdi
 Bahar modasının ayak sesleri
 Bir objeye tutkuyla bağlanabilirim
 Başarısı tescillenen uçak
 Kısa...kısa...kısa...
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GAYE ÇEVİKEL
Yaşayan Buddha'yı çok özleyeceğiz
Paris'te Tom Ford'un...
Bilinçsiz spor ölüm nedeni
Bilinçsiz spor ölüm nedeni
Son zamanlarda hem Türkiye hem de dünyada spor yaparken aniden...
Zihninizi aktiviteyle daima dinç tutun
Zihninizi aktiviteyle daima dinç tutun
Yaşın ilerlemesiyle birlikte belleğimiz de zayıflamaya başlar, yakın...
Dizilerimle reytingi garantilerim
Dizi film deyince, akla gelen ilk isimlerden biri olan Nuran Devres,...
Gerçek bir Türk burjuvasıydı
Genelde nankör ve unutkan bir toplumuz. Yalnız sanatçılarımız değil,...
Seçimlerin galibi şimdiden belli
Armageddon, Averted: The Soviet Collapse adlı kitabın yazarı, Princeton...
Usta ve çırak
Geçen hafta, kırk yıllık dostum Oğuz Aral'ın Ebru Çapa'yı fiştekleyip...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Hava Durumu Spor | Günaydın | Televizyon | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City

   
    Copyright © 2003 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.