kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ON
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
ATV
 
Asiye'nin kaderini değiştirdiler
Asiye'nin kaderini değiştirdiler


Bir ay önce piyasaya çıkan Kurtlar Vadisi dizisinin müziklerinden oluşan CD en az dizi kadar ilgi gördü. Satışı 200 bine yaklaşan CD 200 yıllık Asiye adlı Karadeniz türküsünü ve türküyü otantik tarzda yorumlayan kendi halinde bir akademisyeni de şöhret yaptı
Kurtlar Vadisi, televizyon dizileri içinde en fazla ilgi görenlerden biri. Türk mafyasını anlatan, şiddet dolu sahneler kadar acılı aşklara da yer veren dizi entelektüellerden eğitimsiz insanlara kadar herkesi etkiliyor. Öyle ki izlenme oranları görülmemiş biçimde Türk takımlarının UEFA Kupası maçlarının izlenme oranlarını bile sollayabiliyor. Dizide geçen kimi diyalogları Fatih Terim kendini ifade etmekte kullanıyor. İşte bu olay haline gelen dizinin müzikleri de çok sevildi. Hele "Asiye" adlı türkü herkesin diline düştü. Çok eski bir plaktan çalındığı düşünülen ve "Ooy Asiye Asiye / Tütün koydum kesiye / Adam cebinde taşır da senin gibi gelini oooo oy" sözleriyle dikkat çeken türkünün plağını bulmaya çalışanların imdadına Kurtlar Vadisi müzik CD'si yetişti.

Yaklaşık bir ay önce piyasaya çıkan CD'den sonra o gün bu gündür müzik marketlerde Asiye türküsünün yankıları yükseliyor. CD'nin satışları şu anda 200 bine yaklaşmış durumda. İlk kez bir dizinin müzik CD'si bu kadar ilgi görüyor, ve ilk kez bir dizide kullanılan eski bir türkü bu kadar çok seviliyor ve tanınıyor.

BİR YIL ÖNCE KAYDEDİLDİ
Peki nedir bu türkünün hikayesi? Hakikaten eski bir plaktan mı çalınıyor? Bu kadar çok sevilmesinin sebebi ne? Bütün bu soruların cevaplarını almak için hem dizinin hem de CD'nin müzik yönetmeni Gökhan Kırdar ile görüştük. Kırdar'a ilk sorumuz "Asiye türküsünü eski bir plakta mı buldunuz?" oldu:
"Asiye, Giresun-Görele yöresine ait 200 yıllık bir türkü ancak biz bu türküyü bir plakta bulup o plağı kullanmadık. Hatta hiç bir plak, kaset veya CD'de kaydına rastlamadık. Dizi için türküyü Özer Özel çalıp söyledi. Yani dizide ve CD'de dinlediğiniz bu türkü bir yıl önce kaydedildi."

Türkünün böyle kaydedilmesi de Kırdar'ın tercihi: "Türküyü en saf haliyle otantik havasını yitirmeden dizide kullanmak istedim. Özer Özel önce bir kemençe ardından da bağlamasıyla türküyü yorumladı. Ben de üzerine 1930'lu yıllara ait bir plak efekti ekledim" diyor. Asiye'nin bu kadar çok sevilmesini de buna bağlıyor. "Bugünün sound'uyla çalınıp söylenseydi, türkü bu kadar sevilmezdi," Şimdi gelelim Asiye'yi çalıp söyleyen Özer Özel'e... O aslında bir akademisyen. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyesi. Çok iyi bir tambur ustası ama kemençe ve bağlamayı da iyi çalıyor. Asiye türküsünü de o bulmuş getirmiş. Türküyü otantik bir şekilde söylemesi ise Karadenizli olmasından kaynaklanıyor.

TÜRKÜ ALBÜMÜ GELİYOR
Kurtlar Vadisi müzik CD'si çıkınca ve Asiye türküsünün sanıldığı gibi arşivlerden bulunmayıp Özer Özel'in yorumladığı anlaşılınca yıldızı parlamış. Şimdi aranıp sorulan, konuşulan, övgüyle söz edilen bir müzisyen. Oysa bu türkü onun ilk profesyonel yorumculuğu. Ama gördüğü ilgiden olsa gerek yorumculuğa özellikle de türkü yorumlamaya devam edecek gibi görünüyor. Zaten Gökhan Kırdar ile de bir yıldır üzerinde çalıştıkları bir proje var. Hatta altı aya kadar albüm piyasaya çıkacak. İçinde yine çok eski, az bilinen, gün ışığına çıkmamış türküleri çalıp söyleyecek.

Kurtlar Vadisi CD'sinde Özer Özel'in eşi Aslı Özel adını da görüyoruz. Kendisi gibi akademisyen olan eşi Aslı Hanım da yorumcu. CD'deki Elif türküsünü o yorumlamış. Her hafta her kesimden milyonlarca izleyiciyi televizyon başına toplayan Kurtlar Vadisi, oyuncuları gibi 200 yıllık bir türküyü ve kendi halinde bir akademisyeni de yıldız yaptı. Altı ay sonra albümü çıkacak olan Özer Özel'i adını bundan sonra sık sık duymaya hazır olun.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Global kriz aileleri
 Hollywood ünlülerinden yaz mücevher modası
 Renkli ve gözalıcı
 Geleceği akıllı kumaşlar saracak
 Ajanda
 Dünya müziğinin en renkli grupları geliyor
 Çocukların jimnastik gösterisi
 Metroseksüel değil anticinsiyetçi
 Balıkçı felsefesi verimi artırıyor
 Cihan Ünal'ın aşık kızı
 Dedelerimizi arıyoruz
 Robert de Niro olmak çok kolay
 Fener'in basketçi kızları atakta
 Ajanda
 8 Mart kadınlar için özel bir gün olacak
 Engellilere özel taksi hizmeti
 Amerika'da bir Türk hakem
 Zorla baba olunmaz
 Bu köpekler sınav şampiyonu
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kuzeyde evlenmek istemiyorlar
"Cildiniz nasıl bu kadar...
Dicle'ye yeni imaj
Dicle'ye yeni imaj
Uzun balyajlı saçlarıyla tanıdığımız İpek Tuzcuoğlu, bir saç boyası...
İpek gibi cilt
İpek gibi cilt
Lancome Caresse nemlendirici, gün boyunca pürüzsüz, yumuşak,...
Yirmi yıla onaltı film sığdırdı
2004 Bafta ve Altın Küre adayı olan Scarlett Johansson, en yetenekli...
İnci Küpeli Kız
Türkiye'de 26 Mart'ta vizyona girecek olan film, Amerikalı yazar...
Ege'den gelen bir lezzet elçisi
Giritli, Armada Oteli'nin yan sokağında zarif biçimde restore edilmiş iki katlı...
Bu çiçekler yeniyor
Türk mutfağını kişniş, kıvırcık maydonoz, rezene gibi otlarla tanıştıran...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Hava Durumu Spor | Günaydın | Televizyon | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City

   
    Copyright © 2003 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.