kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ON
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
ATV
 
Aerobikli, internetli, nargileli cami
Aerobikli, internetli, nargileli cami
"Bütün camiler örnek almalı"
"Önyargıları yıkmayı başardık"
Mahalle sakinleri durumdan memnun

Dünyada idman Ahirette İman

Kartal Atalar Merkez Cami, Türkiye'de bir ilki temsil ediyor. İçinde lüks bir fitness salonu ve 5 bin kitaplık kütüphanesi bulunan cami, semt sakinlerine ibadethanenin dışında farklı hizmetler sunuyor

Böyle cami olur mu, demeyin bal gibi de oluyor. Çevrede yaşayanların hem ibadet etmek hem spor yapmak hem de bir köşesinde nargile içip kitap okumak için gittikleri Kartal Merkez Cami herkesi hayrete düşürüyor. Ama Kartallılar bu durumdan çok memnun. Önceleri tepki aldıklarını söyleyen cami imamı Yücel Kara, "Camiler yalnız namaz kılmak için olmamalı" diyor.

ERKEKLER DE GELİYOR
Hayırsever vatandaşların bağışlarıyla içine lüks bir spor salonu ve kütüphane kurulan camide kadınlar sabah, erkeklerse akşam saatlerinde form tutuyor. Çok amaçlı kullanılan salonda isteyen bedava düğün veya mevlüt de düzenleyebiliyor.


***

Aerobikli, internetli, nargileli cami

Bu camide fitness yapabilir, nargile içebilir, kütüphanesinde internete girebilirsiniz. Türkiye'de bir benzeri olmayan Kartal Atalar Merkez Cami, semt sakinlerine ibadetin yanı sıra farklı alanlarda hizmet veriyor
FotoTolga Bozoİstanbul'un Kartal ilçesi Atalar Mahallesi'nde sabah ezanıyla birlikte sokaklarda bir telaş yaşanıyor. Bir grup semt sakini namaz kılmak için yola düşerken, bir grup kadın eşofmanlarını giyip sırt çantalarını omuzlarına alarak, spor yapmaya gidiyor. Birkaç öğrenci de kütüphaneye koşturuyor. Burada ilginç olan ise hepsinin aynı noktada buluşması. Semtteki bu telaş, her gün Atalar Merkez Camii'nde yaşanıyor. Çünkü bu cami sadece bir ibadethane değil.

Türkiye'de, hatta belki de dünyada bir ilke imza atan Atalar Merkez Cami'nin spor salonunda aerobik, fitness yapabilir, okuma salonunda nargile tüttürebilir, kütüphanede internete girebilir hatta 500 kişilik salonda ücretsiz düğün bile yapabilirsiniz. Bu sıradışı camideki konseptin mimarı ise kendisi de sıradışı bir din adamı olan Yücel Kara. "Hedefimiz insanların camiye bakışını değiştirmek" diyen Kara, sözlerine şöyle devam ediyor: "Camiler sadece namaz kılmak için olmamalı. Her yerde bir sürü cami var. Çok büyük masraflar yapılıyor. Onun yerine okul yapılsın. İlle cami yapacaklarsa sadece namaz kılmak için yapmasınlar. Böyle sağlık ocağı, kütüphanesi, spor salonu, aşhanesi olsun. Herkesin istifade edebileceği bir merkez olsun."

LÜKS SPOR SALONU
Caminin spor salonu 8 ay önce hizmete girmiş. Geniş ve temiz salonda, haftada üç gün sabah 09.00-12.00 saatleri arasında kadınlar step, aerobik, tae-bo ve fitness çalışıyor. Erkekler ise akşam 18.00-20.00 saatleri arasında vücut geliştirme ve boks yapıyor. Spor yapmaya gelen kadınlar arasında tesettürlü olanlar kadar, başı açıklar da var. "Spor salonumuz standartlara uygun ve bu çevrede böyle bir salon da yok" diyen imam Yücel Kara, salonun herkese açık olduğunu söylüyor: "Bazı başı açık bayanlar kapıdan içeriye girmeye çekiniyorlar. Zannediyorlar ki camiye sadece tesettürlü olanlar girer. Oysa burası herkese açık."

Spor salonundaki hizmetler için aylık 25 milyon TL ücret alınıyor. Şu an buraya üye olan kadınların sayısı 40 civarında, erkekler ise 60 kişiye yakın. Camideki hizmetlerden biri de 5000 kitap kapasiteli kütüphane. Burası dini bir kütüphane değil. Her türlü kaynak var. Daha çok öğrencilerin yararlandığı kütüphanede, internet bağlantılı iki de bilgisayar bulunuyor. Tabii dini kitaplar da var. Ancak bu tür yayınlar, üst kattaki havuzlu okuma salonunda yer alıyor. Bu bölümde kahve içip, teypten çalan Türk Sanat Müziği eşliğinde nargile keyfi de yapabilirsiniz. Merkez Cami'nin hizmetleri bununla da sınırlı değil. Çok amaçlı kullanılabilen 500 kişilik büyük salonda mahalle sakinleri düğün, mevlüt veya apartman toplantılarını ücretsiz olarak yapabiliyor.

Camide bir de sağlık danışma merkezi bulunuyor. İmam Kara, bu merkezin faaliyetlerini şöyle anlatıyor: "Burada iki ayrı hizmet veriliyor. Biri evde bakım projesi. Bu hizmeti bize Büyükşehir Belediyesi sağlıyor. Üç doktor, 15 hemşire ev ev geziyor. Diğer birimde de bir doktor ve bir hemşiremiz var. Onlar da buraya gelen her hastaya yardımcı oluyor. Kan bankamız da mevcut. Yaklaşık 350- 400 gönüllü bulunuyor. Biz bunların isimlerini, adreslerini ve kan gruplarını aldık, liste oluşturduk. Adapazarı'ndan bile bizi arayan oluyor. Özel hastanelerden arıyorlar. Acil kan isteklerinde gece gündüz bu insanlar hemen kan vermeye koşuyor."

Camide deprem ünitesi de unutulmamış. Spor salonunun içindeki gizli bir bölmede çadır, battaniye, kazma, kürek, demir kesme makası ve çizmeye kadar pek çok gerekli malzeme hazır bulunduruluyor. Kara, ayrıca mahallede ev ev gezip fakir insanların bir listesini çıkardıklarını ve buna göre yiyecek, giyecek, yakacak yardımı yaptıklarını anlatıyor: "Bu kış 10 tona yakın kömür dağıttık. Nereden dağıtıyorsunuz diye sorarsanız, hayırsever bir esnaf 10 ton, başka bir esnaf 20 ton kömür alıp buraya geldi. Biz de ihtiyaç sahiplerine veriyoruz. İnsanlar giymediklerini, kullanmadıklarını da bize getiriyor. Koltuk takımını yenileyenler bizi arar, eskileri alıp ihtiyaç sahiplerine veririz. Ramazan ayında her gün 500 kişiye yemek dağıtırız. Yine Ramazan'da 400 kişiye erzak yardımı yaptık. Erzağı da çevremizdeki esnaf zekat olarak verdi. Büyükşehir Belediyesi'nden aldığımız da oluyor."

Caminin spor salonunu ve sağlık merkezini tekstilci Ayhan Binice yaptırmış. Zaten spor salonuna da onun adı verilmiş. Yücel Kara faaliyet alanlarını genişletmek için ayrıca bir de dernek kurduklarını belirtiyor: " Derneğimizin adı Atalar Orhantepe Cevizli Mahalleleri Hizmet Derneği. İlk hedefimizde bir okul var. Sonra mahallemize bir karakol ve bir sağlık ocağı yapmayı düşünüyoruz. En büyük hedefimiz de büyük bir sinema ve tiyatro salonu. Bunları yapabilir miyiz? Yeter ki azim olsun, gayret olsun. İnsanların güvenini, sempatisini, itimadını kazanın her şey olur."

Neslihan Tunç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Seçimlerin galibi şimdiden belli
 Usta ve çırak
 Bir Beyoğlu klasiği: Yeni Melek
 Kafa karışıklıkları kuşakların hayatını hep yokuşa sürdü
 Buradaki köpekler çok şanslı
 Cengiz Han Büyükada'da
 Ünlü tasarımcıdan yeni proje
 Genel istek üzerine
 Yaradan böyle istedi
 İstanbul'u sevmezse gönül aşkı ne anlar?
 Son halifenin kitapları artık okunacak
 Bu duvarın altında Filistin halkı kaldı
 Hollanda'ya ucuz uçuş
 BM yardımını Orex taşıdı
 JAA'nin Komite Başkanı Yalçın
 Hukukun cesur kadınları
 Kısa...kısa...kısa...
 Dondurması meşhur
 Çorap derdi yok
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Akçaabat köftesi...
Hep Karadeniz ile geç tanıştığıma...
ŞERİF ERCAN
Azra'nın gözü Hollywood'da
Birkaç ay önce Dünya Güzeli...
BALÇİÇEK PAMİR
Herkes gizlice güzelleşiyormuş meğer
Sabah yönetimine...
ALİ ESAD GÖKSEL
Değişimin acısı ve tadı
Eskiden Markiz'e giremezdik...
ÖNCEL ÖZİÇER
Bu hususta anladığımdır, usta
Mason kelimesi...
AYŞE YAĞCI
Resim gibi bir şehir
Venedik'in kalbi sayılan San Marco...
ERGUN HİÇYILMAZ
Bu toprakların gayrimüslimleri
Onların dilleri, dinleri...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Geçmişi olmayan Asyalılar
Singapur-Yeni Asya'nın ada...
STELYO BERBERAKİS
İktidar da yorulur
Fiyat listesi, mönü, hatta garson da...
FİKRET AYDEMİR
Çikolata Karakterler
Masumlar sütlü,...
YASEMİN TAŞKIN
Gazetecilerin Seçimi
Roma'daki yabancı basın merkezinde,...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Tanrı'nın Mekanı
Amerika'nın bilinmeyen yüzünde katı...
Kebabın en lezzetlisi nerede yenir?
Kebap Urfa, Gaziantep ve Adana'da mı yenir, yoksa İstanbul'da mı? Sabah...
Caddenin değişmeyen adresi
Bağdat caddesinin klasiklerinden Carpe Diem Cafe-Bar ve Restaurant olarak...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Hava Durumu Spor | Günaydın | Televizyon | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City

   
    Copyright © 2003 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.