kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kenan Onuk @ SABAH
 

Bir büyük opera daha: Il Travatore

Guiseppe Verdi'nin "Il Travatore" operasını geçen Salı akşamı AKM'de izledim. İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen eseri, 4 yıl aradan sonra operaya dönen Yekta Kara sahneye koymuştu. 15. yüzyılda yaşanan iktidar savaşını, iki soylunun aynı kadına aşık olmalarını ve bir çingene kadının öykü içindeki önemli rolünü, müzikal bütünlük içinde anlatan, bestelendiği günden beri, Verdi'nin en çok sahnelenen ve sevilen operalarından biri, Il Travatore.

İlk sahnelenişi 19 Ocak 1853'te Roma'daki Apollo Tiyatrosu'nda gerçekleşti. O gün Tiber Nehri taşmış, Roma Sokakları su ve çamur içinde kalmıştı. Yüzlerce Romalı büyük bir özveriyle tiyatroya geldiler ve o güne kadar yazılmış, bazılarına göre Verdi'nin yazdığı en iyi operayı izlemenin mutluluğuyla zahmetlerinin ödülünü aldılar.

Yekta Kara, eseri o günlerden alıp, Osman Şengezer'in dekorlarından da yararlanarak 20. yüzyıla ilginç tasarımlarla taşımış. Koro, Verdi'nin operalarında da en önemli unsurlardan biridir. İyi bir koro vardı karşımızda ve dengeli dağılan kast, eserin baştan sona ilgiyle izlenilmesini sağladı. Jaklin Çarkçı'ya hayran oldum. Çingene kadın Azucena rolünde fevkalade başarılıydı. Şarkıları dışında sahnede öylesine inandırıcı bir rol çıkardı ki, sıcak alkışları hak etti. Genç soprano Burçin Çilingir de, ulaşılmaz Leonora rolünde etkileyiciydi. Mete Uğur, 1960'lardan itibaren Türk opera severinin karşısında.

Bariton Mete Uğur Kont Luna'da, operanın en önemli tenorlarından Erol Uras da, Manrico rolünde "altın dörtlü"nün öteki iki kahramanıydı, bizim izlediğimiz gece. Il Travatore, gerek sahnelenmesindeki başarıyla, gerekse solist sanatçılarının ve koronun katkısıyla her zaman ilgi yaratan ve sona erdiğinde hoş bir tat bırakan operalardan biri. Acı çeken, gözyaşı döken, ölümü göze alan, sevdiği adam için kendini feda etme noktasına gelen güzel Leonora'- nın ve öykünün başında kaçırdığı Kont'un oğlu yerine kendi oğlunu yanlışlıkla ateşe atan, hayatı boyunca intikam ateşiyle yanan çingene kadın Azucena karakterinin aryaları, ilgiyi hep en üst düzeyde tuttu.

Bir müzikal ziyafetti bu opera ve Yekta Kara, bu anlatımı güç operayı başarıyla sahneye koymuştu. Onun için de 4 yıl aradan sonra önemli bir dönüştü...

***

Verdi, yazdığı toplam opera sayısıyla gönüllerde taht kurmuştur. O kadar melodik pasajlarla dolu operası vardır ki, müzikseverler bunlar arasında tercih yapmakta zorlanır. Nabucco operası onu şöhrete taşımıştır. Nabucco'da üçüncü perdenin ikinci sahnesinde, ateş etrafında toplanan tutsak Yahudilerin, vatanlarına olan özlemlerini dile getirdikleri ve ellerindeki çekiçleri kullanarak söyledikleri parçayı, öldüğünde mezarı başındaki yüzbinlerce kişi gözyaşları içinde tekrarlamış ve Verdi'yi son yolculuğuna uğurlamışlardı. Ne görkemli bir final!

Klasik müziği seven hemen herkesin uzun yıllar içinde beğendiği ve kolleksiyonlarına kattığı opera plakları ve CD'leri vardır. Ben zaman içinde, bestecinin çoğu tamamı, bazıları seçmeler içeren şu operalarını arşivime aldım: Macbeth, La Traviata, Il Travatore, Rigoletto, Maskeli Balo, Aida ve Otello. Guiseppe Verdi'nin operaları dışında bestelediği Requiem ve Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, onun müzikal dehasının öteki iki örneğidir.

88 yaşında öldü büyük sanatçı. İtalyan Birliği'- nin sağlanması için müziğiyle büyük destek olmuştu. Halk, candan bir matem havasına girmişti. Büyük bir yaratıcıydı, o. Şu sözleri ne kadar anlamlı: "Gerçeğe öykünmek iyi olabilir ama çok daha iyi olanı onu bulmaktır."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cazda iki yeni albüm   / 06-03-2004
 Genç bir piyanisti dinlerken   / 28-02-2004
 Bir büyük opera daha: Il Travatore   / 21-02-2004
 Giselle Balesi   / 14-02-2004
 Fazıl Say'ın Mozart yorumu   / 07-02-2004
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Takıntılar bilmem kaç
Sorarlar hep;...
KENAN ONUK
En güzel hediye
Evinde bir CD çalar olan arkadaşınıza...
Yirmi yıla onaltı film sığdırdı
Yirmi yıla onaltı film sığdırdı
2004 Bafta ve Altın Küre adayı olan Scarlett Johansson, en yetenekli...
İnci Küpeli Kız
İnci Küpeli Kız
Türkiye'de 26 Mart'ta vizyona girecek olan film, Amerikalı yazar...
Ege'den gelen bir lezzet elçisi
Giritli, Armada Oteli'nin yan sokağında zarif biçimde restore edilmiş...
Bu çiçekler yeniyor
Türk mutfağını kişniş, kıvırcık maydonoz, rezene gibi otlarla...
Global kriz aileleri
14. IFTA Uluslararası Aile Terapi Derneği Dünya Aile Terapi Kongresi, 24 - 27...
Asiye'nin kaderini değiştirdiler
Bir ay önce piyasaya çıkan Kurtlar Vadisi dizisinin müziklerinden oluşan CD en...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | ON
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.