kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu duvarın altında Filistin halkı kaldı
Bu duvarın altında Filistin halkı kaldı

ABD'li ünlü düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky, New York Times'a yazdığı Ortadoğu analizinde, İsrail'de yapımına başlanan "güvenlik duvarı"nı iki "taraf" açısından ele alıyor
Hükümetler tartışmalı bir şeyler yaptığında, güvenlik endişesinden dolayı refleks olarak başka bir şeyi bahane göstererek savunmaya geçer ve kendilerini haklı çıkarmaya çalışırlar. Ancak bu konularda detaylı bir araştırmaya her zaman ihtiyaç duyulur. Lahey'de, uluslararası mahkeme salonunda iki hafta önce başlayan duruşmayı kapsayan İsrail'deki "güvenlik duvarı", tıpkı bunun gibi bir hadisedir.

İsrail'in terörist saldırılardan halkını korumak hakkını herhalde çok az kişi sorgulayacaktır. Hatta bu, yeni duvarlar yapma ihtiyacı doğursa bile... Ancak açık olan bir diğer konu da eğer güvenlik tehlikesi varsa İsrail'in bu duvarı nereye inşa etmek zorunda olduğu konusudur: Bu inşaat da İsrail'in 1948-49 savaşı sonrası oluşturulan ve uluslararası camia tarafından tanınan "Yeşil Hat"ın içinde olmalı... O zaman bu duvar resmi mercilerin yasakladığı şekilde olurdu: Her iki yanında devriye gezen askerler, sıkı mayın döşenmiş, içinden geçilemez...

Böyle bir duvar güvenliği maksimumlaştırırdı ve uluslararası bir protesto olmazdı veya uluslararası yasalar ihlal edilmezdi. İngiltere, Amerika'nın Lahey'deki duruşmaya karşı yaptığı muhalefeti desteklediğini açıklasa da, Dışişleri Bakanı Jack Straw duvarın yasal olmadığı yönünde bir yazı kaleme aldı. "Güvenlik duvarı"nı denetleyen diğer bir İngiliz bakanlık yetkilisi de duvarın Yeşil Hat üzerinde ya da hattın İsrail tarafındaki bölümde olması gerektiğini söyledi. İngiliz parlamentosuna ait bir araştırma komisyonu da, duvarın İsrail tarafındaki topraklarda yapılmasını talep etti ve mevcut duvarı İsrail'in sakıncalı bir politikası olduğu için kınadı.

Duvarın gerçekten yaptığı şey, Filistinliler'in topraklarını almaktır. Duvarın hayata geçirdiği diğer bir şey ise, İsrailli sosyolog Baruch Kimmerling'in İsrailliler'in Filistinliler'e karşı giriştiği bu savaşı tanımlarken söylediği gibi; Filistinliler'i mahzenlere tıkmaktır. Bunu Güney Afrika, kendi yerlilerine de yapmıştı... Birleşmiş Milletler, daha duvarın yapımına başlamadan önce, İsrail'in bu duvarla Batı Şeria'da Filistinliler'e 50 birbirinden kopuk yerleşim yeri bıraktığını tespit etmişti. Duvarın inşası gündeme geldiğinde Dünya Bankası, bu duvarın en az 250-300 bin Filistinli'nin (bu da toplam nüfusun yüzde 10'u anlamına geliyor) izole edileceği yönünde bir tahmin raporu hazırlamıştı.

Ariel Şaron yönetimi duvar planını açıkladığı zaman duvarın, Batı Şeria'yı 16 izole bölgeye böleceği ortaya çıkmıştı. Duvar daha şimdiden Batı Şeria'nın en verimli topraklarının üzerine yapıldı. Ve önemli olan, duvar, içme suyu sıkıntısı çeken İsrail ve halkının istediği şekilde kullanabileceği önemli su kaynakları üzerindeki İsrail kontrolünü genişletiyor. Duvar ve Yeşil Hat arasında kalan Filistinliler'in yalnızca kendi evlerinde oturma hakkı olacak. İsrailliler ise otomatikman bu toprakları kullanma hakkına sahip olacaklar.

KAFES GİBİ GAZZE
Öyle görünüyor ki İsrail, bu ay Gazze Şeridi'nden çıkartacağını açıkladığı 7 bin 500 yerleşimciyi işgal altında olan Batı Şeria'ya transfer edecek. İsrailliler geniş toprak alan ve su sevinci yaşıyorlar; oysa bir milyon Filistinli burada, neredeyse hiç kullanılamayan sularla zor yaşayabiliyor. Gazze bir kafes gibi... Güneydeki Refah kenti sistematik olarak "bitirildiğinde", halkın Mısır ile denize açılan geçidi bloke edilmiş olacak. Bunların yalnızca İsrail politikası olduğunu söylemek yanıltıcı olur.

Aslında bu yaşananlar İsrail'e askeri, ekonomik ve diplomatik destek sağlayan Amerikan-İsrail ortak politikasıdır. Bu, İsrail'in Amerikan desteğiyle Mısır'ın barış teklifini geri çevirerek genişlemeyi tercih ettiği 1971 yılından itibaren böyle devam etmektedir. Amerika 1976 yılında iki-devlet-çözümü için geniş uluslararası ortak karar alan bir BM Güvenlik Konseyi kararını veto bile etmişti. Amerikan halkının büyük bir bölümünün desteğini alan ikidevlet- çözümü, Washington istediği takdirde hayata geçirilebilir. Lahey'deki dava en kötü ihtimalle tavsiyelerle sona erecek. Aslına bakarsanız, ileride bölgede siyasi bir barış için bir şans varsa o da Amerika'ya bağlıdır.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Seçimlerin galibi şimdiden belli
 Usta ve çırak
 Bir Beyoğlu klasiği: Yeni Melek
 Kafa karışıklıkları kuşakların hayatını hep yokuşa sürdü
 Aerobikli, internetli, nargileli cami
 Buradaki köpekler çok şanslı
 Cengiz Han Büyükada'da
 Ünlü tasarımcıdan yeni proje
 Genel istek üzerine
 Yaradan böyle istedi
 İstanbul'u sevmezse gönül aşkı ne anlar?
 Son halifenin kitapları artık okunacak
 Hollanda'ya ucuz uçuş
 BM yardımını Orex taşıdı
 JAA'nin Komite Başkanı Yalçın
 Hukukun cesur kadınları
 Kısa...kısa...kısa...
 Dondurması meşhur
 Çorap derdi yok
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Akçaabat köftesi...
Hep Karadeniz ile geç tanıştığıma...
ŞERİF ERCAN
Azra'nın gözü Hollywood'da
Birkaç ay önce Dünya Güzeli...
BALÇİÇEK PAMİR
Herkes gizlice güzelleşiyormuş meğer
Sabah yönetimine...
ALİ ESAD GÖKSEL
Değişimin acısı ve tadı
Eskiden Markiz'e giremezdik...
ÖNCEL ÖZİÇER
Bu hususta anladığımdır, usta
Mason kelimesi...
AYŞE YAĞCI
Resim gibi bir şehir
Venedik'in kalbi sayılan San Marco...
ERGUN HİÇYILMAZ
Bu toprakların gayrimüslimleri
Onların dilleri, dinleri...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Geçmişi olmayan Asyalılar
Singapur-Yeni Asya'nın ada...
STELYO BERBERAKİS
İktidar da yorulur
Fiyat listesi, mönü, hatta garson da...
FİKRET AYDEMİR
Çikolata Karakterler
Masumlar sütlü,...
YASEMİN TAŞKIN
Gazetecilerin Seçimi
Roma'daki yabancı basın merkezinde,...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Tanrı'nın Mekanı
Amerika'nın bilinmeyen yüzünde katı...
Kebabın en lezzetlisi nerede yenir?
Kebap Urfa, Gaziantep ve Adana'da mı yenir, yoksa İstanbul'da mı? Sabah...
Caddenin değişmeyen adresi
Bağdat caddesinin klasiklerinden Carpe Diem Cafe-Bar ve Restaurant olarak...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | ON
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.