kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ağrı hafızaya yerleşirse kurtulmak zor olur
Türk ağrıya dayanıklı mı?

* Tam 140 çeşit ağrı olduğunu biliyormusunuz?

* Ya dünyada hiç ağrı çekmeyen sadece 14 aile olduğunu?


***

Ağrı hafızaya yerleşirse kurtulmak zor olur

Ağrı, insan vücuduna yaşamayı eziyet haline getiren bir sağlık sorunu. 140 türü, bir o kadar da tedavi yöntemi var. Ağrı sürekli hale gelirse beynin hafızasına kazınıyor. Ağrıyı o hafızadan çıkarmak için de düzenli ilaç kullanımı şart....

Ağrı vücudun hemen her bölgesini etkileyen bir sağlık sorunu... Tam 140 çeşidi var. Türkiye'de her 100 kişiden 63'ünün yaşadığı ağrı problemi günümüzde bir ekip çalışmasıyla tedavi edilebiliyor. Ağrılar genelde iki çeşittir. Birincisi akut dediğimiz; ani başlayan ve çeşitli hastalıkların belirtisi olarak görünenlerdir. Sinüzit, kulak ağrısı gibi... İkincisi kronik denilen, üç ay gibi uzun sürelerle devam eden ağrılardır. Bunlar tıpta artık hastalık olarak kabul ediyor.

AĞRI KİŞİDEN KİŞİYE FARKLI MI HİSSEDİLİYOR?
Ağrı eşiği adı da verilen bir durum vardır. İşte bu özelliğin belirlenmesinde insanın kültürel özellikleri, yaşam biçimi, bulunduğu çevre, aldığı eğitim, cinsiyeti, dili, dini ve birçok diğer inançları da etkili olmaktadır. Bu özellik, ülkeden ülkeye, kişiden kişiye, cinsiyetten cinsiyete göre farklılık gösterebilir. Çünkü sonuçta ağrı, beyinde algılanan ve beyinde çözümlenen bir olaydır. 0 yüzden de, insanlar ağrıyı farklı farklı algılarlar. Bu olay o kadar karmaşıktır ki, artık ağrı çeken bir insanın beyni, daha farklı çalışan, olayları daha farklı algılayan ve hatta yaşam biçimini bile değiştiren bir hale gelmektedir.

HİÇ AĞRI ÇEKMEYEN İNSAN VAR MIDIR?
Var ama bu özenilecek bir durum değil hatta bir hastalıktır. Dünyada ağrı sinirleri gelişmemiş olarak bilinen 14 aile var. Bu durum son derece zararlı bir olay çünkü böyleleri uzun yaşamıyorlar.

AĞRININ BİR HAFIZASI VAR MIDIR?
Ağrı sürekli hale geldiğinde beynin hafızasına kazınmaya başlar. Bir süre sonra oraya yerleşir. Ağrının hastalık olarak değerlendirilmesindeki en önemli olay budur. Bu nedenle kolu bacağı kesilenlerde kesilen bölgede, zona sonrası ağrılarda ağrılarda sinir harabiyeti olan bölgelerde ağrı devam eder ve hasta beyindeki hafıza nedeniyle bu ağrıyı hissetmeye devam eder. Bu nedenle de ağrıyı o hafızadan çıkarmak için düzenli ilaç ya da diğer tedavilerin uygulanması gerekir. Ağrı hafızaya yerleşince kurtulmak daha zor olur. şu bir gerçek ki ağrı kontrolündeki gelişmeler ağrı tedavisinde kullanılan yöntemlerde önemli gelişmeler meydana geldi.

TÜLBENT BAĞLAMAK İŞE YARIYOR MU?
Özellikle Türkiye'de insanlar, hekime başvurmadan önce değişik yöntemler tercih edebiliyor. Sülük yapıştırma, okutma, alternatif tıp yöntemleri gibi yaygın uygulamalar mevcut. Türk halkının yüzde 40'ı ağrı kesicileri komşularına danışarak alıyor. Öyle olduğu için de hastalık daha da kronikleşiyor, daha da inatçı hale geliyor. Birçok ağrının bu nedenle inatçı ve bu kadar tedavi edilemez hale gelmesinde bu yanlış tedavilerin, gelişigüzel uygulamaların çok büyük rolü var.

VÜCUT NEDEN AĞRIYA KARŞI DURAMIYOR?
Vücut ağrıyı kendi kendine dindirmeye çalışır. Son yıllarda ağrı ile ilgili yapılan çalışmalarda vücudun ağrıyı önce kendisinin durdurmaya çalıştığı ortaya çıkmıştır. Vücudun salgıladığı maddeler arasında morfine benzeyen endorfin adı verilen maddeler var. Kişiden kişiye bu maddelerin salgılanması değiştiği için insanların ağrıya karşı dayanıklılıkları da birbirinden farklıdır.

Ağrı kesiciler nasıl kullanılır?
* Geçmişte ağrı eşittir ağrı kesici olarak görülürdü. Halbuki her ağrının ve ağrı kesicinin kendine göre bir mekanizması vardır. Önemli olan bu mekanizmayı bilip ona göre ağrı kesici vermektir. Örneğin kemik ağrılarında aspirin morfinden daha etkilidir.

* Ağrı kesicilerin gelişigüzel kullanılması en büyük yanılgıdır. Bu nedenle ağrı kesici kullanım ilkeleri belirlenmiştir.

* Ağrı kesicilerin dozu her hasta için ayrı ayrı belirlenir. Bir tablet ağrı kesici adele ağrısında farklı, kanser ağrısında farklı etki gösterir.

* Ağrı kesici belirli zaman aralıklarında alınmalıdır. Kahvaltı ile öğle yemeği arasında ortalama 4 saat, öğle yemeği- akşam yemeği arası 8 saat, sabaha kadar 12 saat geçmeli. Yani yemeklerden sonra alındığında 4-8-12 saatlik aralarla alınmış olur. Her ağrı kesicinin kanda belirli miktara ulaşma ve orada kalma zamanı vardır.

Türkler ağrıya dayanıklı mı?
Türk Eczacılar birliği ve Türk Ağrı Derneği'nin ortak araştırmasında Türkiye'nin ağrı haritasını çıkardık.
* Karadeniz Bölgesi'ndekiler normalden iki misli ağrı kesici kullanıyorlar.

* Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesi diğer bölgelere göre ağrıya çok daha dayanıklı.

* Cinsiyet ise ağrı konusunda bir ayrım gözetmiyor.

Esra TÜZÜN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Gece çalışarak işçi emeklisi gündüz okuyarak doktor oldu
 Sanki savaş çıktı
 AİHM'de ilk fişleme davası
 Musevilerden para toplamışlar
 Bir göz odadan modern binaya
 İzmir, caza doyacak
MEHMET TEZKAN
İyi ve kötü senaryolar..
Öncelikle şunu belirtelim..
EMRE AKÖZ
Ne mutlu fişlendim diyene
Kara Kuvvetleri...
UMUR TALU
Hem nalına hem mıhına bir öfke
İspanyollar için, benzer...
MUHARREM SARIKAYA
Gül: Irak, daha çok su kaldırır
Başbakan Yardımcısı,...
Olimpiyatlara NATO kalkanı
Yunanistan, Atina Olimpiyatları'nda deniz ve havadan devriye güçleri,...
Türkiye AB'ye mutlaka alınmalı
İspanya Başbakanı Aznar, ülkesini sarsan terör eylemleri sonrası...
Kadıköy'ün kralları: 5-2
Kadıköy'ün kralları: 5-2
Startı Nobre verdi. Hooijdonk, biri penaltıdan iki golle farkı açtı.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.