kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kısırlığın ilacı moral yüksekliği
Hamilelik için acil eylem planı

Kısırlığın ilacı moral yüksekliği

Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan kısırlık sorunu, kadına hayatının sonu olduğu duygusunu yaşatabiliyor. İlerleyen tıp ve psikolojik destek sayesinde hem kısırlıktan, hem de onun yarattığı olumsuz ruh halinden kurtulmak mümkün

Kısırlık konusunda yapılan araştırmalar, bu zor deneyimin çiftler arasında sanıldığı kadar ayırıcı, ilişkiyi bozucu etkisinden daha çok, evlilik bağını güçlendiren, dayanışma ruhunu pekiştiren etkisinin olduğunu ortaya koyuyor. Kısırlık konusunda tıp çok fazla imkâna sahip olsa bile, çocuksuzluk olgusu, çocuğun evlilikte bir emniyet supapı olarak görüldüğü muhafazakâr toplumlarda, istenmeyen sonuçlarla iç içe geçiyor. Yapılan araştırmalar, çocuksuz çiftlerde intihar oranlarının, çocuk sahibi olanlara göre daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, çocuğu olmayan çiftlerin yakın çevrelerinden ve ailelerinden gördüğü olumsuz, baskı tutumlu tavırlar, yaşadıkları kısırlık sorununu daha da büyüterek, tedaviyi güçleştirebiliyor.

KABULLENMEK ZOR OLUYOR
Toplumumuzda, evli çiftlerin en büyük sorunu, kısırlık yani çocuk sahibi olamamak gerçeği... Kısırlık, bir çiftin hiç korunmadan bir yıl boyunca hamilelik sağlayamaması olarak tanımlanıyor. Kısırlık erkekten, kadından ya da her iki partnerden de kaynaklanabiliyor. Birçok çift için kısırlık, temel bir yaşam krizidir. Kısır çiftler, bu gerçeği öğrendiklerinde birçok duygusal aşamadan geçerler. Bunlar sırasıyla; inanamama, inkâr etme, kızgınlık ve en sonunda kabullenme. Kısırlık bazı ilişkileri olumsuz etkileyip, bitmesine yol açabildiği gibi, bazı çiftleri de birbirine bağlar, ilişkiyi kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Kısırlık, dünyanın her ülkesinde, her toplumda, kabullenilmesi ve başa çıkılması zor bir durum. Toplumumuzun büyük bir kesiminde, çeşitli sosyal ve kültürel nedenler, çocuksuz ailelerin sosyal ayrıma ve yalnızlığa maruz kalmalarına neden oluyor. Günümüzde, çocuksuz çiftler ve onların aileleri için, bazen psikolojik bir yıkıma neden olabilecek kadar üzücü bu sorundan çeşitli tıbbi ve psikolojik tedavi yöntemleriyle kurtulmak mümkün.

UZUN TEDAVİ YORUYOR
Çocuk sahibi olamayan ailelerin yüzde 80'inde kısırlığı açıklayan tıbbi bir sebep var. Kalan yüzde 20'sinde ise kısırlık henüz açıklanamayan bir nedene bağlı olarak ortaya çıkıyor. Tıbbi sebeplerle açıklanamayan kısırlıkta, psikolojik faktörlerin etkili olabileceği düşünülüyor. Stresin ve psikolojik faktörlerin kısırlığa sebep olduğu kesin olarak ispatlanmış olmamakla birlikte, bu iki kavramın aralarında korelatif bir ilişki olduğu kesinleşti. Kısırlık ile psikoloji arasındaki ilişkiyi incelerken, her iki kavramın birbirleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek gerekiyor. Kısırlık ve psikoloji arasında çift yönlü bir ilişki var; kısırlık ve uzun süren kısırlık tedavisi, eşlerin psikolojisini olumsuz etkilerken, çiftlerin psikolojik durumları da kısırlığı ve kısırlık tedavisini olumsuz etkiliyor. Kısırlık ve psikoloji arasındaki bu çift yönlü ilişki, bazen bir kısır döngüye de dönüşebiliyor. Kısırlık ve tedavisindeki güçlükler negatif psikolojik duruma yol açıyor, bu durum da tedavinin etkinliğini azaltıyor. Tedavinin etkinliğinin azalması ve dolayısıyla tedavide başarısız olmak ise, yeniden negatif psikolojik duruma yol açarak, kısırlık tedavisini olumsuz etkiliyor.

EŞLERİN ORTAK SORUNU
Tıptaki tüm ilerlemelere ve bilgilendirmeye rağmen, Türk erkekleri sorunun kendilerinde olabileceği fikrini kabullenemiyor. Bu nedenle çocuk sahibi olamayan çiftlerde, ilk önce kadınlar uzmana görünüyor. Kadın sağlıklı ise, erkek doktora başvuruyor. Oysa uzmanlar, kısırlığın çiftlerin ortak sorunu olduğuna dikkat çekerek, birlikte uzmana görünmelerini öneriyor. Uzmanlar, kısırlığın infertilite) erkek ve kadından kaynaklanan sebeplerden meydana gelebileceğine dikkat çekiyorlar. Fakat özellikle Güneydoğu'da, halk arasında kısırlığın nedeni kadına bağlı bir problem olarak kabul ediliyor. Bundan dolayı bölgede kısırlık boşanma nedeni olabileceği gibi, kimi zaman ilk eşin üzerine kuma getirme yoluna da gidiliyor. Türk toplumunda; yaygın olarak, çocuğun olmamasında daha çok kadınların sorumlu tutulduğunu anlatan uzmanlar, meselenin halkın bilinçsizliğinden kaynaklandığını dile getiriyor. Çocuğun olmaması nedenleri arasında erkeğe bağlı sebeplerin o kişi açısından halk arasında 'aşağılayıcı' bir faktör olarak değerlendirildiğini aktaran uzmanlar,'Erkek nasıl çocuk yapamaz' hatalı görüşünün eğitimle çözülmesi gerektiğini kaydediyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Modern Binalar Hastalık Üretiyor
 Göğüs Kanserinde Yeni Umut
 Menopozdayım Ama Mutluyum
 Çocuğun Gelişimi İçin En İyisi Yap-boz
 Depresyonu Tetikleyebilir
 Evlilerin Diş Sağlığı Daha Bozuk Çıktı
 Şişmanlık Abd'de İkinci Ölüm Nedeni
 Botox Hızlı Bir Şekilde Yaygınlaşıyor
 Kısırlığın İlacı Moral Yüksekliği
 Çocuksuzluk Evlilik Bağını Güçlendirebilir
 Bel Ağrısı Hakkında Her Şey Bu Kitapta
 Kanserli Hastaya Psikoterapi Desteği
 Şeker İcat Oldu Sağlık Bozuldu
 Beyaz Gıdalar Şişmanlatıyor
Bebek alışverişi faciaya dönüştü
7 aylık hamile Canan Balcı ailesiyle alışverişe gitti. Babası,...
Doktoru yıkan an: Bu annem
"Balkondan bir kadın düştü" ihbarıyla olay yerine giden doktor,...
Adliyeden firar etti
Ray-Ban gözlüklerinin Türkiye eski temsilcisinin oğlunu fidye için...
Bavulum olmadan asla!
Bavulum olmadan asla!
Manken Tülin Şahin gazetecilere poz vermek için yanındaki bavuldan...
Gamze otomobil kullanmayı öğrenmiş
Gamze otomobil kullanmayı öğrenmiş
Gamze ile ilk deneyimimiz biraz başarısızdı. Seyahatimizin ilk...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.