kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cep telefonlarınız denize düşebilir
Cep telefonlarınız denize düşebilir
Değerlendirme

Cep telefonlarınız denize düşebilir

Fenerbahçe Pyramid Alışveriş Merkezi'nde, denizle burun buruna bir balık lokantası açıldı. Şimdilik kapalı mekanda hizmet veriyor. Ama yazın yemekler terasta yenecek
Doğma büyüme Kadıköylüyüm. Hayatının, kısa da olsa bir dönemini denizle haşırneşir geçirme olanağını bulan şanslı İstanbullular'dan sayılırım. Ancak son 20 yıldır, Marmara içine girilemeyecek kadar kirlenince, deniz bize, biz denize küstük. Sahil yolu Marmara'daki tek tük yalı restoranları da denizden uzaklaştırdı. Deniz kenarında bir restoranda oturup yemek yemeyi hayal edenler, çaresiz, Boğaziçi'nin yolunu tutmak zorunda kaldılar.

Geçenlerde Fenerbahçe'de, deniz kıyısında bir balık lokantası açıldığını duydum. Hemen çocukluk anılarımdan süzülerek, denize sıfır bir restoranda oturup, karaya yaklaşan yavru balıklara ekmek kırıntısı attığım günler gözlerimin önünde canlandı. Sözü edilen restoranın adı "Fener"; Fenerbahçe'deki Pyramid Alışveriş Merkezi'nin tam arkasına düşüyor. Büyük umutlarla hizmete giren bir alışveriş merkeziydi, Pyramid. Ancak sebebini bilemediğim bir biçimde, giderek köhneleşti. Doğrusu arkadaş grubumuzla Piramid'e doğru yürüyüp, denize bakan cephesinde "Fener Balık Restaurant" yazan kapıya doğru ilerlerken, ayaklarım geri geri gidiyordu. Ancak restorandan içeri adım atar atmaz, sıcak bir atmosferle karşılaştım. Fener'in deniz tarafındaki boylu boyuna cam cepheden, dışarıda geniş bir teras görülüyor, terasın bitiminden itibaren Marmara denizi uzanıyordu.

Fener Balık Restaurant, kuşkusuz havalar güzelleştiğinde çok daha cazip bir mekana dönüşecek. Ancak kışın bile restoranın konumu ve manzara eşsiz. Kapıdan girer girmez, düzgün, modern dekorasyonu, içeride sigara kokusu bırakmayan iyi çalışan klima sistemiyle, kendinizi rahat ve huzurlu hissedebileceğiniz kaliteli bir restoran izlenimi ediniyorsunuz. Birçok balık lokantasında olduğu gibi, burada da soğuk mezeler menüden değil, masaya getirilen tepsiden seçiliyor. Balık pastırma, lakerda, marine levrek, uskumru ve izmarit meze tepsisinde ilk göze çarpanlar. Hemen ardında karides, ahtapot gibi balık lokantalarının gedikli mezeleri yer alıyor. Ancak Fener Restaurant sıcak mezelerinde iddialı. Gerçekten de çok hoş arayışlar ve uygulamalar dikkati çekiyor.

Örneğin, içi deniz ürünleriyle doldurulmuş sıcak kereviz dolması, bana çok ilginç geldi. Keza, deniz mahsullerinin pazı yaprağına sarıldıktan sonra galeta ununa bulanarak kızartılmasıyla ortaya çıkan pazılı deniz ürünleri şnitzel, orijinalliği ve lezzetliyle dikkati çekiyor. Hamsi pilavı dışında hemen tüm sıcak mezeler, balık lokantalarında pek rastlamadığımız türden, ancak lezzetleri yerinde. Pırasalı deniz ürünleri, balık külbastı, balık beğendi, balık kavurma sıradışı ve denenmeye değer mezeler.

KONUMU DÖRT DÖRTLÜK
Ana yemekler, o gün taze olarak hangi balıklar temin edilmişse, onlardan yapılıyor. Balıkların pişirilişi de iyi. Izgaralar kurutmadan pişirilmişti. Fener Restaurant'ın spesiyal yemeği, portakal suyunda marine edilmiş, güveçte levrek. Portakal ve güveçte pişirilme levreğe çok yakışmıştı. Servis personeli güleryüzlü ve ilgili. Farklı mezeleri heyecanla ve gururla tüm ayrıntılarıyla anlatıyorlar. İçki olarak rakı ve biraların dışında, Kavaklıdere ve Doluca'nın belli başlı şarapları bulunduruyor Fenerbahçe'deki bu yeni balık lokantasında.

Genelde burası fiyatları makul bir restoran. Buranın hangi tip müşteriye hitap ettiğini bir bakışta saptamak olası. Kadıköy'ün fazla lüksü sevmeyen, ailece veya dost gruplarıyla yemeğe çıkan, orta sınıf müşterinin burayı tercih ettiği anlaşılıyor. Balık lokantalarında pek alışılmayan bir uygulama da, gitar eşliğinde bir şarkıcının müzik yapması. Ben kendi hesabıma yemek yerken canlı müzikten hiç hoşlanmam. İçerisi akustik açısından uygun olmayan bu tür mekanlarda, hoparlörleri zorlayan ses düzeyiyle yemek yemek bir eziyet haline gelir. Ancak Fener'de emekli bir İngilizce öğretmeni olan Kemal Köker, amplifikatöre bağlı olmayan İspanyol gitarı eşliğinde 1970'lerin yumuşak ezgilerini seslendirirken, masamızda sohbet hiç etkilenmedi. Aksine, nostaljik parçalar hepimizi memnun etti.

Fener; Anadolu yakasında yemekleri ve ayrıcalıklı konumu sayesinde ilgi görmeye aday bir balık lokantası. Restoranın broşüründeki, "Cep telefonlarınızı masaya bırakmayınız, denize düşebilir" uyarısı boşuna değil. Burada, denizin tam kenarında oturup, mehtaba karşı balık yemek için havaların ısınmasını dört gözle bekliyorum.

Deniz Erbil

DİĞER GURME HABERLERİ
 Ege'den gelen bir lezzet elçisi
 Bu çiçekler yeniyor
 Beğendiklerim
 Aşçıların en temizi
 İzmir'de balık keyfi başkadır
 Sabah kafe akşam kulüp
 Kış bahçesinin farklı lezzetleri
 Suadiye'de farklı bir restoran
 Tepebaşı'nda farklı bir Lokanta
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Global kriz aileleri
Global kriz aileleri
14. IFTA Uluslararası Aile Terapi Derneği Dünya Aile Terapi Kongresi,...
Asiye'nin kaderini değiştirdiler
Asiye'nin kaderini değiştirdiler
Bir ay önce piyasaya çıkan Kurtlar Vadisi dizisinin...
Dicle'ye yeni imaj
Uzun balyajlı saçlarıyla tanıdığımız İpek Tuzcuoğlu, bir saç boyası...
İpek gibi cilt
Lancome Caresse nemlendirici, gün boyunca pürüzsüz, yumuşak,...
Yirmi yıla onaltı film sığdırdı
2004 Bafta ve Altın Küre adayı olan Scarlett Johansson, en yetenekli genç...
İnci Küpeli Kız
Türkiye'de 26 Mart'ta vizyona girecek olan film, Amerikalı yazar Tracy...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | ON
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.