kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Geleceği akıllı kumaşlar saracak
Geleceği akıllı kumaşlar saracak
Doktorlar da bu ürünleri öneriyor

Moda Çok Akıllandı

Selüliti önleyen çoraplar, bakteri üretmeyen tişörtler, leke tutmayan elbiseler teknolojiyle şıklığı bir araya getiriyor. Akıllı tekstil ürünleri artık dünyanın büyük markalarının kreasyonlarına da girdi

Ayakkabıdan tişörte, çoraptan elbiseye kadar giyimin hemen her alanında yüksek teknolojiyle üretilen tekstil ürünleri, insanların hayatını kolaylaştırırken sağlığını da koruyor. Çabuk ütülenen, su geçirmeyen, hafif ve havadar "akıllı kumaşlar", enerji ve zaman kaybını azaltıp hijyen sağlıyor. Doktorlar da bu tip tekstil ürünlerini bağışıklık sistemi zayıf olanlara öneriyor.

Anti-bakteriyel çoraplar leke tutmayan tişörtler ve milli takımın giydiği akıllı formalar yaşam kalitesini yükseltiyor.


***

Geleceği akıllı kumaşlar saracak

Çok fonksiyonlu kumaşlardan yapılan giysiler artık tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılıyor. Antibakteriyel çoraplardan ıslanmayan tişörtlere kadar zaman ve enerji tasarrufu sağlayan ve hayatı kolaylaştıran akıllı tekstil ürünleri modayı da etkiliyor
Artık baş ağrıları için ağır kesici almak yerine bere takacaksınız! Selülit kremi yerine çorap kullanacak, ayak ağrılarından kurtulmak için masaj yapan ayakkabılar giyeceksiniz. Ter kokuları için artık deodorant yerine kötü kokuları önleyen tişörtler var. "Yanlış mı anladım" diye düşünmeyin! Yakın gelecekte bütün bunlar "akıllı tekstil ürünleri" sayesinde mümkün olacak. Peki "akıllı tekstil ürünü" nedir? Aslında bildiğimiz kumaş ya da tekstil ürünü. Ancak taşıdığı kimyasallar sayesinde bir kumaştan çok daha fazla özelliğe sahip.

İleri teknolojik araştırmalara dayanan akıllı tekstil ürünleri dünyada pek az ülkede üretilebiliyor. Ancak bu ürünler dünyanın hemen her yerine yayılmış durumda. Örneğin antibakteriyel özelliği olan yataklar, çoraplar ve tişörtler vücuttaki kötü kokuları önlüyor. Baş ağrısına iyi gelen şapkalar ve viagra gibi uyarıcı etki yaratan iç çamaşırlar gibi daha özel ürünler için Almanya ve ABD gibi ülkelerde pek çok laboratuar çalışıyor. Bu ürünlerin piyasaya çıkması pek de uzun bir zaman almayacak.

KÖTÜ KOKULARA GİZLİ SİLAH
Türkiye'de de akıllı tekstil ürünleri son birkaç yıldan beri piyasada bulunuyor. Özellikle antibakteriyel özelliğe sahip çoraplar revaçta. Parizien ve Müjdelux markaları yaklaşık bir yıl önce piyasaya sürdükleri antibakteriyel çorapların yanı sıra nemlendirici ve selülit önleyici özelliği olan çorapları da tüketicilerin beğenisine sunuyor. Çoraplar bu özelliklerini yaklaşık 20 yıkamaya kadar kaybetmeden koruyabiliyor. Hijyen sağlayan bu ürünlerin yapımında kullanılan kimyasal maddeler yurt dışından gelse de üretim Türkiye'de yapılıyor.

İstanbul Çorap Sanayi fabrikalarında üretilen bu ürünler için kimya mühendisleri, tekstil mühendisleri ve teknik danışmanlar birlikte çalışıyor. Üstelik bu özel çoraplar, diğer çoraplardan pek de farklı fiyata sahip değil. Bakteri öldürücü ve koku giderici özellikler taşıyan bu çoraplar insanlara daha hijyenik bir ortam sunuyor. Selülit önleyici çoraplar uzun süre kullanımında yeni selülit oluşumunu önlüyor. Dünyaca ünlü ayakkabı markası Flogart da ayak sağlığına ve rahatlığına önem verenlerin günün her saatinde her ortamda kullanabileceği bir ayakkabı serisini teknolojinin imkanlarıyla geliştirdi.

Akıllı tekstil ürünleri ve farklı mühendislik bilgileri sayesinde ayağa masaj yapabilen, içine hava pompalayabilen ancak yağmurda ıslanmayan bu ayakkabılar yaşam kalitesini daha da yükseltiyor. Tabanda kullanılan özel malzemeler sayesinde esneklik sağlarken statik elektriği de boşaltan bu ayakkabılarda hava sirkülasyon sistemi kullanılıyor. Rahatlıkla hava alabilen ancak yağmur ve karlı havalarda içeriye hava sızdırmayan bu ayakkabılar sayesinde ayaklarla ilgili pek çok sıkıntı da ortadan kalkıyor. "Akıllı kumaş" da denilen ve leke tutmama, çabuk kuruma, çabuk ütülenme gibi özellikleriyle enerji ve zaman tasarrufu sağlayan akıllı tekstil ürünleri Türkiye'de üretiliyor. Kumaşlar Amerikalıların dünyaca ünlü hazır giyim markası GAP için Yeşim Tekstil tarafından Bursa'daki fabrikalarda üretiliyor. Bu kumaşlar, otuz yıkamaya kadar özelliklerini yitirmiyor.

Önceleri sadece askerler ya da profesyonel sporcular gibi özel ihtiyaçları olanlara yönelik olarak üretilen akıllı kumaşlar artık büyük hazır giyim markalarının ürünlerinde de yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle spor giyimde akıllı tekstil ürünü giyisiler ve ayakkabılar da dünya markaları tarafından benimsenmiş durumda. Bu yıl Türk Milli Futbol Takımı'na özel akıllı formalar, kramponlar ve futbol topu üreten Nike artık sokaktaki insanı da bu akıllı tekstil ürünü giysilerle tanıştırmaya hazırlanıyor. Nike'ın ürettiği hafif forma "Total 90" sadece 155 gram ağırlığında. Ek yerlerinde dikiş kullanılmayan bu forma sporculara maksimum konfor sağlıyor. Suyu emmeyen akıllı kumaşı sayesinde yağmur altında bile ağırlığı 155 gramda kalıyor. Vücudun kendisini serinletmesine yardımcı olan, ağırlık ve hacim olmadan sıcaklık yaratan, vücuda yapışmadan teri alan bu ürünler Nisan ayından itibaren tüm mağazalarda satışa sunulacak.

Yine bu kapsamda bulunan, ayağa, topa ve zemine uyum sağlayan akıllı kramponlar ve aerodinamik üstünlüğü sayesinde hedefe hızlı biçimde ulaşan akıllı futbol topu da akıllı formalar ile aynı zamanda piyasaya sürülecek. "Total 90" serisindeki ürünlerin fiyat aralığı 52 milyon ile 160 milyon lira arasında değişiyor. Giysilerinde rahatlık ve performansa önem veren atletler ve aktif insanlar için üretilen bu akıllı ürünler sıradan ürünlerden fiyat açısından hiçbir farklılık göstermiyor.

GELECEĞİN KUMAŞI
Elbette laboratuarlarda araştırmalar sürüyor. Yapılan araştırmalar 2040 yılında Avrupa nüfusunun yüzde 40'nını 60 yaşın üzerinde olacağını gösteriyor. Bu öngörü akıllı tekstil ürünlerinin tıbbi alanlarda daha çok kullanılacağı anlamına geliyor. Özellikle akıllı tekstile ilişkin konferanslarda önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde tekstil endüstrisinde önemli değişimler görüleceği belirtiliyor. Amerikan Federal Bütçesinden bu konudaki araştırmalar için her yıl milyonlarca dolar ayrılıyor. Geleceğin "fonksiyonel kıyafetler" tarafından esir alınacağı gerçeğinden yola çıkan Almanlar da bu konuda kapsamlı araştırmaların devam ettiriyorlar.

Aynur Erdem

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Global kriz aileleri
 Asiye'nin kaderini değiştirdiler
 Hollywood ünlülerinden yaz mücevher modası
 Renkli ve gözalıcı
 Ajanda
 Dünya müziğinin en renkli grupları geliyor
 Çocukların jimnastik gösterisi
 Metroseksüel değil anticinsiyetçi
 Balıkçı felsefesi verimi artırıyor
 Cihan Ünal'ın aşık kızı
 Dedelerimizi arıyoruz
 Robert de Niro olmak çok kolay
 Fener'in basketçi kızları atakta
 Ajanda
 8 Mart kadınlar için özel bir gün olacak
 Engellilere özel taksi hizmeti
 Amerika'da bir Türk hakem
 Zorla baba olunmaz
 Bu köpekler sınav şampiyonu
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kuzeyde evlenmek istemiyorlar
"Cildiniz nasıl bu kadar...
Dicle'ye yeni imaj
Dicle'ye yeni imaj
Uzun balyajlı saçlarıyla tanıdığımız İpek Tuzcuoğlu, bir saç boyası...
İpek gibi cilt
İpek gibi cilt
Lancome Caresse nemlendirici, gün boyunca pürüzsüz, yumuşak,...
Yirmi yıla onaltı film sığdırdı
2004 Bafta ve Altın Küre adayı olan Scarlett Johansson, en yetenekli...
İnci Küpeli Kız
Türkiye'de 26 Mart'ta vizyona girecek olan film, Amerikalı yazar...
Ege'den gelen bir lezzet elçisi
Giritli, Armada Oteli'nin yan sokağında zarif biçimde restore edilmiş iki katlı...
Bu çiçekler yeniyor
Türk mutfağını kişniş, kıvırcık maydonoz, rezene gibi otlarla tanıştıran...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | ON
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.