kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Buradaki köpekler çok şanslı
Buradaki köpekler çok şanslı
Dohayko'nun talepleri

Buradaki köpekler çok şanslı

Doğayı, Hayvanları Koruma, Yaşatma Derneği ve Adana Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliğiyle kurulan barınak sokak köpeklerine lüks bir yaşam sunuyor
Doğayı, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Çukurova Üniversitesi çıkışında kurulan, yaklaşık bin köpeğin bulunduğu hayvan barınağının diğer belediyelere de örnek olması gerektiğini söylüyor. Adana ve Mersin'de dışındaki kentlerde belediyelerin sokak köpeklerini sokaklarda vurup zehirlediklerini, iç organlarını parçaladıklarını, saatlerce işkence yaparak öldürdüklerini iddia eden Çıtırık şunları söylüyor, "Vatandaşın tepkisini çeken belediyeler adına barınak dedikleri ölüm kamplarına bu hayvanları topluyor daha sonra bunları yok ediyorlar. Barınaklarda göstermelik olarak tutulan köpekler açlık ve susuzluktan birbirlerini ya da yavrularını yiyorlar. Yazın güneşin kavurucu sıcağına kışın ise dondurucu soğuğa mahkum ediliyorlar. Türkiye'de en kötü koşulların olduğu barınaklar İstanbul, Ankara ve İzmir'de bulunuyor."

GENELGEYİ TAKAN YOK
Görevdeki hükümetin Cumhuriyet tarihinde ilk defa hayvanları vurulup zehirlenme itlafını yasakladığını, bunu genelgeyle belediyelere gönderdiğini de vurgulayan Çıtırık, belediyelerin genelgeye uymadıklarını dile getiriyor ve ekliyor "Belediyeler kesinlikle genelgeye uymuyorlar ve bildiklerini yapmaya devam ediyorlar. Köpek dövüşleri yapılarak insanlar bundan rant sağlıyorlar. Bu vahşete dayalı kumarı önleyecek yeterli kanunlar yok ve güvenlik güçleri bu konuya fazla duyarlı değil. Köpek dövüşçüleri belediye barınaklarından hayvanları alıp ağızlarını, ayaklarını bağlayıp dövüş köpeklerinin önüne antreman olsun diye atıyorlar. Özellikle Rusya ve Bulgaristan'dan kamyon kasalarında ya da valizler içinde yurda sokulan hayvanlar hiçbir sağlık konrolünden geçmeden sokuluyorlar ve buna herkes göz yumuyor."

Genel Sekreter Çıtırık, bugüne kadar hiçbir kamu kurum ve kuruluşuna seslerini duyuramadıklarını, bu yüzden belediye barınaklarının durumunun düzeltilmesi, sokaktaki vahşetin engellenmesi için Avrupa Birliği Dönem Başkanı Romano Prodi'ye mektup yazdığını belirtiyor.

Çıtırık yazdığı mektupta şu satırlara yer vermiş: "Türkiye ziyaretinizi dikkatle izledik. Tamamen siyasi ve ekonomi içerikli olan bu gezi, biz doğa ve hayvan dostlarını hayalkırıklığına uğrattı. Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği Çevre Komisyonu'na başvurarak bu vahşetin durdurulmasını istedik. Bize verilen cevapta komisyonun yalnızca nesli tükenen hayvanlarla ilgilendiği, sokakta yaşayan hayvanların çevre komisyonun ilgi alanında olmadığı bildirildi. Sokakta vurulup zehirlenen, ölüm kampı barınaklarda susuzluk ve açlıkla ölüme mahkum edilen hayvancıklar, çağdaş dünyanın en önemli oluşumu olan Avrupa Birliği'nin çevre komisyonlarının ilgi alanlarına girmiyor. Karakollarda yapılan işkence canlıya zulüm, hapishanelerin kötü koşulları canlıya zulüm, düşüncesini özgürce ifade edememek canlıya zulüm, bunlar sizi ilgilendiriyor. En az insanoğlu kadar bu gezegende yaşamaya hakkı olan hayvanlara uygulanan vahşet çağdaş Avrupa Birliği'ni ilgilendirmiyor. Bu yaklaşımı kınıyor, iyi niyetli bulmuyoruz. Suçu olmayan bir cezaya çarptırılan bu hayvancıklar için çağdaş Avrupa Birliği neler düşünüyor acaba?"

UZMANLAR BAKIYOR

Çıtırık'a göre Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan hayvan barınağı her şeyiyle mükemmel. Burada yaklaşık bin köpeğe en uygun koşullar altında görevliler tarafından bakılıyor. 3 veteriner hekim, 1 veteriner teknikeri ve 8 bakıcıdan oluşan ekip artık hayvanlarla dost olmuş. Hayvanlar burada Veteriner Sağlık Teknikeri Filiz Gürlek tarafından kısırlaştırılıyor. Barınağa her gün çeşitli hastanelerden gelen yemek atıkları görevliler tarafından köpeklere dağıtılıyor.

Murat Karaman

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Aerobikli, internetli, nargileli cami
 Cengiz Han Büyükada'da
 Ünlü tasarımcıdan yeni proje
 Genel istek üzerine
 Yaradan böyle istedi
 İstanbul'u sevmezse gönül aşkı ne anlar?
 Son halifenin kitapları artık okunacak
 Bu duvarın altında Filistin halkı kaldı
 Hollanda'ya ucuz uçuş
 BM yardımını Orex taşıdı
 JAA'nin Komite Başkanı Yalçın
 Hukukun cesur kadınları
 Kısa...kısa...kısa...
 Dondurması meşhur
 Çorap derdi yok
 Şimdi iş zamanı
 Türkler'den vitrin mankeni olmaz
 Dört mevsime tek ayakkabı
 Fotoğraflar artık dijital
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Meğer cinayet anında orada...
ATİLLA DORSAY
Oscarlı güzel kadın
Baba mesleğini seçen Mira Sorvino,...
ÖNCEL ÖZİÇER
Bodrum bir işe yaradı
Üç büyük şehirden Bodrum'a en...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Bu kadar yolcuyu kim taşıyacak?
Antalya'da, Sabah...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Kır Saçlı Yabancı
Bir restoranda tanıştığım yabancı...
FİKRET AYDEMİR
Adaleti Beklerken
Sübyancı çetenin...
YASEMİN TAŞKIN
Samih Bey'in Anıları
"Bir Türk'ün İtalya'daki Seyahati"...
STELYO BERBERAKİS
Samuray'lar Çarpışıyor
Yunanlılar bugün yapılacak...
TURGAY NOYAN
ADF toplantısının ardından (II)
Geçtiğimiz hafta Amatör...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | ON
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.