kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Serif Ercan @ SABAH
 

Gel, ne olursan ol Türkiye'ye gel

Yalnızca eşcinsellere hizmet vermek için kurulan turizm şirketleri sayesinde Türkiye'ye her yıl binlerce zengin gay turist geliyor

Türkiye son yıllarda yeni bir turizm çeşidiyle tanıştı; 1970'lerde başlayıp dünyada hızla gelişen "Eşcinsel turizmi"... Başta İstanbul'- da olmak üzere, Kuşadası, Marmaris ve hatta bazı Anadolu şehirlerinde sadece gaylere hizmet veren turizm şirketleri kuruldu. İstanbul'da "Gay Friendly" diye tabir edilen ve gaylerin kalabileceği oteller açıldı. Türkiye'nin yeni tanıştığı bu turizm çeşidine hitap eden gay kulüp, bar, kafe ve butiklerin sayısı ise her geçen gün artıyor.

Her ay, farklı şirketlerin en az 30-40 kişilik gay grupları Türkiye'ye getirdiği söyleniyor. "Anadolu Ayıları" gibi birçok gay grubunun organizasyonuyla gelenler de az değil. Bu yaz ise gay turistlerin sayısının çok artacağı konuşuluyor. Mayıs ayında yapılacak olan Eurovision Şarkı Yarışması için yurtdışından gelecek olan gaylerin sayısı 800. Üstelik biletler alınmış bile! 7-11 Nisan tarihleri arasında düzenlenen tura da yüzlerce yabancı turistin katılacağı tahmin ediliyor. Avrupa'nın çok ünlü bir gay dergisi, 8 sayfalık özel bir Türkiye ekinin hazırlığı içinde... Marmaris'te sadece eşcinsellerin kalabileceği büyük bir otelin inşaatının tamamlanmak üzere olması ise girişimcilerin eşcinsel turizmini çok önemsediklerini kanıtlıyor.

İNTERNETTE TANITILIYOR
Türkiye'de eşcinsel turizmi şimdilik tek taraflı işliyor. Yani eşcinsel turizmi yapan şirketler sadece yurtdışından ülkemize gay turistleri getiriyor. Bu şirketler, sessiz ve derinden turizmi geliştirmek için çalışıyorlar. Kurdukları uluslararası internet siteleriyle tüm dünyadan Türkiye'ye gay turist çekmeye çalışıyorlar. Sitelerinde Türkiye'yi ve Türkiye'deki gay yaşamını en ince ayrıntılarına kadar anlatıyorlar.

İsmini gizleyen bir turizm şirketinin sitesinde Türkiye, Osmanlılar'dan başlayarak anlatılıyor. Osmanlı döneminde eşcinselliğin var olduğu, eşcinsel aşkı anlatan şiirlerin olduğundan söz ediliyor. Bu sitede ve diğer gay turizmi yapan şirketlerin sitelerinin "guide" bölümlerinde ise eşcinsellerin kalabileceği otellerin; kafe, bar, kulüp ve hamamların adresleri, telefonları yer alıyor. Ayrıca rahatlıkla gezebilecekleri semt, cadde, sokak, park ve açıkhava mekanları da burada sıralanıyor. Türkiye'deki eşcinsel yaşamı merak eden insanları bilgilendirmek için açılan TRGI (Turkey Gay International) internet sitesinde ise gaylere açık oteller, turizm şirketleri, tarihi ve turistik yerler İngilizce olarak anlatılıyor. TRGI (www.geocities.com/ glbtsiteler/gaylife) gibi benzer siteler de yine aynı şekilde yurtdışındaki eşcinsellere Türkiye'yi tanıtıyor. Hem şirketlerinin hem de kendi adlarının gizli kalması şartıyla konuşan turizmciler, "gay turizmi"nin yaygınlaştığı konusunda hemfikir.

İki yıl önce, dünyanın farklı ülkelerinden eşcinselleri Türkiye'ye getirmek üzere kurulan şirketin bayan sahibi, bu işe başlama sebebini "Dünyadaki gaylerin Türkiye'ye ve Türk insanına çok meraklı olduğunu gördüm ve bu işe başladım" şeklinde özetliyor: " Türk erkeklerinin esmer, güçlü ve Müslüman olması onlara çok cazip geliyor." Sorularımızı cevaplandıran turizm şirketi sahibi, getirdiği turistlerin başına bir şey gelmemesi için büyük çaba harcadığını sözlerine ekleyip "Gece eğlenmeye gidenlere gay bir rehber veriyorum" diyor.

Eşcinsel turizmi yapan başka bir şirketin sahibi bayan da, gay turistlerin Türk erkeği, eğlence ve hamam için Türkiye'ye geldiklerini belirtiyor. "Türk erkekleriyle tanışabilecekleri gay kulüplerin olması onları hem şaşırtıyor hem de cezbediyor. Müslüman bir ülkede gay kulüp olmasını hayretle karşılıyorlar. Hamam onlara çok çekici geliyor. Geldiklerinde ilk sordukları şeylerden biri de 'Hangi hamama gidebilirim?' oluyor" diyen bayan turizmci, gay turistler hakkında da bilgi veriyor: "Seyahat eden gayler çok zengin. İyi para harcıyorlar. En gözde yerlerde yemek yer, en iyi yerlerde eğlenir, en pahalı kıyafetleri satın alırlar.

Türkiye'ye gelen diğer turistlerin en az on katı fazla para harcarlar. Bunun karşılığında tek istedikleri otelde, eğlendikleri mekanlarda ve gittikleri yerde rahat olmak. Güney Kıbrıs, Yunan Adaları, Ibiza ve Miami eşcinsel turizminden büyük döviz girdisi elde ediyor. Türkiye de bu pastadan büyük pay alabilir." Turizm şirketi sahiplerinden, Türkiye'ye en çok Amerika ve Kanada'- dan eşcinsel turistin geldiğini öğreniyoruz. Türkiye'de İstanbul dışında Bodrum, Kuşadası, Efes, Marmaris ve Kapadokya'yı tercih ettikleri de bir başka ayrıntı.

TÜRKLER SICAK KANLI
Turizm şirketleri aracılığıyla konuştuğumuz Kanadalı gay turist, Avukat Gordon Dunbar, Türkiye'de olmaktan çok mutlu. Bir hafta önce İstanbul'a gelmiş; Kapadokya, Efes ve Pamukkale'yi de gezmiş. Şimdi erkek arkadaşının da Türkiye'ye gelmesini bekliyor, birlikte bir hafta daha kalacaklarını söylüyor. Avrupa'da birçok ülkeyi gezen Dunbar, Türk insanının sıcakkanlı ve misafirperver olduğunu duyup gelmiş. Gezdiği yerleri çok sevmiş, özellikle de Kapadokya'ya hayran kalmış. Avukat Gordon Dunbar, "Kesinlikle yine geleceğim ve bu kez Kapadokya'ya daha fazla kalacağım" diyor.

    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ŞERİF ERCAN
Gel, ne olursan ol Türkiye'ye gel
Yalnızca eşcinsellere...
GAYE ÇEVİKEL
Mutlu, mavi bir dünya
Frankfurt'taki ev aksesuarları...
Kolesterolünüz için beyazdan uzaklaşın
Kolesterolünüz için beyazdan uzaklaşın
Kolesterolün tek nedeni yemek alışkanlıklarımız değil ancak yine de...
Dünyayı yöneten kadınlar
Dünyayı yöneten kadınlar
Gözü pek, cesur, kararlı, azimli ve başarılılar. Avrupa'da bir...
Bizim aramızda maraz çıkmaz
Türkiye'nin en ünlü iki kadın oyuncusu Hande Ataizi ve Nurgül...
Aerobikli, internetli, nargileli cami
Bu camide fitness yapabilir, nargile içebilir, kütüphanesinde internete...
Buradaki köpekler çok şanslı
Doğayı, Hayvanları Koruma, Yaşatma Derneği ve Adana Büyükşehir...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.