kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Afrodit'in ülkesinde yeni dönem
Afrodit'in ülkesinde yeni dönem


Sadece kültür ve sanatın değil, güzellerin de adası olarak bilinen Kıbrıs, aynı zamanda mitolojinin güzellik kraliçesi Afrodit'in ülkesidir
Afrodit aşkın ve güzelliğin timsaliydi. Bu mitolojik kahraman birçok sanatçıya da ilham vermişti

1570'de Osmanlı Devleti'nin eline geçen Kıbrıs, II. Sultan Selim'den önce değişik medeniyetlerin gözdesiydi. Afrodit'in de ülkesi... Afrodit, Kıbrıs'ın güney batısındaki Baf şehrinde yaşamış ve mitolojiye göre güzellik kraliçesi olarak tanımlanmıştır.
M. Ö. 1320'de Etiler, ardından Fenikeliler, Asurlular'ın hakimiyeti altına giren Kıbrıs,
M. Ö. 669'dan M. Ö. 100'e kadar Mısırlılar, Persler, İskender İmparatorluğu, Helenizm Krallığı ve Romalılar'la tanışmıştı. Bu tarihe kadar Mısırlılar'ın 4 kez işgal ettiği Kıbrıs, milattan sonraki dönemde Bizanslılar (M. S. 395), Memluklar ve Venedikliler'in (1498) egemenliği altında yaşamışlar, 1570'te başlayan Osmanlı akınları 9 Eylül 1571'de Lefkoşa'nın zaptı ile son bulmuş ve Türkler'in devri başlamıştı. Osmanlı'nın 307 yıl devam eden adil ve istikrarlı yönetiminde ada gelişmiş ve bilindiği gibi İngilizler kira karşılığı aldıkları toprakları iade etmemişti. 1878'de Osmanlı İmparatorluğu kuzey sınırlarından da çatırdamaya başlayınca, İngiliz hükümeti Osmanlılar'a, Ruslar'a karşı yardım teklifinde bulunarak Kıbrıs'ta üslenme müsaadesi kopardı. Varılan anlaşma neticesinde İngiltere, ilerde Ruslar'la Türkiye arasında çıkabilecek bir harpte bize yardım etmek için adada mühim miktarda ordu üslendirecek, bu müddet içinde idari sorumluluğu da yüklenecekti. Buna karşılık Osmanlılar'a da bir kira ödeyecekti. İngiltere böylece Kıbrıs'a ayak attıktan sonra adanın Rumca konuşan halkı hemen hemen derhal "Enosis" çabasına kapılıverdi. Açılan Yunan okullarında ders vermek ve Rumlar'a Yunan kültürü aşılamak için, Yunanistan'dan öğretmen ve daha çok sayıda misyoner getirilmesine müsaade edildi. I. Dünya Savaşı, Türkiye'yi Almanlar'ın yanında ve İngilizler'e karşı bulunca Kıbrıs'ın bizimle olan son bağı da kopartılıverdi. İngilizler o tarihten sonra kira da vermeyerek adayı imparatorluklarına ilhak ettiler. Bu tek taraflı ilhak, 1923 Lozan Muahedesi ile anlaşmaya bağlanarak, Kıbrıs resmen İngiltere'ye terk edildi.

ANADOLU'YA GÖÇ
Türkler'e karşı girişilen baskı hareketleri 1914'ten sonra daha artmış, harp yılları içinde Türk cemaatinin birçok ileri gelen işadamları, Türkiye'ye gizlice yardım etme suçu ile yakalanarak zindanlara atılmış, bunlardan açılan sahaları Rumlar'ın doldurmasına göz yumulmuştu. Bu sebeple Kıbrıs'tan Türkiye'ye başlayan Türk göçü, Lozan Muahedesi'nden sonra daha da artmış, neticede adanın nüfus dengesi kısa bir süre sonra Türkler aleyhine bozulmuştu. Türkler, Rumlar, Maroniler, Süryaniler az sayıda İngiliz ve Ermeniler'in oluşturduğu Kıbrıs toplumunda 1960'tan itibaren sürekli göç yaşanmıştı. Ada Türkleri, baskılar yüzünden Kıbrıs'ı terk ederek, Anadolu'ya ve diğer yerlere göç edeceklerdi. Annan Planı'na gelene kadar çeşitli dönemler yaşayan Kıbrıs, Zürih (13 Şubat 1959) ve Londra (19 Şubat 1959) anlaşmaları yaşamış ve 16 Ağustos 1960'da resmen Cumhuriyet'in ilanı ile ilk cumhuriyetle tanışmıştı. Bugün olduğu gibi aradaki Türk ve Rum cemaatleri Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'ın garantörlüğü altında taahhüt ve sorumluluklar yüklenmişti. Zürih ve Londra anlaşmaları Kıbrıs Türk Cemaati'ne yeni haklar tanıyordu. Anlaşmanın birinci maddesine göre cumhurbaşkanı Rum, yardımcısı Türk olacaktı. Temsilciler Meclisi 15 milletvekili Türk olmak üzere 50 kişiden oluşacaktı. 10 kişilik Bakanlar Kurulu'nda 3 bakanlık Türkler'e verilmişti. Kıbrıs Türkleri'nin orduya yüzde kırk, yerel idareye yüzde otuz nispetinde katılması kabul ediliyor ve Türk hakimlerin yargılama hakkı onaylanıyordu. Lefkoşa, Magosa, Limasol ve Baf'da ayrı Türk belediyeleri kuruluyor, Türkçe'nin resmi dil olarak kabulü kararlaştırılıyordu. Bunun dışında Kıbrıs'ta Yunanistan'ın 950, Türkiye'nin 650 kişilik bir birlik bulundurması da anlaşmada yer almıştı.

NOT: DOLANDIRICILARA DİKKAT
Bir süreden beri gazeteci ve yazarların adlarını kullanarak kişi ve kurumlardan menfaat elde eden bir dolandırıcılık şebekesi faaliyet göstermektedir. Adımı kullanarak özel ve kamu kurumlarına, iş ve spor dünyasının mümtaz kişilerine ve kulüplerine çeşitli vesileler ile yanaşan ve bağış yolu ile kitap satışı ve röportaj öneren bu çeteyi bir kere daha dikkatinize sunuyorum. Kitaplarım sadece kitapçılarda belirlenen fiyat üzerinden satılır. Bir başka yazarın kitabının satışına aracı olmam veya kendi kitaplarımın satışını pazarlama usulü ile yapmam, haysiyet yazarlık ilkelerimle bağdaşmaz. Bugüne kadar hiç cep telefonu kullanmadığımı, hayatını yazı yazarak kazanan bir yazar olarak, bu tip dolandırıcılara karşı kanuni haklarımı kullanacağımı belirtir, değerli okurlarımın dikkatine bir kere daha sunarım.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Türk mühendisin başarısı
 Kısa...kısa...kısa...
 Doğu'nun huzurlu otelleri
 Roma'nın tarihi bu otelde yaşanıyor
 Ev dekorasyonu kanepeyle başlar
 Seçim Müzakereleri
 Hatlar Kesik
 Harlem Daveti
 Meleklerin Yastık Kavgası
 İstanbullu Rumlar eğlenceyi severlerdi
 Bahar modasının ayak sesleri
 Bir objeye tutkuyla bağlanabilirim
 Başarısı tescillenen uçak
 Kısa...kısa...kısa...
 Havada mil rekabeti
 İstanbul Rumları
 Mobilyalarla dans
 Hediye seçmek artık kolay
 Genç flüt ustaları
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ŞERİF ERCAN
Gel, ne olursan ol Türkiye'ye gel
Yalnızca eşcinsellere...
GAYE ÇEVİKEL
Mutlu, mavi bir dünya
Frankfurt'taki ev aksesuarları...
Kolesterolünüz için beyazdan uzaklaşın
Kolesterolünüz için beyazdan uzaklaşın
Kolesterolün tek nedeni yemek alışkanlıklarımız değil ancak yine de...
Dünyayı yöneten kadınlar
Dünyayı yöneten kadınlar
Gözü pek, cesur, kararlı, azimli ve başarılılar. Avrupa'da bir...
Bizim aramızda maraz çıkmaz
Türkiye'nin en ünlü iki kadın oyuncusu Hande Ataizi ve Nurgül...
Aerobikli, internetli, nargileli cami
Bu camide fitness yapabilir, nargile içebilir, kütüphanesinde internete...
Buradaki köpekler çok şanslı
Doğayı, Hayvanları Koruma, Yaşatma Derneği ve Adana Büyükşehir...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.