kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadın ruhu erkekten iki kat ince...
Kadın ruhu erkekten iki kat ince...
Kadına baskı, erkeği mutsuzluğa sürükler
Kadınlar ne ister? Cevap: Hatırlanmayı

'Kadın ruhu' erkekten ince

Sabah, 8 Mart Dünya Kadın Günü'nü kadınlara özel bir yazı dizisiyle karşılıyor. Prof. Dr. Sedat Özkan, A'dan Z'ye kadınlığı, kadın olmanın zorluklarını anlatıyor.

***

Kadın ruhu erkekten iki kat ince...

Kadınlar depresyona erkeklerden iki kat daha fazla yakalanıyor. Nedeni yalnızca bedensel farklılıkları değil, kadın ruhunun erkeklerden daha değişken ve hassas olması.

Kadınlık günümüzde birçok meslekle iç içe geçen, zor, yorucu, yıpratıcı ama bir o kadar da keyifli bir süreç. Bu satırı kaleme alan kişi de bir kadın olunca, ister istemez bu tür cümlelere rastlayacaksınız. Her ne kadar bu yazı dizisini fikirleri ile besleyen kişi bir erkek, hele hele bir psikiyatrist de olsa, kadının işi gerçekten zor. 8 Mart Dünya Kadın Günü yaklaşıyorken, istedik ki, kadının cinselliği, psikolojisi, doğum sonrası depresyonu, kadın hastalıkları, kısırlığı ve menopoz denilen süreçler bir bir anlatılsın. Ama bunu ne bir jinekolog anlatsın ne de bir kanser uzmanı. Süreçleri bize, ülkemizde, hastalıklarla iç içe geçen Konsültasyon ve Liyezon Psikiyatrisi bilim dalının kurucusu Prof. Dr. Sedat Özkan anlattı. Dinledik ve yazdık. Kadınlığın zor meslek olduğuna emin olduk. İşte kadınlığın 6 gün sürecek serüveni...

KADININ
ruhsal durumu, sağlığını ve dolayısıyla mutluluğunu direkt bir şekilde etkiliyor. Hormonların salınımı ve birlikte barış içinde yaşamasından ibaret olan bu mutluluk, kadını, hem bir anne, hem bir eş ve hem de iş hayatında iyi bir yere getiriyor. Kadına özgü hastalıklar hiç kuşkusuz, kadın ruh sağlığını da etkiliyor. Erkekten çok farklı bir işleyişe sahip kadın bedeni ve beyni, kadını daha duyarlı bir varlık haline getiriyor. Toplum burada çok şeyin belirleyicisi. Toplumun kadına, cinselliğe, anneliğe bakış açısı, kadının kendine bakışını ve psikolojisini etkiliyor.

KADINLIK NE KADAR ZOR?
Bütün bu etkileşimler zinciri, kadını insanlık tarihinde zor bir konuma getiriyor. Kadının gelişim dönemleri, ilk adet görme, hamilelik, doğum ve menopoz ile birlikte yaşantısındaki dönüm noktalarını belirliyor. Cinsellik, cinsel kimlik ve üretkenlik, haz ve mutluluk verici işlevlerin yanında doğumsal değer yargıları, kadının toplumdaki rolü ve algılanma biçimiyle iç içe geçiyor.

Kadın olmanın zorluklarının psikolojik yönüne ilişkin 11 yıl önce bir kitap yazan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, bu kitabı yeni eklemelerle, yayına hazırlıyor. Prof. Dr. Özkan, kadın olmanın her açıdan zor ve yorucu bir yanı bulunduğunu itiraf etti.

KİMLİĞİ TANINMALI
Kadının kişiliği, kimliği, ruhsal, duygusal durumu dikkate alınmadan cinsel doyum ve mutluluğu yakalamasının mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Özkan, depresyonun kadınlarda erkeğe oranla 2 kat fazla görüldüğünden örnek verdi. Depresyonun yaşam boyu görülme sıklığının erkeklerde yüzde 12 iken, kadınlarda yüzde 21 olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özkan, aynı şekilde panik bozukluk, sosyal fobi, kaygı ve yeme bozukluğunun da kadınlarda daha sık görüldüğünü açıkladı.

Erkeklerde ise, alkol ve madde kullanım bozukluğu ve anti sosyal kişilik bozukluğu, kadınlara oranla daha çok görülüyor. Biyolojik farklılık ve kadındaki üreme hormonlarıyla açıklanan bu değişkenlik, kadın hastalıkları, doğum, adet görme ve menopoz ile şekilleniyor.

ŞİZOFRENİDE EŞİTLİK
Şizofreninin klinik seyri ve dışa vurumunda belirgin cinsiyet farklılığı var. Şizofreni kadın ve erkeklerde eşit olarak görülmesine rağmen, kadınlarda daha geç başlangıç yapıyor. Kadınlarda hastalık öncesi dönem erkeklere oranla daha iyi olmakla birlikte, yapısal beyin anomalileri, maddenin kötüye kullanımı, eş tanısı, öz kıyım eğilimi şizofrenik kadınlarda daha az görülüyor.

ANKSİYETE BOZUKLUKLARI
Bu bozukluklar, toplumda en sık rastlanan ruhsal rahatsızlıklar olarak tanımlanıyor. Hastalık grubu olarak bakıldığında, anksiyete bozuklukları kadınlarda erkeklere oranla eş zamanlı depresyon tanısı alma oranları daha yüksektir. Panik ve eşlik eden agorafobi, kadında erkeğe oranla 2-3 kat, yaygınlaşmış anksiyete bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğu ise 2 kat daha fazla görülüyor.

BEKARET TESTİ UTANCI
Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Tomris Türkmen'in 'Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Sağlığı Araştırması', Birleşmiş Milletler'in Acil Eylem Planı'ndan bir alıntıyla başlıyor:

"Sağlık, sadece hastalık ya da sakatlığın yokluğu olmayıp; fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Kadın sağlığı; duygusal, sosyal ve giziksel iyilik halini içerir ve tüm bunlar yaşamlarının biyolojik olduğu kadar sosyal, ekonomik ve siyasi çerçevesi ile de belirlenir."

Kadına karşı şiddet ya da toplumsal ciddiyete dayalı şiddet bir bütün olarak kadın insan haklarının ihlali olarak kabul ediliyor. Prof. Dr. Türkmen, son 5 yılda dünyanın pek çok yerinden elde edilen kadına karşı şiddet verilerinin, özellikle yakın partner (eş, erkek arkadaş) şiddetinin görülme sıklığına ilişkin verilerle artış gösterdiğini belirtiyor. Araştırma, tüm dünyada nüfusa dayalı çalışmaların gözden geçirilmesi sonucunda, kadınların yüzde 10 ila 50'den fazlasının yaşamlarında yakın partnerleri tarafından fiziksel istismara maruz kaldığını ortaya koyuyor.

RUH BOZAN TABLO
1998 yılında Türkiye'de yapılan bir araştırmada, Türkiye'de 158 adli tıp uzmanından 118'inin, geçen 12 ay içinde 5 bin 901 bekaret testi uyguladığını, bunların 1856'sının (yüzde 45) 'sosyal nedenlerle' uygulanmış olduğu kanıtlandı. Görüşülen doktorların yüzde 68'i, cinsel bir saldırı ve tecavüz olmadan bekaret testi uygulamasının uygun olmadığını ve yüzde 93'ü ise bekaret testi uygulamasının hastada psikolojik travmaya yol açacağı konusunda hem fikirdiler. Yüzde 58'i ise, testlerin en az yarısının hastanın isteği dışında uygulandığını bildirdi. Tüm bu olanlar kadınlarımızın ruhi dengelerinin bozulmasına yetiyor da artıyor bile.

Didem Ünsal

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Şimdi de kızını kaçırdı
 26 ay boşuna hapis yattı...
 Yeni emlak Kraliçesi
 Patronunu uyurken vurdu
 Ormanda cesetleri bulundu
 TRT'de neler oluyor?
 Niran'ın hayatı dram!
ERDAL ŞAFAK
Büyük hesaplaşma
Mersin, 12 Eylül 1980 sonrası ilginç...
AHMET HAKAN COŞKUN
Sıkıldım!
Vallahi ne yalan söyleyeyim, ülkemizin önde...
MEHMET BARLAS
Terim, keşke Napolyon'a değil Kraliçe Victoria'ya...
ÖMER ÇELİK
AB ve Büyük Coğrafya
Avrupa Birliği, içerdiği "siyasi...
SAVAŞ AY
Sarı sayfalar ve darbukalar
Darbukada sağ el...
REFİK DURBAŞ
Trafik, saygı sorunudur
13.02.2004 tarihli SABAH Posta...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Diyarbakır'daki Yeşilçam!
Diyarbakır- Aşanlar Film, siz...
HINCAL ULUÇ
Sabah'ta yazmanın keyfi..
"Sabah'ta Sabah gazetesinin...
Yıldızların efendisi: 1-0
Yıldızların efendisi: 1-0
G.Birliği, F.Bahçe'yi futbol olarak ezdi ama Hooijdonk'a takıldı.
Şanslı olan bizdik
Şanslı olan bizdik
"Gökyüzü altında şans oyunu oynadık ve şanslıydık. İyi başladık ve...
'CHP zihniyeti kirliliktir'
'CHP zihniyeti kirliliktir'
Erdoğan, Baykal'ın bölgesi Antalya'da "CHP zihniyeti susuzluk, hava...
Baykal: Allah'a şükür geçiniyoruz
Baykal: Allah'a şükür geçiniyoruz
Ankara - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "CHP'nin kötü...
Akıllı kaban hayat kurtardı
Akıllı kaban hayat kurtardı
Fransız snowboard sporcusu Eric Lemarque, dağda kayboldu. Bir hafta...
Kamu reformuna 60 bin 'hayır'
Kamu reformuna 60 bin 'hayır'
KESK'in Ankara'da düzenlediği mitingde işçi, memur, solcu, ülkücü bir...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.