kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Huzurun kitabını yazan Türk
Huzurun formülü

Profesör Toksöz Bayram Karasu'nun "Huzurlu Yaşama Sanatı" adlı kitabı bütün dünyada best seller oldu

* Karasu "Mutluluk geçici bir fenomendir. Huzur kalıcı bir hali yansıtır" diyor.
* Huzur herkes için ulaşılabilir bir hedef ancak emek ve kararlılık istiyor.


***

Huzurun kitabını yazan Türk

Bayram Karasu bir psikiyatri profesörü. Pek çok kitap yazdı ama bütün dünya onu "Huzurlu Yaşama Sanatı" adını taşıyan ve best seller olan kitabıyla tanıyor
Bazen hiç ummadığınız anda hayatın anlamını düşünmeye başlarsınız, "ben ne yapıyorum", "niye yaşıyorum" soruları beyninizde dolaşmaya başlar. Tam da gerçeği keşfetmeye ramak kaldığı anda telefon çalar, karnınız acıkır ya da birisi seslenir. Hem de hayatın anlamına bu kadar yaklaşmışken! O zaman "sanki o boyutta biraz daha kalsam sihirli cümleyi bulacaktım" hissine kapılmadan edemezsiniz. Herkes, mutluluğun peşinde bu türden soyut olaylarla mutlaka karşı karşıya gelir.

Mutluluğun pek çok yolu vardır insanlar için. Kimisi bir ev ya da otomobil alınca mutlu olur, kimi evlenip bir çocuk sahibi olunca mutluluk çukuruna düşeceğini zanneder. Her şeyini bırakıp ilk otobüsle bilinmeyene yol alanların da kafasında benzer bir mutluluk hayali vardır. Peki hangisi doğru? Bunun kesin bir yanıtı yok. Mutluluğa ilişkin sorular soranlardan biri de Toksöz Bayram Karasu. Zor bir işe kalkışıyor ve yaşadığımız hayatı tartışmaya açıyor.

"Huzurlu Yaşama Sanatı" adını verdiği kitap Amerika'da best-seller oldu ve Fransızca'dan Arapça'ya kadar bir çok dile çevrildi. Karasu 1959 yılında Erzurumun Hasankale ilçesinde doğan, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinin ardından Amerika'da Yale üniversitesinde psikiyatri ihtisası yapan Karasu şu Albert Einstein Tıp Fakültesi Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Bölüm Başkanı. Bu güne kadar genellikle psikiyatriyle ilgili on önemli kitaba imza atan Karasu'nun en çok satan kitabı "Huzurlu Yaşama Sanatı". Elbette bu kadar parlak bir kariyere sahip olan bir profesörün yazdığı kitap ses getirmeli. Karasu da kitaba en klasik soruyla başlıyor. Mutlu musun? Ancak profesör bu soruyu kendisine yöneltmiyor. Çevresindeki insanlara ve hastalarına yönelttiği bu soruyla başladığı serüven ve vardığı noktalar oldukça ilginç.
"Bu soruya kimsenin tam anlamıyla cevap bulamamasının sebebi, mutluluğun kalıcı bir biçimde varolmamasından kaynaklanıyor. Geçici bir fenomen hakkında kesin yargıya varamazsınız." Karasu'ya göre, huzur, daha kalıcı bir hali yansıtıyor. "Ama huzura ulaşmak da kolay değildir. Hatta huzura ulaşmak mutluluğa ulaşmaktan daha zordur. Huzur olgunluğa ermiş bir yetişkinliktir, ruhlu ve maneviyatçı bir varoluş halidir" diyor.

HUZUR EMEK iSTER
Hayatı anlamak için mutlaka felsefe bilmek gerekir mi bilinmez ama Bayram Karasu gerçek hayattan pratik örnekler de veriyor: "Birine aşık olmak size 'mutluluğun' doruklarını yaşatır, ama bu duygu başka biriyle birleşme hissinden kaynaklanan geçici bir mutluluk aslında. Huzur ise ruhun yücelmesi, coşmasıdır. Mutluluk huzurun geçici bir kategorisidir." Reklamda ayna karşısında traş olan adamın dediği, "Evdeki huzur, zenginlik budur" bakışı doğruyu yansıtıyor mu acaba? Aslında hayatın kendisi de bu sorulardan oluşuyor ve gerçekte kimse doğru yaşam nasıl olmalı bilmiyor.

Ama Karasu'nun bu konudaki yaklaşımları oldukça ilginç: "Huzur ulaşılabilir bir hedeftir ama emek ve taahhüt ister. Ruhunuzu geliştirmek için, insanları ve işinizi sevmeyi öğrenmeli ve bir topluluğa ait olmalısınız. Maneviyatınızı geliştirmek için kutsala, birliğe ve dönüşüme inanmalısınız. Ruhunuzu ve maneviyatınızı beslemek için Tanrı'ya inanmanız ve Tanrı'yı sevmeniz de gerekir." Peki huzurlu bir yaşam için zenginliğin önemi yok mu? Yani yoksul insan da mutlu ve huzurlu olabilir mi? Toksöz Bayram Karasu bu soruya biraz klasik bir cevap veriyor. "Fiziksel koşullar, huzurun yakalanmasında etkilidir ama belirleyici değildir. Huzurdan hiç nasibini almamış nice zengin insan, tam anlamıyla ruhlu ve maneviyatçı yaşamlar süren nice yoksul insan tanıyorum."

Aslında Profesör Karasu'dan beklediğimiz cevapların hayattan beklediğimiz gibi, formüllerden ibaret olmasını istiyoruz. Yani 'Tibet'e git orada huzuru bulacaksın' dese sanki daha kolay olacak gibi geliyor. Ama o, yılların süzgecinden geçirdiği bilgisi ile basit ve net cümleler kuruyor. Hayal kırıklığına uğramayıp anlamak gerek belki de. Soru basitçe şu: Mutluluk çok mu uzak? "Mutluluğun kolay ya da kestirme bir yolu yoktur, yalnızca ona doğru giden yavaş ve çetin bir yol vardır. Bu yolun sonu ya da varış çizgisi de yoktur, yalnızca bir başlama noktası vardır. Keyifli huzuru ararken, başlayabileceğiniz tek bir nokta yoktur. Şu anda bulunduğunuz nokta, başlamak için en ideal yerdir." Huzurlu yaşama sanatı isimli kitabıyla profesör Tokgöz Bayram Karasu hayatınızı sonsuza kadar değiştirecek bir kırılma noktası yaratır mı bilemeyiz ama, bir okuyun. Belki de satır aralarında size hitap eden gizli bir mesaja rastlarsınız. Zaten yazarın amacı da insanların hayatlarında anlam bulmayı kutsal bir amaç haline getirmelerine yardımcı olmak. Hepsi bu...

Dilek Sancılı

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Bu yaz rengarenk takılar var
 İyi bir evlilikte kalite önemlidir
 Suni ilişkiler dönemi
 Erkek gibi ama çok seksi
 Kazakları çıkarmadan diyetinizi belirleyin
 Moda dünyasından Hollywood'a
 Aylin Sarıgül imajını değiştirdi
 Altının değeri yükseliyor
 Olumlu düşünebilmenin sırları
 Film tadında 12 ayrı öykü
 Burnuyla lider çenesiyle zeki
 Zamanında canımı çok acıttılar
 Unutulmaz jönlerin muhteşem dönüşü
 Amerikan vizesi hikayesi
 Kadınların ve erkeklerin derdi aynı
 Güzel eller için parafin bakımı
 Terracota üçlüsü
 Moda dünyası toz pembe
 Dalga arıyorlar
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Ortaya karışık
Gönülden merhabalar... Umarım...
KENAN ONUK
Cazda iki yeni albüm
41 kişilik St. Petersburg Filarmoni...
ŞAFAK KARAMAN
Dinler misin?
Masamın üstünde tüm hafta boyunca yine bir...
Halkın bağrından gelen kendine özgü bir film
Halkın bağrından gelen kendine özgü bir film
Bir tür etnik belgesel, bir kültürel araştırma, halkın içine dalıp,...
Cep telefonlarınız denize düşebilir
Fenerbahçe Pyramid Alışveriş Merkezi'nde, denizle burun buruna bir...
Aşçıların en temizi
Londra'da düzenlenen Dünya Aşçılar Şampiyonası'ndan pek çok ödülle...
Cihan Ünal'ın aşık kızı
Ünlü oyuncu Cihan Ünal'ın kızı Irmak Ünal ve Amerikalı damadı Taj, Hülya...
Dedelerimizi arıyoruz
Soyağacı oluşturmaya olan ilgi gün geçtikçe artıyor. İnsanların soyağacı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.