kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Hak gütme ahlakı ve TÜPRAŞ

CHP'nin 28 Mart sandığına doğru iktidarı hırpalamak için kullanmayı planladığı konulardan TÜPRAŞ özelleştirmesi Rusya'da ve Tataristan'da da karakolluk olacak gibi görünüyor. Ancak TÜPRAŞ'ı kazandıkları için çok mutlu görünen Tatneft yönetimi, Rusya'da veya başka ülkelerde açılabilecek davaları pek önemsemiyor, adeta 'bu iş mahkemelik olmaya değer' diyor.
TÜPRAŞ tartşmasana sebebi, Zorlu ile birlikte ihaleyi kazanan Tatneft'in çok boyutlu ortaklık yapısı.. Hisselerinin yüzde yirmisi New York, Londra ve Frankfurt borsalarında işlem gören Tatneft adına farklı sesler çıkıyor. Yalnız gövdeyi oluşturan Rus-Tatar ittifakı dik duruyor.
İşin cilveli bir yanı da burada: Tatneft hisselerinin yüzde 31'i Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nin.. 'Türk dünyası' için pek ateşli rüyalar görmeyen bir iktidar döneminde bu alışveriş ilginç.. Ayrıca aşırı Amerikancılıkla suçlanan hükümetin zamanında Rusya'nın gönlünü hoş eden bir ihalenin gerçekleşmesi 'felekten bir nanik' anlamı da taşımıyor değil.
Peki, CHP buradan umduğu kadar etkin 'karakolluk malzeme' çıkarabilecek, iktidarın sırtından hatırı sayılır kıllar düşürebilecek mi? Pek sanmıyorum. Bizdeki 'kamu önünde hak gütme' kültürünün çürüklüğü buna engeldir. Rakibe üstün gelmek için ölçüsüzce suçlamayı marifet sayan şark kurnazları, Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olurlar. TÜPRAŞ tartşması böyle bir 'dava'ya dönüşmek üzere.
Zalimin hakkını yemek
İhaleyi kirli gösterebilmek için öyle ölçüsüz suçlamalar sergileniyor ki, toz duman altında gerçekler de görülmez oluyor. Bu hastalığımızın destanlık örneği Mavi Akım'dı.
Konuyu 'Mavi Akış' çarpıtması (!) ile Deliyürek dizisinde işlemeye başlayınca, Milli Görüş partisi 'mal bulmuş mağribi'yi oynamıştı. Aynı çizgideki yorumcular da galeyana gelmişlerdi. Erbakan'ın başbakanlığını bitiren sürecin ardından hükümeti kuran Mesut Yılmaz 28 Şubat mağdurları için en kolay saldırılabilir düşman olmuştu. Artık 'Mavi Akım'a vurmak, dünya çapındaki 'hortum'un mimarı sayılan Turgut Yılmaz üzerinden ağabeyini silkelemek, beraberinde 28 Şubat'çıları da çamura batırmak demekti.
- Ne kadar ağır konuşursak, Mesut Yılmaz'a ve 28 Şubat'çılara o kadar ağır zayiat verdiririz. Böylece abartıda senaryomuzu çoktan aşmaya başlamışlardı:
- Hükümet Mavi Akım'da dokuz suç mu işledi?. Biz bunlara on bir tane daha katalım, rakamı düz olarak katlayalım ki altında ezilsinler!
Oysa bu şark kurnazlığı tam ters bir sonuç doğuruyor, ölçüsüz saldırılar Mavi Akım'ı neredeyse aklamaya yarıyordu. Zamanın ilgili bakanı için iş kolaylaşmıştı:
Meclis kürsüsüne çıkıyor; Mavi Akım'la ilgili -diyelim- dokuzu tamamen doğru, yirmi suçlama içindeki yalanlardan herhangi birini cımbızla çekip ayırıyor ve karşı saldırıya geçiyordu. Bu yolun sonunda, ortaya konan 9 su katılmamış gerçek de karanlıklara gömülmüş oluyordu..
Bir konuda, gerçek iddialar ve yalan iddialar aynı şüphe bulutunun altına düşürüldüğü zaman kaybeden hakikattir, hakikat arama ahlakıdır.
Hasılı Mavi Akım, şark kurnazlığı yüzünden güttüğümüz davaları rezil etme geleneğimizin en çarpıcı örneklerinden biridir.
Gerçek-kıran muhalefeti
Kıbrıs veya AB için de aynı şeyi yaparız. Kıbrıs meselesinde ya hain, ya kahraman vardır. AB ya cennettir, ya cehennemdir.
Denktaş'ın kahraman olduğunu kanıtlamak için bir gerçeğe beş yalan katabilirsiniz. Hain olduğunu düşünüyorsanız yine aynısını yapar, onu ABD şahinliğinden ve Bin Ladin'den bile tehlikeli bir bela diye sunabilirsiniz.
AB'nin cennet olduğunu kanıtlamak için masal uydurmak da kolay. Hiçbir şey yapamazsanız, Türkiye'nin cehennem olduğunu gösterirsiniz, AB kendiliğinden cennet durumuna geliverir. TÜPRAŞ tartşmasbu vadiye çekilmek üzere.
CHP bu işi siyasi kampanya malzemesi yaptğı an 'dava' yitirilecek, TÜPRAŞ gerçeği kayıplara karışacak. Nitekim ilk işaretlerine 'TÜPRAŞ'tan yanık sorular' başlıklı yazımda değinmiştim: 'TÜPRAŞ, ihaleyi kazandğı açıklanan firmaya devredildiği anda depolarında 500 milyon dolarlık petrol olacak..'
Allah'tan, inanmadığımı belirtmişim. TÜPRAŞ Genel Müdürü Hüsamettin Danş arayaçyapt"Depolarımızda 500 değil, 560 küsur milyon dolarlık petrol var ama bir o kadar da vadeli alım gereği borcumuz var." Bürokrat olarak, TÜPRAŞ özelleştirmesi ile ilgili 'görüş beyan'nda bulunmaktan özenle kaçınan Genel Müdür'ün açıklaması tabii ki, CHP'nin kovaladığı karakolluk malzemeleri bir kalemde gerçek dışı kılmaz. Ama zerre miktar yalan zehri som gerçekleri bile geçersiz hale getirmeye yetebilir.
Allah bize hak gözetme ve dava gütme ahlakı nasip eylesin!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sağduyu çarmıhta   / 01-03-2004
 'Büyük Ortadoğu' küçük Türkiye   / 27-02-2004
 'Çift süren öküz' siyaseti   / 26-02-2004
 Kürt muhabbetinde yeni ufuklar   / 24-02-2004
 Kürtler üstüne kafatasçılık   / 23-02-2004
 Azgına direncin namı var mı?   / 20-02-2004
 T'imarbank Vakası'na dair   / 19-02-2004
 Sivri kültürle savaş   / 17-02-2004
 Hak gütme ahlakı ve TÜPRAŞ   / 16-02-2004
 TÜPRAŞ'tan yanık sorular   / 13-02-2004
ERDAL ŞAFAK
Yüzyılın projesi
Dünya başkentleri ve medyası bir...
AHMET HAKAN COŞKUN
Cinayeti kör balıkçı gördü
Bilinen fıkradır: Bir...
MANSUR FORUTAN
Bunları yazın evladım
T.F.F ve Digiturk'ün katkılarıyla...
MEHMET BARLAS
Diyarbakır'da geçen bir günün ilk...
ALİ KIRCA
En dı Oskar gooz tuu!....
Ödül kazananlara verilen...
REFİK DURBAŞ
Medyada 'şiir' savurganlığı
YayIm" ve "yayın" sözlü ve...
SAVAŞ AY
Ya acil bir şey gelirse...
Önceki gece başlayıp, sabaha...
ÖMER LÜTFİ METE
Garantili sandık kuruntuları
AdaylarInI açıklayana...
HINCAL ULUÇ
Mesele bataklığı kurutmak.. Ama nasıl?..
Adam gibi adamlar
Adam gibi adamlar
Japonya'da kardeşine vize alamadığı için F.Bahçe ile yolları birleşen...
Dikkat izleniyorsunuz
Dikkat izleniyorsunuz
Derbiyi Şükrü S aracoğlu'nda izleyen Hamburg Teknik Direktörü...
CHP'nin kökü bereketsiz
CHP'nin kökü bereketsiz
Erdoğan Bolu'da yaptığı konuşmada Baykal'ı eleştirdi: CHP dendiğinde...
CHP'nin şarkısı: Güzeller içinde bir seni seçtim
CHP'nin şarkısı: Güzeller içinde bir seni seçtim
Deniz Baykal 81 ilde yerel seçim adaylarını toplu olarak tanıttı.
'Seri seks katili' davada uyudu
'Seri seks katili' davada uyudu
Belçika’daki anne-babalara yıllardır ‘sübyancı sapık’ korkusu yaşatan...
'Kralın Dönüşü' şerefine 11 Oscar
'Kralın Dönüşü' şerefine 11 Oscar
Sinema dünyasının en görkemli ve saygın ödülü olarak kabul edilen...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.