kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Avrupa Birliği sürprizi

Türkiye, KKTC ile birlikte Kıbrıs sorununun çözümü konusunda önemli adım atarken, Avrupa Birliği'nden de bunun karşılığının alınacağı yönünde önemli mesajlar gelmeye başladı.

AB'nin Haziran ayında yapılacak "ara zirvesi"nden Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin Aralık ayında başlatılması yönünde "sürpriz" bir açıklamanın geleceği bilgileri, Ankara'ya ulaşmaya başladı.

Bu yöndeki mesajlar her ne kadar "ihtiyatlı" bir şekilde karşılansa da, bunun ilk sinyali, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, AB'nin İlerlemeden Sorumlu Komiseri Gunther Verheugen ile geçen hafta yaptığı görüşmede geldi. Verheugen, Kıbrıs'ta çözüm için gereken her türlü desteği göstermeye hazır olduklarını bildirdi.

Komiser Verheugen, Türkiye ile müzakerelere başlanması konusunda, geçmişteki tutumunun aksine de daha olumlu mesajlar verdi.

Bu mesajlar, önceki gün Ankara'ya daha güçlü bir şekilde ulaşmaya başladı.
Bunda, New York'ta devam eden Kıbrıs müzakerelerinde, daha önce verilen söz doğrultusunda, "Rumların bir adım atması halinde Türkiye'nin bir adım daha ileri atacağına" yönelik mesajını hayata geçirmesi etken oldu.

Brüksel'den mesaj

New York görüşmelerinde Türk tarafının olumlu bir tablo çizmesi ve Rumlar'ın işi yokuşa süren, 1 Mayıs'a endeksli görüntüsü AB çevrelerinde de kayda geçirildi. Nitekim, Yunan- Rum tarafının Kıbrıs müzakarelerine AB'nin de dahil olması yönündeki talebine, AB Komisyonu'nun "resmi rol üstlenmek istemiyoruz" yönündeki açıklaması da Ankara'da bunun bir göstergesi olarak yorumlandı.
Nitekim, Yunan-Rum tarafının talebine AB Komisyonu'nun ret kararı açıklamasının hemen ardından, Brüksel'den dün Ankara'ya şu yönde mesajlar ulaşmaya başladı: "AB Selanik ve Brüksel zirvelerinde, Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunmak ve hızlı bir çözüme kavuşmasını sağlamak için AB Komisyonu'na görev verilmişti. Ancak bu görev tüm tarafların kabulü halinde söz konusu olabilir. AB Komisyonu, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile yapılan müzakerelerde de sorun çıkarmayacağını, sorunun çözümü için kabul edilen Planı, aynen kabul edeceğini bildirmiştir. Bu nedenle resmi bir rol üstlenmesi söz konusu olamaz."
AB, bununla birlikte Rum tarafının kendi üzerinden süre kazanmak için bir taktik içine girdiğinin de bilincinde. Her ne kadar sorun çıkaran taraf olarak ortaya çıkması halinde Rum tarafını 1 Mayıs'ta tam üyeliğe almakla birlikte, farklı bir tutum içine girme konusunda da kararlı gözüküyor.
Böyle bir durumla karşılaşılması halinde Ankara'nın AB'den beklentisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile de ilişkileri başlatması.
Daha önemlisi, bugüne kadar KKTC'ye uygulanan ambargonun kaldırılması konusunda da adım atması yönünde.

Müzakere başlıyor

AB'den ulaşan haberler doğrultusunda Ankara'nın AB'den gelmesini beklediği "sürpriz" ise, Türkiye ile Aralık ayında müzakerelere başlanması konusunda. Haziran ayında AB dönem başkanlığının İrlanda'dan Hollanda'ya geçeceği "ara zirve" sonucunda yayınlanacak bildiride Türkiye'yi cesaretlendirici ve teşvik edici bir paragrafın yer alacağı yönünde.
AB'den, "Kıbrıs konusunda çok iyi gidiyorsunuz. Çok önemli adımlar attınız, AB uyum yasalarının uygulanması da başladı" yönünde mesajlar gelmiş olsa da, bazı sıkıntılar da kayda geçiriliyor. Bunun başında da "insan hakları" geliyor. Türkiye'nin bu konuda da önemli adımlar atması halinde Ekim ayında yayınlanacak olan "İlerleme Raporu" nda bir olumsuzlukla karşılaşılması beklenmediği de kaydediliyor.
Sonuç olarak, New York'ta Türk tarafının çok olumlu bir tablo çizmesi ve Yunan-Rum tarafının "ayak sürüyen" taraf olarak gözükmesi AB-Türkiye müzakerelerinin de önünü açıyor.





YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 29 Mart sonrası iki konu konuşulacak   / 29-02-2004
 İnsan haklarına jandarma katkısı   / 27-02-2004
 Partilerin Ankara sapağı   / 25-02-2004
 Solda 'gizli' eylem birliği   / 24-02-2004
 Madeni para mı, kağıt para mı?   / 22-02-2004
 Muhalefetsizliğin sancısı   / 20-02-2004
 Kürsüde Kıbrıs, salonda seçim   / 18-02-2004
 Ankara'nın NATO beklentisi   / 17-02-2004
 Bu yerel seçimde partiler silinecek   / 15-02-2004
 Avrupa Birliği sürprizi   / 14-02-2004
MUHARREM SARIKAYA
AKP'nin seçim sonrası sıkıntısı
MEYDANLARA hakim olan...
YAVUZ DONAT
İlk sandık
Seçim heyecan demektir... Heyecan giderek...
 atv 16.55
"Akademi Türkiye"
 Show TV 16.30
"Türkiye'nin Yıldızları"
 Star 16.10
"Bir Yıldız Tutuldu"
 Star 17.00
"Passaparola"
 Kanal D 16.20
"Tom ve Jerry"
 TRT 1 16.30
"Afacanlar"
Ben ne yaptım!
Kayınbiraderini tehdit eden adamın işyerini basan galerici...
Uzun yaşamın sırrı mevsimlerde
Japon Michio ve Avelino çiftinin, 50 yıl önce geliştirdiği...
Anne olmak istiyor
Anne olmak istiyor
Sosyetenin güzel kadınlarından Biricik Suden ile Mazhar...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.