kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İçimizdeki zehir!

Sayın Dr. Eroğlu On sekiz aylık bir erkek çocuk annesiyim ve ikincisi de yolda. Şu anda dört buçuk aylık hamileyim. Gazetenizde 3-4 hafta önce okuduğum bir yazı son zamanlarda kafama takılıp beni rahatsız etmeye başladı. Yazıda Türkiye'de altı yüz çeşit tarımsal ilacın kullanıldığı ve bunlardan sadece iki yüzünün Avrupa Birliği normlarına uygun olduğu, birçoğunun tehlikeli hatta kanserojen olabildiği belirtiliyordu. Yazıda Türkiye'de anne sütünü özendiren kampanyalar başlatılmasına rağmen, anne sütünün Avrupa'dakilerle karşılaştırıldığında zehir içerdiği söyleniyordu. Son günlerde benim sütümde de benzer zehirli maddelerin olduğunu düşünmeye başladım. Her zaman çocuğumu sağlıklı gıdalar ile beslemeye, çok şeker ya da tuz vermemeye, katkı maddeleri içeren gıdalar yedirmemeye özen gösterdim. Şimdi ise sağlıklı diye bildiğim her şeyin, meyvenin, sebzenin, sütün onu zehirlediğine inanmaya başladım. Ne yapacağım ben? Faydalı taraflarının kabuklarında bulunduğunu bildiğim halde bütün meyve ve sebzeleri soymaya başladım. Ama yediği ekmek, yoğurt, peynir de kirlenmişse, bunların da hiç faydası yok. Sağlıklı gıdalar olmadıktan sonra bütün çabalarım boşa gidecek demektir. Bu konu hakkında beni bilgilendirir ve tavsiyelerde bulunabilirseniz minnettar olacağım. Katherine W.-İst.
Değerli okurum, size ilk olarak sorunu daha iyi anlayıp çözüm üretebilmek için yaşamakta olduğunuz panik duygusundan sıyrılmaya çalışmanızı tavsiye ediyorum. Ben de beş aylık bir bebeğin babası olarak, yaşadığınız çelişkiyi çok iyi anlıyorum. Sizi korkutan kimyasal kirlilik, sadece Türkiye'nin değil, gelişmiş ülkelerin de dahil olduğu tüm dünyanın kanayan yarası. Bu durum; artan dünya nüfusu ile toplumsal ihtiyaçlara cevap vermek üzere, özellikle tarımsal üretimi olabildiğince artırma çabaları sonucu doğdu. Daha doğrusu, insanoğlunun tabiat anayı raptı zapt altına alma hayalinin eseri.

ANNE SÜTÜ GİBİSİ YOK
Çoğu madde, tarımsal üretime zarar veren böcek, mantar, kemirgen gibi asalakları yok etmek üzere yapılmış ve fütursuzca doğaya serpilmiş. Onlarca yıl sonra, doğa üzerindeki kalıcı etkileri ve insan sağlığına verdiği zararlar fark edilince, 'şimdi ne yapabiliriz?' derdine düşüldü. Vietnam savaşında, düşman askerleri saklanamasın diye, ağaç yapraklarını döken Agent Orange'yi havadan püskürtenler, aynı zehri yıllar sonra balık olarak sofralarında bulunca, haklı olarak endişelendiler. Yani, insanlar kendi yaptıklarını temizlemeye uğraşıyor bugünlerde. Birçok kimyasal madde, düşük molekül ağırlıklı ve yağlı dokuları seviyor ise, anne sütünde birikebilir. Zenobiyotik (xenobiotic) olarak da bilinen bu maddelerin anne ve çocuk sağlığı üzerine muhtemel etkileri takip altında. Daha çok organoklorik pestisidler, poliklorinat bifeniller (PCP) ve dioksinler inceleniyor. Birçok zenobiyotik süte geçmesine rağmen, anne sütünün bebeklikte başlayıp yetişkinliğe kadar uzanan besinsel, immunolojik, nörolojik ve anne çocuk arasında kurduğu duygusal bağ avantajları onu vazgeçilmez yapıyor. Önemli olan; anne sütünden vazgeçmeden neler yapılabileceğidir. Bunu da sonraki yazıda anlatacağız. Sağlıkla kalın.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Fazla Kilolu Olmak Hamileliği Engelliyor
 Aşırı Zayıflık Adet Düzensizliği Yapıyor
 İçimizdeki Zehir (2)
 Tedavide Avrupa'yı Geçtik
 Diyabetle Yaşamanın Sırları
 Uyuşturucu Sanmasınlar Diye Tuvalette İğne Yaptım
 Çocukta Aşırı Kilo Şekere Davetiye Çıkarıyor
 İçimizdeki Zehir!
 Diyabetin Yarattığı Hastalıklardan Korunun
 Kadında İsteksizliğin Çaresi Var
 Gizli Diyabet De Belirti Verir
 Hellim Peynirinden Uzak Yaşıyorum
 Sık Ve Az Yiyin
 Türkiye'nin Şeker Haritası Çıkarıldı
Ben ne yaptım!
Kayınbiraderini tehdit eden adamın işyerini basan galerici...
Uzun yaşamın sırrı mevsimlerde
Japon Michio ve Avelino çiftinin, 50 yıl önce geliştirdiği...
Bir çift çorap için can verdi
Annenin acısı Bursa'da 11 yaşındaki Aslıhan, bir çift yeni...
Anne olmak istiyor
Anne olmak istiyor
Sosyetenin güzel kadınlarından Biricik Suden ile Mazhar...
Miami'de çalacak
Miami'de çalacak
Mankenliği ve oyunculuğu ikinci plana atıp DJ'liğe merak saran...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.