kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Garantili sandık kuruntuları

AdaylarInI açıklayana kadar, sandığa rakipsiz gideceği hemen herkesçe kabul edilen AK Parti öyle görünüyor ki, bu manzaranın kendisine verdiği aşırı özgüvenin bedelini ödeyecek.. Gerçi bu özgüven 'kara taşı bile aday göstersem kazanırım' türünden körleştirici düzeye ulaşmadı ama pek çok seçim çevresi için kendilerine 'hayal kırıklığı' yaşatabilecek tercihlere de engel olamadı. Onun için de ödenecek bedelin çok ağır bir fatura olması beklenemez. Kendilerine ders olabilecek kadar anlamlı bazı mevzii yenilgilerle karşılaşırlar, o kadar..
Kim bilir, belki de bizzat Erdoğan, ezici bir zafer kazanmayı siyasal, kimyasal, ruhsal açıdan sakıncalı gördüğü için böyle olmasını istemiştir.
Tabii bu tahmin sandık gününe gelinceye kadar lehte ve aleyhte rüzgarları çarpıcı biçimde değiştirecek gelişmeler yaşanmaması kaydıyla geçerlidir.
Olayın düğümü, iktidar partisinde pek çok etkin ismin, bu seçimde mutlak favori olmayı doğru tahlil edemeyişinde.. Bu yüzden beklenen zaferlerine katkı yapacak etkenler arasında öteki partilerin zayıflığını önemsemiyor, hatta küçümsüyorlar.
Oysa bu öyle bir maç ki; favori takım çok çok iyi bir takım olduğu için değil, karşısındaki rakip çok aciz durumda bulunduğu için kazanacak.. Bazı oyuncularını maç saatinde sahaya yetiştirmeyi beceremeyen bir takımın çok iyi olduğunu ve mükemmel yönetildiğini düşünmek mümkün müdür?
Hafifsemenin dayanılmazlığı
CHP'nin Eskişehir'de düştüğü duruma gülen büyük favori, Mardin'de aynı cilveyi yaşamasını sadece basit bir kaza sayabilir mi? Şüphesiz Erdoğan ve kurmayları da bilir ki, rağbetin yüksekliği ve imkanların bolluğu, her şeyin olması gerektiği gibi işlemesini garanti etmiyor.
Ancak bu bilgi, rakibi küçümseme durumunu ortadan kaldırmaya yetmiyor. Tıpkı, futbolda sık sık gördüğümüz üzere teknik sorumluların ve hatta oyuncuların bile üstüne basa basa 'rakibi asla hafife almıyoruz, maç sahada kazanılır' diye konuşup durdukları halde gerektiği kadar yoğunlaşamamaları gibi.
Top oynayanlar bilir: Bir hafta boyu, zayıf rakibinizi ciddiye almak için kendi kendinize içtenlikle telkinde bulunursunuz.. Ama beyninizin bir köşesinde rakibin güçsüzlüğü, örtülemez bir gerçek olarak durmaktadır. Zaten, sıra o maça gelinceye kadar zayıf olduğu tartışma götürmeyen rakibinizi yeteri kadar hafife almışsınızdır.
Şimdi size yüklenen veya kendi kendinize yüklediğiniz yoğunlaşma talimatları, ısmarlanmış, yapay bir öğreti gibi kalır. Bu duygular içinde sahaya çıkarsınız.. Beş dakika geçmeden rakibin size fena halde bilenip yoğunlaştığını görünce pabucun pahalı olduğunu hakkıyla kavrarsınız. Oysa iş işten geçmiştir. Teknik kalitenizin üstünlüğü, fizik bakımdan mükemmelliğiniz, maçın çok zor geçmesini önlemeye yetmeyecektir. Sabit artılarınızla yine kazanabilirsiniz ama üç puanı alana kadar canınız çıkar! Üstelik bu kötü tecrübeyi birkaç hafta sonra bir başka zayıf takım karşısında da yaşarsınız.
Saadet değneği
AK Parti bu yoğunlaşma sorunuyla, yaşı gereği ilk defa karşılaşacak.
28 Mart seçiminin büyük favorisi, gözlemlerime göre, en fazla küçümsediği rakiplerinden biri olan Saadet Partisi'ne beklenmedik puanlar verecek.
Erbakan'ın sadık bağlıları, diyebilirim ki şu an seçime en iyi yoğunlaşmış maç kadrosunu oluşturuyorlar. Gerçi büyük bir patlama yapabilecekleri kanaatinde değilim.
Kendilerinin de böyle bir zafer beklediklerini sanmıyorum. Ancak kilitlendikleri tek hedef, iktidar partisine acı vermek.. Bunun için de başarılı olabilecekleri yerlerde amansız bir hazırlık içindeler.
Büyük takıma karşı müthiş bir bilenmişlikle çalışıyorlar. Hepsinden önemlisi de, 12 Eylül sonrasında Refah Partisi'nin tırmanışında büyük pay sahibi bulunan o yaman kadın elinin devreye girmiş bulunmasıdır.
Bugün yine binlerce inanmış hanımdan oluşan kadro kapı kapı dolaşarak adeta yalvara-dilene 'dava için' oy toplamaya çalışmaktadır. Gerçi bu oy avcıları, eskisi kadar geniş bir kitle oluşturmuyorlar ama kalanlar, davanın ve Erbakan'ın kutsallığına inandıkları için, hiçbir partide görülmeyen bir şevk içindeler.
Onun için, iktidar partisi, kızgın anasının kucağında, fiyakasını sarsacak yerlerinden çimdiklenir ve morartılırsa şaşırmam..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sağduyu çarmıhta   / 01-03-2004
 'Büyük Ortadoğu' küçük Türkiye   / 27-02-2004
 'Çift süren öküz' siyaseti   / 26-02-2004
 Kürt muhabbetinde yeni ufuklar   / 24-02-2004
 Kürtler üstüne kafatasçılık   / 23-02-2004
 Azgına direncin namı var mı?   / 20-02-2004
 T'imarbank Vakası'na dair   / 19-02-2004
 Sivri kültürle savaş   / 17-02-2004
 Hak gütme ahlakı ve TÜPRAŞ   / 16-02-2004
 TÜPRAŞ'tan yanık sorular   / 13-02-2004
ERDAL ŞAFAK
Yüzyılın projesi
Dünya başkentleri ve medyası bir...
AHMET HAKAN COŞKUN
Cinayeti kör balıkçı gördü
Bilinen fıkradır: Bir...
MANSUR FORUTAN
Bunları yazın evladım
T.F.F ve Digiturk'ün katkılarıyla...
MEHMET BARLAS
Diyarbakır'da geçen bir günün ilk...
ALİ KIRCA
En dı Oskar gooz tuu!....
Ödül kazananlara verilen...
REFİK DURBAŞ
Medyada 'şiir' savurganlığı
YayIm" ve "yayın" sözlü ve...
SAVAŞ AY
Ya acil bir şey gelirse...
Önceki gece başlayıp, sabaha...
ÖMER LÜTFİ METE
Garantili sandık kuruntuları
AdaylarInI açıklayana...
HINCAL ULUÇ
Mesele bataklığı kurutmak.. Ama nasıl?..
Adam gibi adamlar
Adam gibi adamlar
Japonya'da kardeşine vize alamadığı için F.Bahçe ile yolları birleşen...
Dikkat izleniyorsunuz
Dikkat izleniyorsunuz
Derbiyi Şükrü S aracoğlu'nda izleyen Hamburg Teknik Direktörü...
CHP'nin kökü bereketsiz
CHP'nin kökü bereketsiz
Erdoğan Bolu'da yaptığı konuşmada Baykal'ı eleştirdi: CHP dendiğinde...
CHP'nin şarkısı: Güzeller içinde bir seni seçtim
CHP'nin şarkısı: Güzeller içinde bir seni seçtim
Deniz Baykal 81 ilde yerel seçim adaylarını toplu olarak tanıttı.
'Seri seks katili' davada uyudu
'Seri seks katili' davada uyudu
Belçika’daki anne-babalara yıllardır ‘sübyancı sapık’ korkusu yaşatan...
'Kralın Dönüşü' şerefine 11 Oscar
'Kralın Dönüşü' şerefine 11 Oscar
Sinema dünyasının en görkemli ve saygın ödülü olarak kabul edilen...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.