kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uzun yaşamın sırrı mevsimlerde
Dört mevsim Japon diyeti

ABD'ye Japon Kushi çiftinin getirdiği diyet kanseri önlemeyi, ömrü uzatmayı amaçlıyor

Madonna dahil birçok ünlünün uyguladığı "uzun yaşam" anlamına gelen Makrobiyotik Diyet dört mevsime dayanıyor. Yazın taze sebzeler, sonbaharda kök gövdeli sebze ve tahıllar, kışın ise yağlı besinler tercih ediliyor.

TEMEL PRENSİPLER
* GÜNDE üç öğün ama açken yiyin. Lokmayı 50 kez çiğneyin.

* SUSAYINCA için. Sıcak banyodan kaçının. Pamuklu giyin.

* BOYUN, bilek ve parmaklarınıza ağır aksesuvar takmayın.


***

Uzun yaşamın sırrı mevsimlerde

Japon Michio ve Avelino çiftinin, 50 yıl önce geliştirdiği "makrobiyotik" beslenme programını milyonlarca yıllardır uyguluyor. Temeli dört mevsime dayanıyor.

Amerika'ya 50 yıl kadar önce beslenme uzmanı bir Japon çift tarafından getirildi. Bu süre zarfında giderek yayıldı. Kanser başta olmak üzere birçok hastalığı önleme, tedavi ve uzun yaşama "diyeti" daha doğrusu beslenme programı olarak milyonlarca kişi tarafından uygulanıyor. Evet. "Makrobiyotik" adı verilen bu beslenme programını ünlü oyuncu Gwyneth Paltrow'dan ünlü şarkıcı Madonna'ya kadar çok sayıda kişi uyguluyor. Peki nedir bu makrobiyotik? Temeli neye dayanıyor? Ne gibi gıdalar yeniyor? Makrobiyotik beslenme programına göre temel yemek tarifleri, püf noktalar neler? Bu yazı dizisinde son yılların en gözde beslenme şekliyle ilgili gereken bütün ayrıntıları bulacaksınız.

YUNANCA "UZUN YAŞAM" DEMEK
Makrobiyotik kelimesi, Yunanca'dan geliyor. Uzun yaşam" (makro: uzun; biyotik: yaşam) anlamına geliyor. 50 yıl kadar önce Amerika'ya yerleşen Japon sağlık uzmanı Michio ve Aveline Kushi çifti tarafından geliştirildi. Massachusetts eyaletindeki Boston kentinde Kushi Enstitüsü'nü kuran çift, sağlıklı beslenme üzerine kurdukları programa makrobiyotik adını verdi. Onların yanında yıllarca çalışıp uzmanlaşan Michael Rossoff da bu beslenme programını Kushi çiftinden sonra dünyaya tanıtan ikinci kişi oldu. Kushi çifti, makrobiyotik kavramını sağlıklı ve uzun yaşama bilimi, bunun vücudumuzla etkileşimi olarak anlatıyor. Yediğimiz gıdalar, yaşam biçimimiz ve yaşadığımız çevre de bunun temelini oluşturuyor.

GIDALARIN ÖNEMİ
Bu amaçla makrobiyotikte ilk prensip, vücudun uyum içinde dinamik bir şekilde çalışmasını sağlamak. Bunu da gıdalarla yapmak. Batı tıbbının babası kabul edilen Hipokrat tarafından temeli çizilen makrobiyotik, kırmızı etten uzak durmak ve ağırlığı bol sebze ile tahıllara vermeye dayanıyor. Özellikle yemeklerin pişirme yöntemi, kullanılan ek malzemeler de bu beslenme programında önemli pay sahibi. Michio Kushi, beslenme temelini 4 mevsim mantığı üzerine kuruyor. Yani yaz aylarında daha hafif ve taze gıdalar, sonbaharda kök gövdeli sebzeler ile düdüklü tencerede pişirilmiş tahıllar, kış aylarında ise yağlı besinler yiyeceksiniz.

İYİ-KÖTÜ DENGESİ KURULMALI
Beslenme uzmanı Rossoff, bunun mantığını "Kış aylarında şort giymiyor ya da yaz sıcağında kürkle dolaşmıyorsunuz" diyerek anlatıyor. Kök gövdeli sebzelerin toprağa bağlandıkları sıkı köklerinden insana daha büyük güç verdiğini, buna karşılık toprağın yüzeyinde güneşe doğru yükselerek yetişen besinlerin de enerji ve hafiflik sağladığını belirtiyor. Gıdaları Japon geleneksel kültüründeki "yin ve yang" yani "iç içe geçmiş iyi ve kötü" olarak tanımlayan uzman Rossoff, "Lifli sebzeler ve meyveler vücutta rahatlama etkisi yaratır. Şeker yin'dir (iyi). Yumurta ve biftek ise yang'dır (kötü). Bu tip gıdalar iç organların çalışmasında sıkılaştırıcı, ısı yükseltici etki yaratır" diyor.

KANSER MERKEZLERİ ARAŞTIRIYOR
New York, Teksas eyaletleri, San Francisco ve Austin kentlerinde kurulan makrobiyotik merkezleri, özellikle kanser hastaları tarafından çok rağbet görüyor. Çok fazla ilgi görmesi ve faydasını gördüğünü anlatan hastaların sayısı artması üzerine Duke Üniversitesi Kanser Merkezi, San Diego Kanser Merkezi ve Teksas Üniversitesi M.D. Anderson Kanser Merkezi makroyibotik ve hastalara faydasını araştırmaya başladı. Uzmanlara göre makrobiyotik, özellikle depresyon eğilimli kişilerin ruh halini düzene sokmakta da çok etkili. Bu tip beslenmenin bir diğer temel prensibi, yemeğinizi bolca çiğnemek. Uzman Rossoff, yaklaşık 30 yıldır ağzına kırmızı et girmediğini, yıllardır uyguladığı makrobiyotik sayesinde çok sağlıklı bir bünyeye sahip olduğunu söylüyor.

- YARIN -
*
5 element teorisi nedir? Hangi gıdalar, hangi organların iyi ve sağlıklı çalışmasını sağlıyor?
* Makrobiyotik yaşamın temel prensipleri neler? Hangi gıdalardan durmalısınız? Makrobiyotik yemek yapmanın püf noktaları neler?

Burcu YAKAR

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Ben ne yaptım!
 Bir çift çorap için can verdi
 Michael 31 yıl sonra ölecek
 Adaletin terazisi bu kez zorda
 Siyam kedileri dünya evine girdi
 'Kulak kesen' çeteye baskın
ERDAL ŞAFAK
Yüzyılın projesi
Dünya başkentleri ve medyası bir...
AHMET HAKAN COŞKUN
Cinayeti kör balıkçı gördü
Bilinen fıkradır: Bir...
MANSUR FORUTAN
Bunları yazın evladım
T.F.F ve Digiturk'ün katkılarıyla...
MEHMET BARLAS
Diyarbakır'da geçen bir günün ilk...
ALİ KIRCA
En dı Oskar gooz tuu!....
Ödül kazananlara verilen...
REFİK DURBAŞ
Medyada 'şiir' savurganlığı
YayIm" ve "yayın" sözlü ve...
SAVAŞ AY
Ya acil bir şey gelirse...
Önceki gece başlayıp, sabaha...
ÖMER LÜTFİ METE
Garantili sandık kuruntuları
AdaylarInI açıklayana...
HINCAL ULUÇ
Mesele bataklığı kurutmak.. Ama nasıl?..
Adam gibi adamlar
Adam gibi adamlar
Japonya'da kardeşine vize alamadığı için F.Bahçe ile yolları birleşen...
Dikkat izleniyorsunuz
Dikkat izleniyorsunuz
Derbiyi Şükrü S aracoğlu'nda izleyen Hamburg Teknik Direktörü...
CHP'nin kökü bereketsiz
CHP'nin kökü bereketsiz
Erdoğan Bolu'da yaptığı konuşmada Baykal'ı eleştirdi: CHP dendiğinde...
CHP'nin şarkısı: Güzeller içinde bir seni seçtim
CHP'nin şarkısı: Güzeller içinde bir seni seçtim
Deniz Baykal 81 ilde yerel seçim adaylarını toplu olarak tanıttı.
'Seri seks katili' davada uyudu
'Seri seks katili' davada uyudu
Belçika’daki anne-babalara yıllardır ‘sübyancı sapık’ korkusu yaşatan...
'Kralın Dönüşü' şerefine 11 Oscar
'Kralın Dönüşü' şerefine 11 Oscar
Sinema dünyasının en görkemli ve saygın ödülü olarak kabul edilen...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.