kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
SSK kadar güçlü kurum Çin'de bile yok
SSK kadar güçlü kurum Çin'de bile yok
Müjde! Artık ameliyat randevuları uzamayacak
Samatya hastanesinde yeni bir dönem başlıyor

SSK kadar güçlü kurum Çin'de bile yok

34 milyon kişiyi sosyal güvenlik şemsiyesi altında birleştiren ve 573 kurumda sağlık hizmeti veren SSK, 2003'te başlattığı yeniden yapılanma sürecinde toplam 3.8 katrilyon harcadı SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Karahan, değişimden umutlu: SSK, tıp fakülteleriyle yarışacak. Hizmet açısından Çin'de bile bu şekilde organize olmuş bir güç yok.

Toplam 6 milyon 400 bin aktif sigortalının prim ödediği, emekli ve sigortalı yakınlarıyla birlikte toplam 34 milyon kişiye 573 kurumda sağlık hizmeti veren 58 yıllık Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), 2003'te başlattığı yapılanma çalışmalarına son hızla devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın yanı sıra Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da destek verdiği çalışmalarla; ilk olarak geçen yıl yeni bir yasaya kavuşan SSK, personel alımı yetkisine sahip oldu. Ayrıca sağlık işleri ile finansman işleri de birbirinden ayrıldı. Ve Kamu Sağlık Tesisleri Ortak Kullanım Protokolu ile de SSK, Emekli Sandığı, Bağ- Kur ve yeşil kart sahiplerine hizmet vermeye başladı. Çalışmaların başındaki isim SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Rüştü Karahan da, SSK'nın yeniden yapılandırma sürecinin başarılı olması için bugüne kadar pek fazla kullanamadığı gücünü yeniden devreye sokacağını belirterek "SSK, tıp fakülteleriyle yarışacak" dedi.

DÜNYA REKORU KIRIYORUZ
Günaydın'a özel açıklamalarda bulunan Prof. Karahan şöyle konuştu: "SSK dünyanın en güçlü tıbbi cihaz ve ilaç alıcısıdır. Organizasyon ağı açısından da bizimle yarışacak bir başka sosyal güvenlik kurumu bulunmuyor. Gerek ilaç sektörü gerekse özel hastanelerle görüşmelerimizde elimizin güçlü olmasını istiyoruz. 'Sizinle işimize gelirse anlaşma yaparız' demek istiyoruz. İlaç sektörüyle görüşmelerimiz de devam ediyor. İlaç zammı konusunda henüz bir netlik sağlanamadı. Biz 300 trilyon liralık bir fedakarlık yapmaya hazırız. 1 Temmuz 2003'ten sonrası için ortak kullanım protokolü çerçevesinde sadece Sağlık Bakanlığı'na bir trilyon ödeyeceğiz. Biz, 34 milyonluk bir nüfusa hitap ediyoruz. Onkoloji, görüntüleme merkezleri ve laboratuvarlarımızda üniversitelere yakın bir kaliteyi hedefliyoruz. SSK, toplu alım gücü bakımından dünyanın en büyük alıcısı. Kurum, bugüne kadar bu gücünü ihalelerde pek kullanamamış. Ama bundan sonra kullanmak istiyor. Pazarlık gücümüzü değerlendirmek istiyoruz. Çin'de bile böylesine organize olmuş bir başka güç yok. SSK, kişi başına ürettiği hizmet açısından dünya rekoru kırıyor. 2004 yılında yaptığımız değişiklikleri önce hastanelerimiz hissedecek. Vatandaş bize güvenecek."

RAKAMLARLA SOSYAL SİGORTALAR
2003'te toplam 68 milyon kişiye poliklinik hizmeti veren, 46 milyon adet reçete yazan ve 600 binin üstünde kişiyi ameliyat eden SSK hastanelerinin toplam yatak kapasitesi 33 bin 897. 147'si yataklı tesis, toplam 573 sağlık tesisine sahip olan SSK'nın tek sorunu, hekim ve personel başına düşen hasta sayısı. Türkiye genelinde hekim başına 744 hasta düşerken, SSK'da 3 bin 319 hasta düşüyor. Uzman hekim başına düşen ameliyat sayısı ise devlet hastanelerinde 58, SSK hastanelerinde ise 103. Yapılan eleştirilere rağmen SSK'nın hizmetleri, önemli bir performans olarak kabul ediliyor. Toplam 10 bini hekim olmak üzere 31 bin personeliyle hizmet vermeye çalışan SSK'nın halen ihtiyaç duyduğu memur personel açığı şu an için 15 bin. SSK'nın İstanbul, Ankara ve İzmir'deki en büyük hastaneleri ise aylık ve yıllık poliklinik ve ameliyat sayıları ile benzersiz bir rekora da imza atıyor. Bu konuda aynı kulvardaki Emekli Sandığı ve Bağ-Kur ile tıp fakülteleri, devlet hastaneleri ve özel hastaneler SSK'nın rekoruna ulaşamıyor. SSK hastanelerinde, günde 4-5 bin poliklinik yapanlar var. 68 milyonluk rekor poliklinik sayısının, 2004'te de 100 milyonlara ulaşması bekleniyor. Poliklinik ve ilaç kuyruklarını azaltmayı ve ameliyat randevularını daha erkene çekmeyi planlayan SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü, ek kaynak arayışını ise sürdürüyor.

BU YIL 24 TRİLYONA İHTİYAÇ VAR
İstanbul'da son hastanesini 28 yıl önce hizmete açan SSK, bu yıl Devlet Demiryolları'ndan alacağı dört hastane ile toplam yatak kapasitesini dört bin 500 daha artarak, 38 bine ulaşacak. 2004 yılı yatırım programı için 71 trilyon 556 milyar liralık ödenek ayıran SSK, 2003 yılında sağlık hizmetlerinin tamamı için 3.8 katrilyon harcamıştı. 2004 ödeneğine devam eden onarımlar içinse SSK'nın toplam 24 trilyon 450 milyar liralık bir ek kaynağa ihtiyacı bulunuyor.

DİDEM ÜNSAL

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Kek-börek kardeşliği
 Bu çocuklar harika
 İşte kuzu kuzu geldim...
 Podyuma hayır için çıkacaklar
 Trafik fena karıştı
 Ajanda
 Burada herkes çok mutlu
 Başbakan ona 'ağabey' diyor
 Adım adım romantizm
 Farklı olduğunuzu kabul edin, mutlu kalın
 Sevgi Sözcükleri
 İncili metal çerçeve
HAKAN & UTKU
Mal bildirimi
Hürriyet'in 'Ben Başkan Olsam'...
AYŞE TÜTER
Aşure
Buğdayı ayıklayıp geceden bol su ile ıslatalım.
Ben ne yaptım!
Kayınbiraderini tehdit eden adamın işyerini basan galerici...
Uzun yaşamın sırrı mevsimlerde
Japon Michio ve Avelino çiftinin, 50 yıl önce geliştirdiği...
Bir çift çorap için can verdi
Annenin acısı Bursa'da 11 yaşındaki Aslıhan, bir çift yeni...
Anne olmak istiyor
Anne olmak istiyor
Sosyetenin güzel kadınlarından Biricik Suden ile Mazhar...
Miami'de çalacak
Miami'de çalacak
Mankenliği ve oyunculuğu ikinci plana atıp DJ'liğe merak saran...
Çekmediği çile kalmadı
Çekmediği çile kalmadı
İngiltere'nin en tanınmış top modellerinden Kelly Brooke,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.