kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hepsini biz yapalım!
Hepsini biz yapalım!
İki başbakan, 2005'te Boğaz'da balık için sözleşti

Hepsini biz yapalım!

Erdoğan ve Almanya Başbakanı Schröder, Yumurtalık Sugözü Santrali'ni birlikte açtı. Schröder açılışta "Enerji ihtiyacını karşılayacak projeler için Alman şirketleri teknoloji transferine hazır' diye konuştu.

ALMANYA Başbakanı Gerhard Schröder, Adana'nın Yumurtalık ilçesinde Alman sermayeli enerji santralinin açılışında Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini süreceğini yineledi. Schröder, "Türkiye'nin yıl sonuna kadar AB'ye katılım koşullarını yerine getireceğinden eminim. Bu AB Komisyonu tarafından tespit edildiğinde benim hükümetim her zaman Türkiye'nin savunucusu olacaktır" dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan ise Türkiye'nin Hazar Bölgesi ve Ortadoğu ile Avrupa arasında enerji köprüsü olacağını söyledi. Erdoğan, yap-işlet modeliyle inşa edilen yüzde 100 Alman sermayeli İSKEN Sugözü Enerji Santrali'nin açılışını yaptı. Erdoğan, açılış törenindeki konuşmasında, 1980-2002 döneminde Türkiye'deki Alman yatırımlarının 4 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirterek, Sugözü Santrali için sağlanan 1.5 milyar dolar yabancı sermayenin anlamının iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

İLK TANKER 2005'TE
Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının yapımının hızla devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, bir de müjde verdi. Erdoğan, Hazar petrollerini taşıyan ilk tankerin 2005 yılında Ceyhan'dan yükleneceğini ve bunda kararlı olduklarını söyledi. Erdoğan, Azerbaycan doğalgazının da Türkiye-Bulgaristan- Macaristan-Avusturya hattı üzerinden Avrupa'ya taşınacağını ifade etti. Erdoğan projelerin Türkiye'nin olduğu kadar AB'nin enerji güvenliği açısından da büyük önem taşıdığını belirtti. Enerji temini gibi stratejik bir alanda yabancı yatırımcıya kendi santralini inşa etme olanağı verilmesinin pek doğal bir durum olmadığını belirten Almanya Başbakan Schröder, "Bir Alman firmasının stratejik ortak olarak seçilmesi beni çok memnun etmiştir" dedi. Schröder, Türkiye'nin AB'ye üyelik konusunu ne kadar ciddiye aldığının görüldüğünü ifade ederek, gerekli atılımları gerçekleştirmeye ne kadar yakın olduğunun da ortada olduğunu bildirdi. Santralin 1.5 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'deki en büyük Alman projesi olduğunu vurgulayan Schröder, ''Bu da gösteriyor ki Türkiye cazip bir yatırım ülkesidir'' dedi. Kömür rezervlerinin büyük miktarlarda olması nedeniyle hala güvenilir bir enerji kaynağı olarak görüldüğüne işaret eden Schröder, Alman teknolojisi sayesinde çevreye zarar vermeden bu kaynaktan yararlanılabildiğini kaydetti. Schröder, ''Sayın Erdoğan, bu santralin Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 7'sini karşılayacağını söyledi. Geriye yüzde 93 kalıyor. Alman teknolojisi hem yeni santral kurma hem de eskilerin yenilenmesinde üstün Alman teknolojisinden yararlanabilirsiniz. Alman şirketleri teknoloji transferine hazırlar'' diye konuştu.

1.5 milyar dolarlık yatırım
ALMAN
STEAG AG ve RWE Power AG işletilecek ithal taşkömürü santralinin kurulu gücü 1210 mw, yıllık elektrik üretimi ise 9 milyar kwh olacak. Türkiye'nin elektrik ihtiyacının % 7'sini karşılayacak santrali Siemens liderliğinde GAMA-Tekfen konsorsiyumu inşaa etti.

Eleştirerek açtı!
Sugözü Enerji Santrali'nin açılışına katılan Başbakan Erdoğan'dan bugüne kadar yürütülen enerji politikaları eleştirdi. Başbakan Erdoğan, "Ülkemiz, enerji alanında ne yazık ki kendine yeterli bir ülke değildir ve temel enerji kaynaklarında dışa bağımlıdır. Yerli enerji üretimi toplam talebin % 35'ini karşılamaktadır. Bu itibarla, enerjide önceliğimiz, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesidir.''

Bülent AYDEMİR Banu AKTAŞ -YUMURTALIK

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Yunan askeri annemizin makinesini kullanıyor
 TURSAB, Sabah'ı ziyaret etti
 Yumurtayı kabuklu değil pastörize tüketiyorlar
 Dünyada en çok hayranlık duyulan şirket: Wal-Mart
 Hazine parayı yatırdığı an nemalar ödenecek'
 Borsa yönetimi 2 yılda 6.7 trilyon bağışladı
 BES'e ilgi artıyor
 Sektörün gerçekleri
 İşyerlerinin % 43'ü mail trafiği için güvenli değil
 Aon Re'den yeni hizmet
 Adil fiyat rekabeti şart
 Hunca gözünü Paris'e dikti
 ABD askerine 1 milyon dolarlık şampuan
 İMKB'yi Rusya'daki istifadan AB kurtardı
 TeliaSonera: Turkcell payımızı artıracağız
 Anadolu Sigorta, 2003 yılı sektör birincisi
 Uzanlar'ın çiftliğinde dedektörle arama
İLKER SARIER
Niye başarılı olamadılar?
Neşe Düzel, Radikal'de...
ŞELALE KADAK
e-dönüşüm için yola çıktılar
Siz bu satırları okurken...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yatırım atılımı için düşük enflasyon fırsatı
Yüksek...
GÜNTAY ŞİMŞEK
İran'dan neden doğalgaz alıyoruz?
Bugün itibariyle...
Kartal'da mazot yüklü tanker faciası 9 Ölü,27 Yaralı
İstanbul Kartal'da mazot yüklü bir tanker yokuş aşağı inerken...
"Tanker patlasaydı Kartal havaya uçardı"
İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan tankerde 20 ton mazot bulunduğunu...
Avşar bu yıl 1 trilyon 371 milyar lira vergi verecek
Avşar bu yıl 1 trilyon 371 milyar lira vergi verecek
Hülya Avşar, bu yıl yine rekor düzeyde bir vergi ödeyecek. Avşar,...
Müzikte anne-oğul dayanışması
Müzikte anne-oğul dayanışması
Yeni albümü için stüdyoya kapanan Sezen Aksu şarkılarının sözlerini...
IMKB
E: 18,707 D:% 1.13
DOLAR
S: 1,324,000 D:% -0.08
EURO
S: 1,672,000 D:% -0.30
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.