kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Bu yerel seçimde partiler silinecek

Bir aya yakın süredir Kıbrıs sorununa odaklanan Türkiye, dünden itibaren yeni bir döneme kapı açtı; Yerel seçimler... AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin 23 il, 3 büyükşehir ve 254 ilçe adayını açıklamasıyla, dünden itibaren Türkiye seçim sathına girdi. Dikkat çeken ise, birçok partinin belediye başkan adaylarını bir süre önce açıklamış olmasına rağmen, kamuoyunda dünkü kadar fazla bir etki yaratmamış olması. Bunun nedeni ise, diğer partilerin aday belirleme ve açıklamalarını iktidar partisi AKP'ye göre dizayn etmelerinden kaynaklanıyor. İktidar partisine endeksli aday belirleme taktiği izlediklerini bugün birçok muhalefet partisi yöneticisi de inkar etmiyor. Hatta, özellikle büyük kentler için, "Hele bir AKP adayını çıkarsın, beklediğimiz kişiyi aday yapmazsa, onu biz alır aday yaparız" görüşünü dile getirmekten de kaçınmıyorlar. Örneğin, Ankara'da Melih Gökçek veya Turgut Altınok'tan hangisinin aday gösterileceğine diğer partiler odaklanmış bulunuyor. Bu sadece Ankara için değil, diğer büyük kentler için de geçerli oluyor. Siyasi partiler, şehirleri veya kasabaları en iyi yönetecek kişiyi tespit etmek yerine "AKP acaba kimi aday yapmayacak" beklentisi içine girmiş bulunuyor. Daha da ilerisi, AKP'nin aday belirlemesi sonrasında ortaya çıkacak kırgınlık ve küskünlükten faydalanmanın yöntemi araştırılıyor.

Gözler AK Parti'de
Durum böyle olunca, kendi yol haritasını çizip ilerlemek yerine, başkasının çizdiği yol haritasıyla ilerlemenin ötesine gidilemiyor. Bunda, AKP'nin izlediği politikanın rolü büyük oluyor. İktidar partisi olmanın avantajını en iyi şekilde kullanarak gündemi tayin ederken, diğer yandan da en iyi adayı bulmak için çaba gösteren parti imajını da kamuoyuna sergiliyor. Haftalardır, AKP Genel Merkezi'nde adaylarla yüz yüze görüşme gerçekleştirilirken, her bir adayın bölgesindeki etkinliğinden, eğitimine, aile yaşantısına kadar her şey mercek altına alınıyor. Bu uğraş, çok zekice uygulanan bir kamuoyu bilgilendirme yöntemiyle de kamuoyunun dikkatine neredeyse üç haftadır sunuluyor. "En iyi adayı belirlemek için uğraş veren parti imajı" kamuoyunun bellerine kazınıyor. Her ne kadar dün adayların açıklanması ile bazı kırgınlıklar ve küskünlükler yaşanıyor olsa da seçimlere kadar 43 gün gibi uzun bir süre bulunuyor. Her partide olduğu gibi bu gibi kırgınlıkların da rahatlıkla aşılacağı da görülüyor. Bu açıdan AKP, önemli bir avantajı ele geçirerek yola çıkıyor.

3 Kasım eşiği
Bütün bunlara rağmen AKP'nin önündeki en büyük eşik genel seçimde aldığı yüzde 34.28'lik oy oranı. 28 Mart'ta bu eşiğin altında kalması, seçim sonrası AKP açısından bir eleştiri konusu olacak. Ancak, 3 Kasım seçimindeki oy eşiği, diğer partilerde çok daha büyük sıkıntılar yaratacak.Bunun nedeni de 3 Kasım seçimlerinin birçok lideri siyaset sahnesinden silmiş olmasından kaynaklanıyor. O dönemde aldığı oy oranını 28 Mart yerel seçimlerinde geçememesi halinde, bu kez partilerin siyaset sahnesinden silinme dönemi yaşanacak.

Oy oranları çok önemli
Her ne kadar, "AKP iktidar avantajını kullanıyor" denilse de sonuçta yerel seçimlerde aday tercihinin önemli olduğu gerçeği bir kenara bırakılamaz. Kamuoyunun beğenisini kazanmış aday çıkarıldığı takdirde, iktidar avantajının bir öneminin olmadığı geçmişte birçok yerde görüldü. Belediye başkanlıkları kaybedilse dahi, il genel meclisi seçiminde alınan oy oranları siyasi partilerin kamuoyundaki gücünün göstergesi oldu. Bundan dolayı, 3 Kasım'da seçime giren liderlerle birlikte, partiler 28 Mart'ta genel meclislerinde aldığı oy oranı ile değerlendirilecek. Sonuç olarak, 3 Kasım'daki oy oranlarını aşamaması halinde, liderlerle birlikte, partilerin de siyaset sahnesinden tamamen silineceği süreç başlayacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bu yerel seçimde partiler silinecek   / 15-02-2004
 Avrupa Birliği sürprizi   / 14-02-2004
 "Mutlu bir zihin karışıklığı"   / 13-02-2004
 Teşkilata boyalı teslim   / 11-02-2004
 De Gaulle'ün çektiği çizgi   / 10-02-2004
 Kıbrıs sarmalı   / 08-02-2004
 New York'a mektuplu yolculuk   / 06-02-2004
 Oturduğunuz bina sağlam mı?   / 04-02-2004
 Gül: Zikzak düzeltme   / 03-02-2004
 Çankaya'nın bayram uyarıları   / 01-02-2004
MUHARREM SARIKAYA
Ankara'nın NATO beklentisi
Dışişleri Bakanlığı, bir...
YAVUZ DONAT
Önemli ziyaretler
Alman, Hıristiyan Demokrat Parti Genel...
 atv 14.00
"Gerçek Aşk"
 atv 15.10
"Sana Mutfağı"
 Star 15.00
"Görevimiz Tehlike"
 TRT 1 14.25
"Damak Tadı"
 Habertürk 14.30
"Barış Çağan..."
 Habertürk 15.30
"Tarık Toros..."
AIDS'lileri yaşama bağlayan serum
Erivan'daki Armenicum Kliniği'nde geliştirilen yeni bir serum,...
İntikamını 'aşk tuzağı'yla aldı...
Ayşegül Balık kendisine zorla tecavüz eden eski patronu için korkunç...
Tarkan'ın yeni merakı
Tarkan'ın yeni merakı
Dünya starı olma yolunda ilerleyen Tarkan, antika tablolara...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.