kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul'un uydu görüntüsü ürküttü
İstanbul'un uydu görüntüsü ürküttü
Tek Ağaç Bile Belli

İstanbul'un uydu görüntüsü ürküttü

Son 16 yılda kentin sadece Avrupa yakasında kentleşme yüzde 116 artarken, orman alanları yüzde 12, tarım alanları da yüzde 23 azaldı. Uydu görüntülerine de yansıyan manzara bilimadamlarını düşündürüyor.

İTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şinasi Kaya, hızla betonlaşan İstanbul'daki plansız kentleşmeye bir an önce dur denilmesi gerektiğini söyledi. Kaya, "Sorunlarla yaşabiliriz, zihniyeti terk edilmeli. Uydu verilerinden yararlanıp acil tedbirler almalıyız" dedi

İSTANBUL'UN son 14 yılda geçirdiği değişim, uydudan alınan görüntülerle analiz edildi. Uydu görüntüleri, nüfus artışını ve çarpık kentleşmeyi gözler önüne serdi. İTÜ Uzaktan Görüntüleme Anabilim Dalı Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şinasi Kaya, 1987 ila 2001 yılları arasında, İstanbul'un Avrupa yakasını uydudan izleyerek, kenti analiz etti. Kaya'nın geçtiğimiz günlerde tamamladığı projeye göre, İstanbul'da son 14 yılda kentleşme yüzde 116, sanayileşme ise yüzde 140 oranında arttı. Orman kaybı yüzde 12, tarım alanlarının kaybı ise yüzde 23 oranında gerçekleşti.

HIZLA BETONLAŞIYOR
Şinasi Kaya, 1987, 1992, 1997 ve 2001 yıllarında, İstanbul'un Avrupa yakasının uydu görüntülerini alarak, kentte yaşanan tahribatın boyutlarını hesapladı. Kaya, "İstanbul Avrupa Yakası Mekansal Büyümenin Tespiti" adını verdiği projesinde, NASA'nın Landsat 5TM adlı algılayıcılarından, 30 metre çözünürlükte uydu görüntüleri aldı. Araştırma sonuçlarına göre, İstanbul'da son 14 yılda kentleşme yüzde 116 arttı. 1987 yılında 11 bin 800 hektar olan şehir alanı, 14 yıl içinde 14 bin hektar artarak, 26 bin 500 hektara ulaştı. Kompleks sanayi alanları ise özellikle İkitelli civarındaki artışla birlikte, yüzde 140 oranında artarak 1700 hektardan 4 bin 100 hektara çıktı. Kentleşmenin en yoğun yaşandığı dönem ise 1992 ila 1997 yılları arasında oldu. Araştırmanın sonuçlarına göre, çarpık kentleşme ve sanayileşme ile birlikte, orman alanları ve bitki örtüsü hızla azaldı. İstanbul'da yeşil alan miktarı yüzde 12 azalarak, 75 bin hektardan 66 bine düştü. Tarım alanları 19 bin hektar azalarak, yüzde 23 oranında kayıp verdi. Su alanlarında bir daralma gözlenmemekle birlikte, su havzalarının çevresindeki yapılaşma hızla artıyor. 1987'de 53 bin 800 hektar olan su havzası, Sazlıdere Barajı'nın yapılmasıyla 2 bin 217 hektar arttı. İstanbul'un kuzeyindeki maden alanları ve yollar 9 bin 283 hektara çıktı. İstanbul nüfusunun dünya ortalamasının iki katını aşarak, yüzde 4 oranında arttığını ve buna bağlı olarak kentleşmenin de olağanüstü bir hızla plansız şekilde ilerlediğini anlatan Kaya, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Sorunlarla yaşayabiliriz zihniyetini doğru bulmuyorum. Uydu verileri ortada, bunlardan yararlanıp, acil tedbirler almak gerekiyor.

RİSKLİ BÖLGELER
Şinasi Kaya, projenin, İstanbul'da risk taşıyan ve acil olarak tedbir alınması gereken bölgelerinin, projeyle birlikte net olarak ortaya çıktığını söylüyor. İstanbul'un kuzeye ve batıya doğru plansız bir biçimde hızla betonlaştığına dikkat çeken Kaya, Sarıyer, Kemerburgaz, Büyük Çekmece, Çatalca, Beykoz Çavuşköy ve Pendik gibi orman sınırlarını belirleyen ilçeler için acil olarak özel koruma projeleri hazırlanması gerektiğine dikkat çekiyor. Kaya, su havzası yakınında yer alan Alibeyköy çevresindeki yapılaşmanın da önüne geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Yıldız ATEŞ

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 AIDS'lileri yaşama bağlayan serum
 İntikamını 'aşk tuzağı'yla aldı...
 Hastalığın yeni habercisi var
 Kan izi aydınlattı
 Aborijinler sokağı ateşledi
 Fonda, şiddete karşı saf tuttu
 Almanya AIDS aşısını deniyor
 Beylikdüzü'nde belediye binasına Jandarma baskını
 Kaya yakama yapışınca art arda ateş edip vurdum
ERDAL ŞAFAK
Kısmetsiz geziler
Cumhurbaşkanı Sezer'e şöyle ağız...
AHMET HAKAN COŞKUN
Soru / Cevap
Cem Uzan bitti mi?
Bundan bir...
MANSUR FORUTAN
Geceyi en az zararla atlattık
Nick Hornby'nin...
MEHMET BARLAS
İktidar muktedir oldu, muhalefet de olsa...
ALİ KIRCA
Son kullanma tarihi
Her şeyin bir son kullanma tarihi...
HINCAL ULUÇ
Gazeteci olmak.. Ya da olmamak..
Öyle bir gazete olacak...
En büyük Süreyya
En büyük Süreyya
Bu yıl ilk kez düzenlenen organizasyonda 50 kişilik jüri geçen yılın...
Defans alarmı
Defans alarmı
Kanarya, ligde oynadığı 21 maçın 15'inde gol yedi. Geriye düştüğü 6...
'Özel statüde' ısrar etti
'Özel statüde' ısrar etti
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği hedefine alternatif...
Üç büyüklerin gündemi Türkiye
Üç büyüklerin gündemi Türkiye
Blair, Schröder ve Chirac, Berlin'de Türkiye'nin AB üyeliğini...
Öğretmeni gözünü morarttı
Öğretmeni gözünü morarttı
İzmir'de 8 yaşındaki bir öğrencinin ailesi, kızlarını döverek gözünü...
Ne sevgi ne özgürlük isterim çok param olsun yeter
Ne sevgi ne özgürlük isterim çok param olsun yeter
Prof. Dr. İbrahim Armağan'ın 23 yıllık araştırmasına göre, 1979...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.