kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Atina Karlar Altında
Atina Karlar Altında


İnsanlar yola çıkamıyor çünkü kar nedir bilmeyen vatandaşlar yürümesini bile beceremiyor
Kıbrıs sorununun çözümü için New York'ta gerçekleştirilen dramatik müzakereler, Yunanistan'da 7 martta yapılacak genel seçimlerin ve yıllardan sonra ilk kez Atina'ya yağan yoğun karın gölgesinde kaldı. Yunanistan'da hiç kimse, hiçbir TV kanalı, radyo istasyonu ya da gazete, New York görüşmelerini Türkiye'deki gibi saati saatine, adım adım izlemedi. Yunan hükümeti zaten, 7 mart seçimleri nedeniyle, aynı Yunan parlamentosu gibi lağvedilmiş durumda. Bakanlar, geçici seçim hükümeti için tayin edilen siyasetten uzak insanlar. Hele hele, geçen perşembe gecesi New York görüşmeleri alev aldığı saatlerde Atina'nın göbeğine düşen tipi kar, Yunanlılara, son derece kitlenmiş oldukları seçimleri bile unutturdu. İnsanlar korkularından yollara çıkamıyor; çünkü kar nedir bilmeyenler yollarda yürümesini beceremiyorlar. Oto sürücüleri de kar yağışına alışık olmadığı için komik kazalar meydana geliyordu.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Canlı yayınlara geçen TV ve radyo istasyonları ne Kıbrıs ne de seçimlerle ilgileniyor, sadece aniden bastıran kar fırtınasının yol açtığı manzaraları gündeme getiriyorlardı. Yunan medyasının bu ilgisizliği, New York'ta yeni baştan tıkanan ve sonra yeni baştan açılan New York'taki Kıbrıs müzakerelerinin "Acaba şimdi ne olacak" heyecanıyla sürekli canlı bağlantılar kuran Türk yayın organlarının aksine, cuma günü de sürdü. Yunan hükümetinin son günlerini yaşayan Başbakan Simitis ve Dışişleri Bakanı Papandreu'nun ise Türk basınınından duyurulduğu gibi "Kıbrıs türk lideri Denktaş masaya yeni bir öneri getirdi" diye, öyle fazla bir terledikleri, ne yapacaklarını şaşırdıkları, Simitis'in gece uykusuz kaldığı gibi herhangi bir emare göstermedikleri kesin. Atinalılar'ın ve Yunan hükümetinin geçen hafta sonunda "uykuda" yakalandığı doğru. Ama Denktaş'ın aniden rota değiştirmesinden değil; aniden yağan yoğun kardan dolayı şaşkına döndükleri gözlendi. Şöyle ki Denktaş, bir buçuk yıl önce Kopenhag'ta; 6 ay önce de Lahey'de önüne getirilen ve müzakeresini değil; adını bile telaffuz etmek istemediği aynı Annan planını New York'ta Türk hükümetinin telkinleriyle müzakere etmeyi kabul edince, Atina'da da aynı Ankara'da olduğu gibi "Nihayet Denktaş'ı masaya oturttuk" dercesine, adeta -ama sessizce- bir "zafer havası" estirdi. Hükümet Partisi Sosyalist PASOK'un liderliğini üstlenen Yorgos Papandreu ise seçim kampanyaları için Güney Kıbrıs'ta yaşayan Yunan vatandaşlarının oylarına "kur" yapmak için ziyaret etmeyi planladığı Lefkoşe çıkartmasını, Kıbrıs müzakerelerinde kaydedilen dramatik gelişmelerden dolayı iptal etmek zorunda kaldı. Ancak Papandreu'nun şansızlığı aynı amaçla ertesi gün gitmeyi planladığı Girit adasında da karşısına çıktı. Papandreu bu kez kar kıyameti nedeniyle Girit ziyaretini de iptal etmek zorunda kaldı. Velhasıl, bu yıl kardan nasibini alan Atina'da bir numaralı gündem maddesi kar. İkinci önemli gündem maddesi ise seçimler. Hadi, Kıbrıs'ta yeni bir müzakere perdesi açılacaksa gerçekten, Kıbrıs da 3. gündem maddesine oturur.. TV'ye çıkartılan valilik yetkililerini de sorgulamaya başladılar ve "Halkı niçin daha evvel uyarmadınız" diye hesap soracak oldular. Ama valilikten verilen yanıtlar su götürecek cinsten değildi; "Kardeşim günlerdir sizlere, gazetelere, radyolara bültenler gönderiyoruz. Kar geliyor, aman dikkatli olun, diye, ama siz bu bültenlerin tek bir tanesini bile yayınlamadınız. Hangi partinin seçim listesine hangi milletvekili adayının yer alacağını; hangi milletvekilinin hangi partiye transfer olduğunu önemli olduğuna kanaat getirdiniz. Biz daha fazla ne yapalım!!" Herhalde aynı sahnelere Kıbrıs sorunu için de yaşayacağız burada. Seçimlere ve kar fırtınasına kitlenen Yunan TV ve radyoları, 40 yıllık Kıbrıs sorunu çözüldüğünde Başbakan Simitis ve Papandreu'ya "Madem böyle kritik bir müzakere oldu; niçin bizim haberimiz olmadı?" diye hesap sorma cesaretini gösterirler herhalde.
NOT: Geçen hafta TCDD vagonlarıyla ilgili yazım için bana e-mail atan tüm okurlarıma teşekkür etmeyi kendime borç bilirken; bu tren faciasını hep birlikte el ele vererek düzeltebileceğimize inanmaya başladığımı da belirtmek isterim.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Aşık olmak kendini cesur hissettirir
 Ah Linda ah...
 İtalyan yemekleri kursu
 Brezilya'nın son gözdesi
 Kısa...kısa...kısa...
 Lunapark gibi telefon
 MARS kafaları meşgul ediyor
 Snowboard kazandırdı
 Bush'a karşı takvim savaşları
 Engelleri tek tek aşıyor
 Havada bulut
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
En tepede küçük bir arıza
Bildiğiniz dönmedolap aslında...
ÖNCEL ÖZİÇER
İnadına kırmızı kalp
Ahir ömrümde ilk kez, hava durumu...
ALİ ESAD GÖKSEL
Göründüğün gibi olabilmek
Aktüel estetik ve moda dünyası...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Türkler'e Latin havası
Sao Jose dos Campos -...
REFİK DURBAŞ
Korsan yayıncılıkta yazar olmak
24 Ocak 2004 tarihli...
AYŞE YAĞCI
Tropik adalara keyif yolculuğu
Bayramlarda tropik...
YASEMİN TAŞKIN
Üç Sportif Jest
Roma takımı kaptanı Francesco Totti'nin...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Şanslılar Kenti
En büyük aşkınızla New York'ta şans...
FİKRET AYDEMİR
Sinema Zamanı
Artık Türk filmlerini 6 ay beklemeden...
ERGUN HİÇYILMAZ
Ebedi aşklarımız nasıl tükendi?
Yıldırım aşkların...
ATİLLA DORSAY
Hababam Sınıfı'nın babası
Rıfat Ilgaz kendi okul...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.