kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Refik Durbas @ SABAH
 

Bir kaplumbağa yolculuğu

Ömrü hayatımda birçok belgeye malik oldum. Lisede iki yıl üst üste kalarak "belge" dahi aldım. Fakat bu yaşıma geldim, bir "sürücü belgesi"ne sahip olamadım. Bu yüzden de hala "araba" kullanmayı bilmiyorum. Doğrusu öğrenmek de istemedim. Yolculuğu çok sevmemin bir nedeni de bu olsa gerek... Araba kullananlara karışmamamın bir nedeni de bu sanıyorum. Cumhuriyet gazetesinde çalışırken sevgili Ümit Kıvanç ile göç veren iller üzerine bir araştırma yapmıştık. Kırklareli, Bilecik, Kastamonu, Sinop, Artvin ve Kars'ı dolaştıktan sonra yolumuz Merzifon üzerine düşmüştü. Bir akşamüzeri, Merzifon'dan Samsun'a doğru yol alıyoruz. Direksiyonda tabii Ümit Kıvanç, yanımızda da o zamanın Ankara Cumhuriyet Bürosu'ndan Rıza Ezer ile Işık Kansu... Samsun yolu adeta havaalanı... Ümit Kıvanç, artık kaç kilometre ile gidiyorsa, Ezer ile Kansu, "Biz inelim" diyerek adeta sitem etmişti: "Yahu, bu kadar hızlı araba kullanan bir adamla sen nasıl yolculuk yapıyorsun?" Hayatında direksiyon başına geçmemiş ademoğlu, nereden bilsin sürücülüğün keyfini? Cem Çobanlı'nın kaleme aldığı "Vosvos, Bir Kaplumbağa Yolculuğu: 1931-2003" kitabını keyifle okurken, bir yandan da yolculuklarımı düşündüm. "Vosvos" kitabı dört ana bölümden oluşmakta: "Olabildiğince ayrıntılı bir Vosvos tarihi, Vosvos düşüncesinin doğduğu 1931'den, bu dünya üzerindeki son Vosvos'un üretildiği 2003'e kadar geçen 72 yılı kapsayan bir Vosvos ve yeryüzü güncesi, Vosvos anıları ve yazıları, nihayet popüler Vosvos terimleri sözlüğü..." Araba kullanmadığım için bir "Vosvos"um olmadığına yerinmedim ama Çobanlı'nın koleksiyonunda bulunan 350 civarında Kaplumbağa, 15 kadar Karmann Ghia, 35 kadar VW minibüs ve 20 civarında Porsche'yi kıskanmadım desem yalan olur. Oğlum Alican çocukluğunda küçük arabalara meraklıydı. Cipinden otobüsüne epey miktarda araba sahibi olmuştu. Biraz büyüyünce arabaların yerini "kurbağa"lar aldı. Şimdi 200 kadar çeşitli objelerden "kurbağa"sı bulunmakta... Cem Çobanlı'nın kitabı "Vosvos" konusunda öylesine iştah açıcı ki, insanda kullanmasa da koleksiyonunu yapma arzusunu kamçılıyor. Ben de öyle yapmaya çalışacağım bundan sonra... * Vosvos, Bir Kaplumbağa Yolculuğu: 1931-2003: Cem Çobanlı, neKitaplar, 228 sayfa.

KISA...KISA...KISA...KISA...KISA...KISA...

* TEHLİKELİ YEMEKLER: Andhreas Staikos, bir kadına tutkun iki adamın aşkını anlatırken Ege mutfağına özgü yemeklerin tariflerini de veriyor. (İş Bankası Kültür Yayınları)

* YÜZ YILLIK TÜRK ŞİİR ATLASI: Özcan Ünlü'nün Türk edebiyatının bine yakın şairinden seçtiği şiirlerle hazırladığı iki ciltlik antolojisi... (Birey Yayıncılık)

* DAHA İYİ BİR ANAYASA İÇİN: Son yarım yüzyılda Türk anayasacılık hareketini yakından izleyen Prof. Dr. Hikmet Sami Türk'ün görüş ve düşünceleri... (TESAV Yayınları)

* ASTROLOJİ: Hayatını göklerin sağladıklarını açıklamaya adamış Grant Lewi, kolayca "yıldız haritası" çıkarmanın yollarını gösteriyor. (Dharma Yayınları)

* SADECE ANI DEĞİL: Nermidil Binark, hayat serüvenini yanında Türkiye'nin son 50 yılının panoramasını verirken toplumu yönlendirmiş ünlü kişileri de anlatıyor. (Remzi Kitabevi)

* KUZEY ESİNTİLERİ: İsveç Sanat ve Yazın Emekçileri Örgütü Başkanı, şair Peter Curman'ın çağdaş, güncel, patetik olmaksızın duygusal şiirleri... (Berfin Yayınları)

* SEVGİLİ KIZIM: Marianne Fredrikson, sevgilisinden hamile kalan bir kadın ile kocasından dayak yiyen annesinin geçmişte yaşadıkları şiddeti sorguluyor. (Altın Kitaplar)

BİR DERGİ: COLLECTION
Geçmişin değerlerini geleceğe taşıyanların dergisi olarak bilinen "Collection"un 14. sayısında R.Sertaç Kayserioğlu'nun "Eski Sinema Biletleri", İpek Altınkeser'in "Yazı Resimlerinde Hayvan Figürleri", İsmail Bakar'ın "Manzaralı Tepsiler", Sener Köksumer'in "Evvel Zaman İçinde İnebolu" başlıklı yazıları ilgiyle okunuyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Türkiye balıkları   / 07-02-2004
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
Bir kaplumbağa yolculuğu
Ömrü hayatımda birçok belgeye...
GÜLAY KURİŞ
Sıcak yaz günlerine şimdiden...
ŞERİF ERCAN
Ev kadınlarının en büyük eğlencesi özel...
AYŞE YAĞCI
Sevişin büyükler gülüşün küçükler
Bugün Sevgililer Günü...
Onları Aziz Nesin buluşturdu
Onları Aziz Nesin buluşturdu
Usta yönetmen Ömer Kavur'un, Aziz Nesin'in "Koltuk" romanından...
Bu heykeli kazanmak çok zor ama saklamak kolay
Bu heykeli kazanmak çok zor ama saklamak kolay
GOLDIE HAWN
Fotoğraf 2001 yılında Los Angeles'da çekildi.
Suadiye'de farklı bir restoran
Menüyü açtığınızda adeta bir yemek bonbardımanına tutuluyorsunuz. Ama...
Göklerden gönüle müzik
Dünyaca ünlü sanatçılarımız Suna Kan ve İdil Biret, Türk Hava Kuvvetleri Kartal...
Kitaptan Satırlar
Canım sevgilim
BİRİNCİ yılımız kutlu olsun sevgili kocam. 365 günün...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.