kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Jandarma müteahhitler arasına köstebek soktu
Jandarma müteahhitler arasına köstebek soktu
'İhale tutarları o kadar düşük ki fesata gerek yok'

Jandarma müteahhitler arasına köstebek soktu

120 kişinin ifadesinin alınıp, 6'sı kamu görevlisi 15 kişinin tutuklandığı Hasat-4 Operasyonu'nda en önemli delilleri müteahhitlerin arasına sokulan köstebek ele geçirdi..

BALIKESİR'DE 120 kişinin sorgulanıp, 6'sı kamu görevlisi 15 kişinin tutuklandığı Hasat 4 operasyonu dal budak sararak genişliyor. Jandarma yetkilileri operasyonda yeni hedefin Balıkesir İl Özel İdaresi'nce verilen ihaleler olduğunu ve sırada başka kamu kurumları da bulunduğunu açıkladı. Soruşturmanın kamuoyuna yansımasıyla birlikte Balıkesir ve Türkiye'nin diğer illerinden kamu ihalelerindeki yolsuzluklara ilişkin çok sayıda ihbar aldıklarını belirten Balıkesir Jandarma Alay Komutanlığı yetkilileri, soruşturmaların çok yakında diğer illere de sıçrayabileceği iması yaptılar. Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı'ndan adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, operasyona konu olan suçu, Balıkesir Bayındırlık İl Müdürlüğü'nde İl Müdürü, ihale şubesinden 2 müdür ve 3 mühendis olmak üzere devlet memurları ile Balıkesir'deki bazı müteahhitlerin bir araya gelerek oluşturdukları Müteahhitler Derneği üyeleri arasında kamu ihalelerinin belirli kişilere verilmesi olarak özetledi. Diğer müteahhitlere adı geçen dernek üyeleri tarafından baskı uygulanırken, Bayındırlık İl Müdürlüğü yetkililerinin ihale kanununa göre gizli kalması gereken bilgileri bu menfaat grubuna el altından bildirdiği belirtildi. Tüm bunların belgelerle ortaya çıktığını söyleyen aynı yetkili örneğin keşif bedeli 150 milyar olan ihalenin 149 milyar, keşif bedeli 100 milyar olan ihalenin de 99 milyara sonuçlandığını ifade etti. Jandarma yetkilisi "Burada öyle şeyler olmuş ki keşif bedelini kamu görevlileri belirlemesi gerekirken, kamu görevlisi ihaleye girecek müteahhide keşif yaptırmış, onu aynen alıp kullanmış. Hatta onu da 1-1.5 kat artırarak kullanmış" dedi.

GİZLİ VE BAŞARILI
Yolsuzlukların mali boyutunun henüz ortaya çıkmadığını ifade eden Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Işık Keskin Özbay da bunun organize bir olay olduğunu, ihaleye fesat karıştırma ve rüşvet suçlarının işlendiğini söyledi. Soruşturmanın bu suçlardan canı yanan bir müteahhidin ihbarıyla başladığını kaydeden Özbay "Çok sansasyon oldu. Çok insan aldık. Kamu kurumlarındaki görevlilerle ve müteahhitler arasında gerçekleşen bir olay bu. Tam bilgiyi iddianame yazıldığında ortaya koyacağız" dedi. İddia edildiği gibi Hasat 4 operasyonunun Ankara'daki Neşter 2 operasyonuyla hiçbir bağlantısı olmadığını vurgulayan Özbay, şöyle devam etti: "Burada önemli olan devletin zararının küçük ya da büyük olması değildir. Şimdi parasal boyutu küçük ise olayı örtbas mı edeceğiz? Üstelik biz daha işin başında sayılırız. Bu operasyon devam ettikçe belki de bu şekilde daha büyük çaplı yolsuzluklara ulaşacağız. Çünkü bu operasyonun duyulmasıyla birlikte bize sadece Balıkesir'den değil, Ankara'dan, İstanbul'dan, Antalya'dan Türkiye'nin dört bir yanından ihbarlar yağmaya başladı. Bu operasyon başarılı bir operasyon. Başarılı olmamızın sebebi, bu operasyonu çok gizli yürütmemiz. Eğer biz düğmeye bastığımız ilk anda konuşmuş olsaydık, bu noktalara ulaşamazdık. Çünkü deliller karartılıyor, tanıklar, sanıklar kayboluyor."

OPERASYON NASIL YAPILDI

HASAT-4 Operasyonunun nasıl başladığını adının açıklanmasını istemeyen Jandarma yetkilisi şöyle anlattı: "Her şey 3-4 ay önce Jandarma'nın Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi'ne gelen istihbari bir bilgiyle başladı. İstanbul DGM ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gerekli izinleri aldık. Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı'na durumu ilettik. Operasyonla ilgili bilgi sızmaması için bölük komutanlarına bile bilgi vermeden her karakoldan iki üç asker aldık. Görev yapacak bu personeli kısa bir eğitimden geçirdik. Daha sonra ihalelerde olan biteni bire bir tespit etmek amacıyla bir elemanımızı müteahhit kılığında müteahhitlerin içine yerleştirdik. Bu arada mahkemeden aldığımız izinler doğrultusunda telefon dinlemeleri yaptık. Kişileri ve ilişkilerini takip ettik. Bilgi ve belge topladık. Müteahhitlerin arasına sızan elemanımız çok önemli delillere ulaştı. Bu arada bizzat bu elemanımız menfaat grubu üyelerinden baskı gördü. Sözlü sıkıştırma ve tehdit gördü. Soruşturmanın bu ilk safhasında ulaştığımız bilgiler bunun sadece Bayındırlık'la sınırlı kalmadığını Balıkesir'de devletin başka kurumlarında da meydana geldiğini ortaya koydu. Bunlardan biri İl Özel İdaresi. Başka kamu kurumu da var."

ŞOK BASKINLAR
Yeterince bilgi ve belge toplandığına karar veren Jandarma ekipleri sonunda 21 Ocak'ta yaptıkları şok baskınlarla operasyonun ikinci bölümünü başlattı. Jandarma yetkilisi, bu gelişmeleri de şöyle anlattı: "Belirlediğimiz adreslere yaptığımız şok baskınlarda gerek sanık, gerekse tanık olarak ya da bilgisine başvurmak üzere ilk gün 70 kişi olmak üzere 120 kişi Jandarma Alay Komutanlığı'na getirildi. 83'ü sanık, 36'sı da tanık olmak üzere 119 kişinin -ki bu bugün itibariyle 120'yi de geçmiştir- ifadesine başvuruldu. Operasyonun ekonomik boyutuyla ilgili söylenenler de yanlış. Biz şu anda sadece 3 ayı ele alabildik. aylık bilanço 12-13 trilyon lira."

Nevzat ATAL Sadık UÇAR - Ahmet İMREN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Azrail'e yine çalım attı
 G.Saray beğenmedi UEFA final verdi
 Sorumlular bedelini ödeyecek
 'Bu yaşanan bir cinayettir'
 Ders çalışırken ölüme yakalandı
 Özet haber
 Hamile eşini 8 saatte hastaneye yetiştirdi
 Şehitliğe komşu genelev
 Bilirkişiler 'Baro'su
 Eve Dönüş için süre bugün doluyor
 Camiye üniformayla giden astsubay
 'Üç Fidan'a iade-i itibar için girişim
ÖMER LÜTFİ METE
'Üniforma ile namaz'
Haber ilginç:
"Üniformayla...
REFİK DURBAŞ
Sigara kullanımında tuzak
SABAH Posta Kutusu'nda 25 Ocak...
SAVAŞ AY
Küçük kızları kim öldürüyor?..
"Polis işi savsaklıyor...
HINCAL ULUÇ
"Vurun kahpeye.." Ama hangi kahpeye..
Medyamıza...
UMUR TALU
Ödül çok şeydir, ama her şey değil!
Önceki gün...
Erdoğan’dan Annan’a özel mektup
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, müzakereler için New York’a gidiyor.
Rum lider "Fedakârlığa hazırız" dedi
Rum kesimi meclis başkanı Hristofyas, çözüm bulunmasından sonra...
İlhanda mutlu son
İlhanda mutlu son
"Yuvamda kalıyorum" diyen İlhan'ın resti tuttu. Yıllık 3 milyon dolar...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.