kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Enflasyonu kara kıştan ancak ithalat korur

Enflasyonda tek haneli rekamlara ineceğimiz 2004 yılının ilk ayına ait veriler önceki gün açıklandı. Normalde enflasyonun ardından yatırım araçlarının getirilerini ele alıp geleceğe ilişkin tahminlere yer veriyorduk. Bu kez geleceğe ilişkin yorumu enflasyon verilerindeki ciddi farklılıktan dolayı sonraya bırakıyor ve şimdilik yatırım araçlarının getirisi ile yetiniyoruz. Hemen ekleyelim, enflasyon verileri piyasaların gevşek gidişini, kısmen krealizasyonu amaçlı seyrini destekler düzeyde çıktı.

Ocak ayında enflasyondaki sıçrama yıllık enflasyonda tek haneli rakamlara inmeyi bir ay sonraya bıraktı. Ocak ayı enflasyon sonuçları, tek haneli rakamlara inilmesi dışında pek çok açıdan da düşündürücü.

Toptan fiyatlar 3 puan azalmayla yüzde 5.6'dan 2.6'ya düştü. Ancak ocaktaki 2.6 oranı, aralıktaki 0.6'ya göre iyi bir sıçramayı işaret ediyor.

Ocak ayında toptan fiyatlar ile tüketici fiyatları arasında uçurum oluştu. Toptan fiyatlar yüzde 2.6 artarken, tüketici fiyatları yüzde 0.7'de kalıyor. Hatırladığım kadarıyla iki enflasyon verisi arasındaki ilk kez böyle bir makas meydana geliyor.

Makasın oluşmasında tüketici fiyatlarının ocak ayında çeşitli giyim eşyası indirimleri nedeniyle düşmesi bir ölçüde rol aynadı. 30 banka ve aracı kurumun tahminlerinin ortalaması yüzde 1.7 düzeyindeyken yüzde 0.7 çıktı. Bu oran şimdiye kadar ki en düşük ocak ayı rakamı. En azından 1980 sonrası böyle. Hatta yüzde 0.7 en düşük kış ayı enflasyon rakamı.

Rakamın istisnai bir durum olup olmadığını gördükten sonra daha iyi yorum yapmak mümkün olabilir. Ancak bu ilk haliyle bile ocak ayında tüketimin yavaşladığı söylenebilir.

Toptan ile tüketici fiyatları arasındaki makasın açılmasında asıl etken, toptan fiyatların tarımla fırlamasıydı. Özel imalat sanayi fiyat artışı yüzde 0.6 kalırken, önce Antalya ve yöresinde sel felekati, sonra kış şartlarından dolayı tarım fiyatlarının yüzde 9.3'lük artışı, toptan fiyatları yüzde 2.6'ya fırlattı. Bir ayda salatalık yüzde 66, taze fasülye yüzde 65, domates yüzde 46 arttı.

Toptan eşyada tarım grubunun bu artışı henüz tüketici fiyatlarına yansımadı. Çünkü tüketici fiyat endeksi içinde gıda, tütün ve içki grubunun artışı yüzde 1.2 ile sınırlı kaldı. Yani ocak ayındaki toptan fiyat artışı şubatta tüketiciye yansıyabilir.

3 Önlem gerek- Ocak verileri ortaya koyuyor ki, tarım ve gıda sektörlerinin hava koşullarına aşırı bağlılığı enflasyonla mücadele için önemli bir risk. Antalya'da seraların zarar görmesinin ve kar yağışının Türkiye ekonomisine böyle bir fatura çıkarması, gıda ve toptancı piyasaların yapısından da kaynaklanıyor.

Demek ki, hala rekabetçi yapı yerleşmemiş. Üreticiden tüketiciye ulaşım kanalları hala iyi çalışmıyor. Çeşitli nedenlerden dolayı mal arzında zorlukların ortaya çıkacağı, kış şartlarının ağır geçeceği durumlarda ithalat devreye sokulamıyor. Sel seraları vurduğu gibi, enflasyonu ve oradan mali piyasaları ve ekonominin tümünü vuruyor. O zaman enflasyonla mücadelede böyle vurgunlar yememek ve bunun yüksek maliyetine katlanmamak için, ihtalat kapısını açmak gerekiyor. Kendi çiftçimizi korumasına koruyalım, ama bu tür ekstra durumlarda da esnek olabilelim.

Kış şartlarına veya yaz şartlarına bağlı enflasyon nerede görülmüş ki? Öyle olsaydı dünyanın güney yarım küresi enflasyonsuz, kuzey yarım küresi yüksek enflasyonla yaşıyor olurdu.

Enflasyonla mücadele artık sıra, mevsim koşullarının etkisini en aza indirmeye, sağlık ve eğitim gibi tekelci sektörleri kontrol altına almaya geldi. *Sonuç- "Bizim, henüz gerçekleşmemiş olanları hayal edeceklere ihtiyacımız var" J.F. Kennedy

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Fon piyasası rekabete açılmalı   / 30-01-2004
 Şirketlere 100 milyar doları banka mı sanayici mi koyacak?   / 29-01-2004
 Ana yatırım aracı bononun getirisi yatırım fonunu katladı   / 28-01-2004
 Yatırım fonları borsaya yetişti bir de getiri uçurumu olmasa   / 27-01-2004
 Mali varlıklar 250 milyar $, mevduatın yerini bono aldı   / 26-01-2004
 Üretim rekorda, sanayici memnun TÜSİAD da pişmiş aşa su katmadı   / 23-01-2004
 İç borç stokunu son ayda İmar yükü ve kur fırlattı   / 22-01-2004
 Sermaye piyasasının geleceği müşteri sayısını artırmakta   / 21-01-2004
 Türkiye'nin vadesi üç ay   / 20-01-2004
 Balayı dönemi bu kadar iyi habere ihtiyaç var   / 19-01-2004
YAVUZ SEMERCİ
İran: Dostluk ve fırsatlar ülkesi
TAV'ın işleteceği İmam...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Enflasyonu kara kıştan ancak ithalat korur
Enflasyonda...
Yine beceremedik
Yetkililerin tüm uyarılarına rağmen yorgun ve uykusuz olarak...
Lisanslı kedici Beliz Hanım
Beliz Çehreli kedi tutkusunu mesleğe dönüştürdü. Cins kedi...
Bu öfke ne diye?
Bu öfke ne diye?
Ünimeks Holding'in patronu Kerem Üstünkaya'nın, eşi Esra...
Eşine hasret kaldı!
Eşine hasret kaldı!
Oyuncu Meltem Cumbul, Çağlayan Tuğal ile iki ay flört ettikten...
IMKB
E: 17,034 D:% -1.31
DOLAR
S: 1,331,000 D:% 1.14
EURO
S: 1,674,000 D:% 2.01
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.