kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zirveden hazırız mesajı
Annan'a 'hazırız' mesajı

Ankara ve KKTC hükümetleri arasında dün yapılan Kıbrıs zirvesinden, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a "Müzakerelere başlamaya hazırız" mesajı çıktı. Başbakan Erdoğan'ın zirvede Denktaş'ın kaygılarını, Annan'ın referandum şartından vazgeçebileceğine ilişkin izlenimini anlatarak yumuşattığı öğrenildi.

***

Zirveden hazırız mesajı

Başbakanlık Konutu'nda dün KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın da katıldığı bir zirve yapıldı. 2 saat süren toplantıdan BM Genel Sekreteri Annan'a "müzakerelere başlamaya hazırız mesajı" çıktı..

ANKARA ve KKTC hükümetleri arasında dün yapılan Kıbrıs Zirvesi'nden BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a, "Müzakerelere başlamaya hazırız" mesajı çıktı. Başbakan Erdoğan, Kıbrıs ile ilgili girişimlerini eleştirenlere, "Bekâra karı boşamak kolay" atasözü ile yanıt verdi. Başbakan Erdoğan'ın Davos ve Washington'daki temaslarının ele alındığı Kıbrıs Zirvesi dün saat 16.00'da Başbakanlık Konutu'nda başladı. Ankara'ya dün öğle saatlerinde gelen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Başbakan Mehmet Ali Talat, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Başbakanlık Konut'ta Başbakan Erdoğan, Başbakan yardımcıları Abdullah Gül ve Abdüllatif Şener ile buluştu. İki saat süren toplantının ardından yapılan ortak yazılı açıklamada Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir barışa ulaşılması yönündeki müşterek hedefin bir kez daha teyit edildiği kayda geçirildi. Açıklamada, "Türkiye ve KKTC BM Genel Sekreterinin çabalarına yardımcı olmak ve destek vermek üzere müşterek gayretler sarf etmek hususunda mutabık kalmışlardır. Türkiye ve KKTC önümüzdeki dönemde de geçmişte olduğu gibi işbirliği içinde hareket edeceklerdir" denildi.

BEKKARI BOŞAMAK KOLAY
Başbakan Erdoğan ise zirve sonrası Kıbrıs konusun istismar edenlerin bulunduğunu belirtti. Kıbrıs sorununun 40 yıldır çözülemediğini anımsatan Erdoğan, Rum kesiminin AB'ye aday olarak gireceği 1 Mayıs'tan sonrasında ne olacağını da eleştiri getirenlerin yanıtlaması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, "Bu konuyu istismar edenler var. Bekâra karı boşamak kolay" dedi. Türkiye'nin Kıbrıs'a ilişkin bir milli siyasetinin bulunduğunu ve bundan vazgeçemeyeceklerini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Ön koşulsuz masaya oturalım kararını aldık. Masanın başına ön koşulsuz oturmak, al ver şeklinde olmaz. Madem iki tarafız kazan kazan şeklinde oturalım. Senin arkandaki millette kazandım desin karşı tarafın milleti de kazandım desin. Adil ve kalıcı çözüm budur."

GÜL: MÜZAKERELER BAŞLAMALI
Dışişleri Bakanı Gül, Brüksel'e hareketinden önce Kıbrıs Zirvesi ile ilgili olarak havaalanında soruları yanıtlarken, müzakerelerin en kısa zamanda başlamasından yana olduklarını belirtti. Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Rum tarafından olumlu sinyaller alması halinde müzakerelerin kısa sürede başlayacağını söyledi. Gül, "Yapılan toplantı oldukça verimli geçti, istişare sürecinde Sayın Denktaş'ın çok büyük katkısı oldu" dedi. Rauf Denktaş da zirvenin ardından yaptığı açıklamada Ankara ile Lefkoşe arasında herhangi bir görüş ayrılığı olmadığını vurgulayarak, "Şu anda bekleme safhasındayız. Genel Sekreterin harekete geçmesini bekliyoruz ve Genel Sekreter ile temas aşamasındayız" dedi.

ÖN KOŞUL RAHATSIZLIĞI
Zirvede Cumhurbaşkanı Denktaş'ın, Annan'ın müzakereleri başlatmak için sıraladığı ön koşullara ilişkin rahatsızlığını Erdoğan'a ilettiği öğrenildi. Denktaş, Erdoğan'a Anan ile yaptığı görüşmede, "Uzlaşılamayan konuların referanduma sunulması" koşulunu kabul edip etmediğini sordu. Başbakan Erdoğan ise gerek Davos'ta Kofi Anan ile yaptığı görüşmede, gerekse ABD Başkanı George Bush ile buluşmasında referandumun ön koşul olmaktan çıkarılmasını istediğini vurguladı. Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Annan'ı bu doğrultuda ikna etmeye çalıştığını belirtti. Erdoğan Washington'daki temaslarında referandum konusunda her iki tarafında isteksiz olduğuna dikkat çektiğini ve "Annan'ın hem Türk tarafı hem de Rum tarafının kabul etmeye yanaşmadığı koşulda ısrarcı olmaması gerektiği" mesajı verdiğini belirtti. KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat da "Sonuçta Türk tarafının ciddi şekilde çözüm istediği ortaya çıktı" dedi. Talat, Annan'dan bir mektup beklediklerini belirterek, bunda ön koşulların netleşeceğini ifade etti.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 İlk tur 15 Şubat'ta
 Papandreu: Derhal başlasın
 Ankara'da Denktaş'a telkin: şartları kabul et
 Gül'ün, Hıristiyan demokratları 'ikna' turu
 Köşk'te görüşme
 Bayram ziyareti yapan Erdoğan'dan Özal taktiği
 Aday adaylarından Başbakan'a büyük ilgi
YAVUZ DONAT
Siyaset dersleri.
Kırk küsur yıldır yazılır... Adnan...
 Show TV 20.30
"Kurtlar Vadisi"
 Star 20.15
"Şakacı"
 TRT 1 20.30
"Kasabanın İncisi"
 TRT 1 21.40
"Türkiye Yarışıyor"
 TGRT 20.00
"Türk Sineması"
 Habertürk 20.30
"Başkan Kim Olsun?"
Yine beceremedik
Yetkililerin tüm uyarılarına rağmen yorgun ve uykusuz olarak...
Lisanslı kedici Beliz Hanım
Beliz Çehreli kedi tutkusunu mesleğe dönüştürdü. Cins kedi...
Bu öfke ne diye?
Bu öfke ne diye?
Ünimeks Holding'in patronu Kerem Üstünkaya'nın, eşi Esra...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.