kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hazreti Yuşa'nın iki tane türbesi var
Boğaz'ın sırtlarında bir peygamber kabri
Hazreti Yuşa'nın iki tane türbesi var
Ziyaretçileri hiç azalmıyor
Hz.Yuşa kimdir?

Hazreti Yuşa'nın iki tane türbesi var

Boğaziçi'nin, sahile en yakın ve en yüksek tepesinde bulunan, Yuşa Camii ve Hz.Yuşa'nın türbesi, Karadeniz'i ve Boğaz'ı aynı anda gören muhteşem bir konuma sahip.

Yuşa Tepesi, İstanbul'un en önemli ziyaret yerlerinden biri. Beykoz İlçesi'nde, İstanbul'un en yüksek tepesinde bulunan türbe, İstanbul'da bulunan diğer türbeden oldukça farklı. Yuşa Tepesi diye anılan bu tepede gömülü olan muhterem kişinin, Yuşa Peygamber olduğuna inanılıyor. Bu inanışı doğrulayacak hiçbir belge bulunmamasına rağmen, yine de halk arasında bu türbeye büyük ilgi gösteriyor. Şehir merkezine uzak olmasının aksine haftanın her günü yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Yuşa Tepesi'ndeki türbe, her türlü sıkıntı ve dilek için ziyaret ediliyor, adaklar adanıyor. Daha sonra dilekleri gerçekleşenler, türbeyi tekrar ziyaret edip, küp şeker dağıtıyor. Gaziantep'te Boyacı mahallesinde Boyacı Camii'nden Kavaflar Çarşısı'na doğru uzanan sokakta Pirsefa denilen mevkiide bulunan iki türbeden birinin de Yuşa Peygamber'e ait olduğuna inanılıyor.

İKİ RİVAYET VAR
Boğaziçi'nin sahile en yakın ve en yüksek tepesinde bulunan, Yuşa Camii ve Hz.Yuşa'nın türbesi, Karadeniz'i ve Boğaz'ı aynı anda gören muhteşem bir konuma sahip. Ormanlarla çevrili bu en yüksek tepeden İstanbul Boğazı'nı izleyenler, bulundukları mekanın da etkisiyle büyüleniyorlar. Yuşa Peygamber, bir rivayate göre Musa Peygamber'le birlikte Mecmeul-Bayreyn'e (Boğaziçi) gelmiş ve vefat ederek bu tepeye gömülmüş. Bir başka rivayette ise tepe adını, Karadeniz'den ilk görülen en yüksek tepe olması dolayısıyla "Fenikeliler" tarafından "kurtarıcı" anlamına gelen Yesu'dan almaktadır.

17 METRELİK KABİR
Yuşa Peygamber'e ait olduğu düşünülen kabrin 17 metre uzunlukta olması, türbeyi ziyaret edenleri meraklandırıyor. Hz. Yuşa'nın kabrinin 17 metre uzunluğunda olması hakkında üç yorum yapılıyor. Buna göre;
1- O bir peygamberdir, ona duyulan saygı ve sevgiden dolayı böyle uzun ve büyük bir mezar yapılmış olabilir.
2- Yeri manevi bir keşifle bulunduğu için, isabet eder düşüncesiyle geniş ve uzun tutulmuş olabilir.
3- Yuşa Hazretleri'nin metrelerce uzunluğundaki mezarı, çok eski inançlarda dağların zirvesinde yaşadığı kabul edilen "devler"in başka bir inançla kaynaştırılması şeklinde anlaşılabilir. Çünkü bu tepenin bir adı da "Dev Dağı"dır.

HUZUR BULUYORLAR
* Hayat Kohen, 56 yaşında bir ev hanımı. Şaşkınbakkal'da oturuyor. Her gün Hz. Yuşa Türbesi'ni ziyaret eden yüzlerce ziyaretçiden sadece biri. Kızı ve bir arkadaşı ile birlikte gelmiş türbeye. Burada kendini güvende hisseden Kohen, "Bu türbede rahatlıyor ve huzur buluyorum. Senede birkaç kez gelirim" diyor.

* Canan Çelik (50) ise şu ana kadar en az dört kez Hz. Yuşa Türbesi'ni ziyaret etmiş. Zaman zaman bazı dileklerde bulunduğunu ifade eden Çelik, "Bu dileklerimizin gerçekleştiğine inanıyorum. Tabii ki dinimizde her şeyi Allah verir. Türbelere inanmamamızı isteyen din alimleri var ama buraları gerçekten bize huzur veriyor" şeklinde konuştu.

DİLEKLERİMİZ OLDU
* Arzu Türemiş (35), İstanbul Emniyet Müdürlüğü Polis Gazetesi'nde muhabirlik yapıyor. Daha önce iki kez Hazreti Yuşa'yı ziyaret eden Türemiş, dileğinin tuttuğu için tekrar geldiğini söylüyor.

*

Safinaz İpek (43), işsiz kocasına hayırlı bir iş için Hz. Yuşa'da dua etmeye gelmiş. Dualarının burada kabul olacağına inandığını söyleyen İpek, "Kızım sınava girecek, oğlum da üniversitede okuyor. Onlara güç vermesi için dua etmeye geldim" diyor.

SIK SIK GİDİYORLAR
* Kemal Bahadır (30), bir çocuk babası taksi şoförü. Beykoz taraflarına iş çıktığı zaman mutlaka Hz.Yuşa türbesine uğradığını belirten Bahadır, "Buraya gelince insanın manevi duyguları gelişiyor" sözleriyle ziyaret nedenini ifade ediyor.

* Galip Taşova (30) ise eşi, annesi ve üç yaşındaki oğlu Muhammet ile birlikte gelmiş Hz. Yuşa Türbesi'ne. Üç yıl önce Beykoz'da oturan bir arkadaşına misafirliğe gittiğinde Hz Yuşa'yı konuştuklarını anlatan polis memuru Galip Taşova, "Daha sonra burayı ziyaret etmeye başladık. Bazen tek gelirim, bazen ailece geliriz. Buraya gelip dua ediyoruz, huzur buluyoruz" dedi.

Erhan DOĞAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Acele ajan ARANIYOR
 Bayram coşkusuna şarkılarla katıldılar
 Korumalara psikoloji testi Korumalara psikoloji testi
 Diyarbakırlı çocuklar bilgisayar ile tanıştı
 Servet sahibi ama dükkanı ona yetiyor
 Güzelliğe sağlık şartı
 Altyapıları yok web siteleri var
 SEKSİ olmanın sırları
 Sevgi Sözcükleri
HAKAN & UTKU
Büyük ünlü uyumsuzluğu
Her şey BBG'lerle başladı.
AYŞE TÜTER
Patatesli biftek sarma
MARİNAT malzemelerini iyice...
Yine beceremedik
Yetkililerin tüm uyarılarına rağmen yorgun ve uykusuz olarak...
Lisanslı kedici Beliz Hanım
Beliz Çehreli kedi tutkusunu mesleğe dönüştürdü. Cins kedi...
İki sevgili tren yoluna oturarak ölüme gittiler
İzmit'te sevgili oldukları öğrenilen iki genç, dün Adapazarı'na giden...
Bu öfke ne diye?
Bu öfke ne diye?
Ünimeks Holding'in patronu Kerem Üstünkaya'nın, eşi Esra...
Eşine hasret kaldı!
Eşine hasret kaldı!
Oyuncu Meltem Cumbul, Çağlayan Tuğal ile iki ay flört ettikten...
Tek rakibi kendisi
Tek rakibi kendisi
PODYUMLARIN 1981 doğumlu güzel top modeli Alessandra Ambrosio,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.