kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'de her evde biz varız
Türkiye'de her evde biz varız

Bu yıl 30'uncu kuruluş yıldönümünü kutlayan Kütahya Porselen, Avrupa'da üretim yapan birçok porselen firması ile rekabet ediyor.

Kütahya Porselen, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise sayılı sofra porseleni üreticileri arasında yer alıyor. 'Her eve bir Kütahya Porselen' sloganı ile üretim yapan firmanın ürettiği 'Porselen Grupları', 'Ev Porselenleri', 'Otel Porselenleri', 'Naturaceram', 'El Dekoru Ürünler' ve 'Special Creation' başlıkları altında toplanıyor. Firmanın Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda tasarım Grubu Başkanı olan Sema Güral, Güral ailesinin bakış açısını şöyle dile getiriyor: "Doğup büyüdüğünüz topraklarda yatırım yapacaksınız, o ilin yaşayanları için istihdam yaratacaksınız." Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunu olan ve Kütahya Porselen'in yeni tasarımlarının birçoğuna imzasını atan Sema Güral, Kütahya Porselen'in kısa bir süre sonra, genç tasarımcıları heyecanlandıracak bir projenin hazırlığı içinde olduğunu belirtiyor. Önümüzdeki günlerde duyuruları başlayacak olan proje, bir tasarım yarışması. Her ilden katılımın mümkün olacağı yarışmada, adaylar ister yeni tasarımlara imza atacak, isterlerse Kütahya Porselen ürünleri üzerinde dekor ya da renk değişiklikleri yaparak yarışmaya katılabilecek.

* Türk tüketicisinin sofralarından eksik etmediği porseleni vazgeçilmez kılan nedir? Porselen nasıl bir maddedir?
Porselen, seramik hammaddeler içinde en dayanıklı, kuvvetli, en prestijli, üretimi zor, ancak çok kıymetli bir hammadde yapısına sahiptir. Altının birçok çeşidi var. 14 ayar, 18 ayar, 24 ayar gibi. Bir de bunun üzerine pırlanta koyulduğu zaman bu mücevher kısmına girer. Porselen böyle bir şey. Porselen, var olan malzemeler içinde en kıymetli ve en gözde olanıdır.

* Porselen kalite olarak farklı kategorilere ayrılıyor mu?
En kıymetli porselen hangisidir?
Biz Kütahya Porselen'de 1400 derecede pişen sert porselen üretiyoruz. Isıya dayanıklılık açısından ne kadar yüksek pişirim yapabiliyorsanız, ürettiğiniz ürün o kadar kıymetli, o kadar dayanıklı oluyor. Neticede hepsinde yemek yeniyor ancak porselenin avantajı kesinlikle kir tutmuyor olması. Daha dayanıklı, kullanışlı, üzerinde kullanılan sır nedeniyle sağlığa zararı olmayan bir hammadde. Seramik ürünlerde kurşunlu sırlar kullanılır. Kurşun sağlığa zararlıdır, o nedenle porselen kullanımını öneriyoruz.

* KP ürünleri içinde seramik ürün bulunmuyor mu?
Bu, seramikten ne anladığınıza bağlı. Seramik ürün bulunmuyor ancak bizim 'Naturaceram' adını verdiğimiz farklı bir üretim konseptimiz var. Renkli ürünlerimizi ürettiğimiz bir üretim ağı. Renklerinden dolayı seramik gibi görünse de seramik değil, sadece seramiğin kollarından bir tanesinin üretimidir. Naturaceram, porselenden bir derece daha farklı bir hammaddeye sahip bir çamurdur. Sofrada kullanıma uygundur. O nedenle sağlığa zararlı değil.

* Kütahya Porselen Türkiye'deki ilk ve tek Türk porselen firması. KP bu başarıyı neye borçlu?
Kütahya Porselen'in gerçek kalitesi, bilinirliği. Müşterilerin talepleri doğrultusunda üretim yapması sayesinde bu bilinirliği ve tercih edilirliği kazandık. Avrupa'daki firmalara baktığımızda onların geçmişlerinde 100-200 yıl gibi süreler göze çarpıyor. Kütahya Porselen onların arasında en genç firmalandan. 30 yıllık bir geçmişi var. Çok fazla üretim yapabilen porselen firması kalmadı artık. İş gücünün çok pahalı olması ve azalması, porselenin de emeği yoğun bir işkolu olması nedeniyle, Avrupa'daki porselen firmaları kapanmaya başladı. Onlar da artık üretimlerinin Türk firmaları tarafından yapılması gibi bir yol tercih ettiler.

* Yurtdışında KP'in satış noktaları bulunuyor mu?
Yurtdışı temsilciliklerimiz var. Ürünlerimizi yurtdışına onlar vasıtasıyla veriyoruz. Ciddi bir pazar payımız var Avrupa'da da, Türkiye'de de pazarın yüzde 81'i, bizim ürettiğimiz ürünlerle sağlanıyor. O nedenle KP markası artık ciddi bir şekilde yaygınlaştı. Biz de bunun haklı gururunu taşıyoruz. Ürünlerimiz Avrupa'da halen var olan firmalarla ortak pazarlarda da yer alıyor, bağımsız satış noktalarında da bulunabiliyor.

* KP'de eskiden hep klasik çizgileri olan takımlar görürdük. Şimdi tasarımlarda modern çizgiler ön planda. Bir Türk firması ürünlerinde batılı çizgiler taşıyorsa yurtdışında neden tercih edilsin? Bu bir dezavantaj değil mi?
Değil, aksine anneannelerimizin çeyiz sandığındaki porselen ürün gamımız özellikle ABD'de çok tercih ediliyor. Biz daha modern çizgiler taşıyan üretimler yapmaya çalışırken, Avrupa ve ABD yani dünyadaki bütün tüketiciler, bir klasikliğe, eskiye özlem içinde.

* Ürünlerin ve tasarımların değişmesini yabancı tasarım ve tasarımcılar mı belirliyor?
Tabii ki. Yurtdışında bu tür platformlar oluşuyor. Genelde birbiriyle paralel çizgiler gösterir üretimler. Gerçekleşen ciddi fuarlar var ve bu alanlarda herkes görücüye çıkar. 20 gün sonra bu fuarlardan en büyük olanı Frankfurt'ta gerçekleşecek ve biz de katılacağız. Orada neyin ne olduğunu görüyoruz, zevkler ne doğrultuda değişmiş, moda nedir porselende... Biz kendi modamızı yarattığımız için diğer firmalar da KP'nin modası nedir, onun merakı içindeler.

* Yabancı tüketiciler ürünleri tek tek almaya mı, takım halde almaya mı eğilimli?
Türkiye'de takım almak neredeyse demode.
Net bir şey söylemek mümkün değil. Sanıyorum olmayan şeye ilgi var. Daha önce insanlar takım halinde sattığımız yemek takımlarından tek tek parça satın almak isterlerdi. Şu anda biz her çeşitte tek parça satma yoluna gitmeye başladık. Tabii bu özgürlük kazandırdı tüketiciye. Sofralara da renk geldi.

SEZEN BAŞARAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Acele Sponsor Aranıyor
 Janet'in göğsünü 200 milyon gördü
 GÜLBEN sevgiliden torpilli
 Herkesin dileği farklı
 Şekerimiz Yükseliyor
 Dünya operasına adını yazdırdı
 Doğu Anadolu Bölgesi'ni ipek halıcılıkla tanıştırdı
 Nevşehirli kadınlar çömlek ustası oldu
 Dünyanın en küçük bastonu 6.5 santim
 TEKSTİLDE Anadolu atağı
 Zaman, kişiye özel gömlek zamanı
 Dürüstlük çok önemli
 Sevgi Sözcükleri
HAKAN & UTKU
Yeni ayrılmaz ikili: Fenerbahçe Çaykur...
AYŞE TÜTER
Arap Bacı
KAKAO, karbonat ve suyu karıştırın. Ayrı...
Kardeşine ağlarken eşiyle yıkıldı
Erbil'deki intihar eylemleri aynı ailenin 15 gün içinde iki kez ölüm...
Yol boyunca dua ettim Damla'm olmasın diye
Geçen bayram dokuz yaşındaki Gizem'e tecavüz edip öldüren sapık...
Mutafyan, Ermeni Hastanesi'ne geldi
Antalya'da trafik kazası geçiren Türkiye Ermenileri Patriği Mutafyan,...
Çalışırken hiçbir zaman kaytarmadım
Çalışırken hiçbir zaman kaytarmadım
Popüler kültürün kraliçesi Hülya Avşar başarısının sırrını çok...
Aşk nelere kâdir
Aşk nelere kâdir
Özben Önal, altı aydır Ankaralı iç mimar Çağdaş Yüksel'le...
Kız annesi olacak
Kız annesi olacak
Dünyanın en ünlü top modellerinden 5 aylık hamile Heidi...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.