kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
A Takımı kaptanı kanseri şiirle yendi
A Takımı kaptanı kanseri şiirle yendi
Sezen tedavisi kilo aldırmış
Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı çok önemli

A Takımı kaptanı kanseri şiirle yendi

Savaş Ay, gırtlak kanseri olduğunu öğrendiğinde ilk önce, 'Ben şarkı türkü söylemeyi seven, hatta sesiyle para kazanan adamım. Şimdi ne yaparım?' demiş Sonra, hayatındaki her şeyi, tedavi sürecine göre değiştirmiş. 3 dakikalık radyoterapi seanslarında dinlemek için hazırladığı şiir kasetleri ise can damarı olmuş..


(ESRA TÜZÜN)


SEZEN
Aksu'nun şiiri yalnızca üç dakika... Sonra Atilla İlhan'dan, O da üç dakika. Sonra Cahit Sıtkı, Orhan Veli, ama her biri yalnızca üç dakika... Üç dakikalık küçük küçük şiir pasajları... "Vurgun yemiş misali gönlüm tutuldu aşka Ciğerimden yanıyorum ben bu defa başka Bu yangın benle ölünceye dek yaşasın varsın ..." "Sen İstinye'de bekle ben buradayım İçimde köpek gibi havlayan yalnızlığım Çünkü ben buradayım. Karanlıktayım Belki gelmem gelemem, 5 dakika bekle git..." Tam 35 gün böyle geçti. Savaş Ay için bu üç dakikalık şiirler gırtlak kanseri ile savaşırken ilaç oldu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde bir buçuk ay boyunca üçer dakikalık radyoterapi seansına giren Savaş Ay, her seans için üç dakikalık şiir kasetleri hazırladı. Evde doldurduğu bu şiir kasetleri ona saatler gibi gelen bu seansların geçmesini sağladı. Kendince bulduğu bu yöntemle Savaş Ay, hayatının en zor tedavi dönemini daha rahat geçirdi. "Nerede bir musibet varsa benim başıma gelir, o yüzden hiç 'neden ben?' sendromu yaşamadım. Nerede bir bela varsa beni bulduğu için kanser de doğal olarak bana çatacaktı" diyen Savaş Ay da kanserle savaşan binlerce insan arasına katıldı. Beş yıl önce verdiği mücadeleden şimdi geride hafif bir tedirginlik, kısılan sesi ve tedavi nedeniyle aldığı birkaç kilo kaldı.

KAFADAN KOPTUM
SAVAŞ
Ay'ın kanser teşhisi aslında tesadüfen çalan bir telefonla konulmuş. 1998 yılında programdan hemen sonra arayan bir doktor izleyicisinin uyarısıyla. "Lütfen gırtlağınızı bir kontrol ettirin, sizden şüpheleniyorum" diyen bu doktorun ilk teşhisinin ardından yapılan tetkikler kanseri onaylayınca, Savaş Ay'ın hayatına pek çok yasak girmiş. "Sigarayı hemen bırakacaksın. Kapı çalsa 'kim o' bile demeyeceksin" şeklindeki uyarılara karşın programına bile çıkmış. Doktorların "ameliyat olman gerekiyor. Belki duruma göre gırtlağını almamız gerekebilir" diye anlattıkları hastalık, Savaş Ay'ın hayatının en büyük kabusunu yaşamasına neden olmuş. "Anlayacağınız kafadan koptum. Çok üzüldüm. Ama ben hiç ağlayamam, böyle ekstra durumlarda kilitlenip kalırım" diyor. Savaş Ay ağlayamamış, tedavi programı bir gün bile aksamadan sürmüş. Ancak hayatının değişecek olması onu korkutmuş.

PEKİ YA PROGRAM NE OLACAK?
"DÜŞÜNÜN
ben konuşmayı çok seven, şiir okumayı seven, devamlı şarkı türkü söylemeyi seven, haftada beş gün bir yerlere gidip mikrofonu kapıp, 45 dakika sahneden inmeyen biriyim. Ve ekmek param da bu yani. Sonum ne olabilir diye düşünürken her hafta programı bir ünlünün sunmasına karar verdik. Uğur Dündar, Reha Muhtar, Ali Kırca, Güner Ümit, Gülgün Feyman hepsi kabul etti. Ben yalnızca kamera arkasında duracaktım. Hepsi destek verdi ama Allah'a şükür gerek kalmadı." Cerrahi müdahale mi, radyoterapi ile düzelirmi diye süren tereddütün ardından, İstanbul Tıp Fakültesi'nde radyoterapi başlamış. 35 seanslık radyoterapinin her gün gırtlak bölgesinin 3 dakika sağ, üç dakika da sol tarafına verilmesine karar verilmiş. "Radyoterapi aletinin tam olarak doğru yeri ateşlemesi için tuhaf bir mürekkep ile boğazı çiziyorlar. Ben buna izin vermedim. Tabii bunun için gidip dövme yaptırdım. Çünkü bu arada programa çıkıyorum böyle mürekkepli falan olmak istemedim. Sonra beni yatırdılar oraya ve plastik bir madde var bakkal filesi gibi, onu sıcak suya batırıp yumuşatıyorlar insanın yüzüne yerleştiriyorlar, yüzünün maskesi çıkıyor ve işaretlenen yeri deliyorlar. Kafamı sabitlediler. O anda inanılmaz bir şey oldu. Korkunç bir şey hissettim. Başımda türbanlı bir hemşire vardı. Bana gülümsüyordu.
Bana melek gibi geldi. Gözümü açtığımda Çapa'nın giriş kapısındaydım" diye anlatıyor tedavinin onda yarattığı şok etkisini Savaş Ay.

ŞİİR KASEDİ SIKINTIDAN ÇIKTI
MASKEYİ
taktıramamış, onun yerine sabit durmaya üç dakika boyunca hiç kıpırdamamaya özen göstermiş. "Üç dakika, ama geçmiyor ki bana saatler gibi geliyor, kendimce çareler aramaya başladım. Evde üç dakikalık şiirler okuyordum kasete, radyoterapiye girerken onu kulağıma takıyordum" diye anlatıyor bu üç dakikalık şiirlerin öyküsünü. Şiir biterken radyoterapi seansı da bitiyormuş. 10 dakikalık seanslar için her gün 1.5 saat kalıyormuş Savaş Ay hastanede. "Hani suç paylaşıldığında rahatlama olur ya, öyle oluyordu ve doktorlar da bunu keşfettiler. Hastanede hastalarla sohbete başladım. Moral motivatörü oldum hastanenin" diyor. Her terapi seansında Savaş Ay'a bir ünlü kişi eşlik etmeye başlamış. Hiç program yapmadan kendi aralarında kurdukları bir planla, "Adlarını söyleyemeyeceğim o kadar insan benim yanımda gelip elimi tuttu ki, Ahmet Kaya bunların başında geliyor" diye anlatıyor o dönemi.

ŞİMDİ DURUMU 'ALLAH'A KALDI'
TEDAVİ
tamamlandıktan sonra hayatı değişmiş, "O dönemde iki sene falan programın formatı değişti. Tartışmalar, benim sokağa çıkmadan yapacağım işler falan. Bana herkes çok kızdı. Haber programı yaparken 'bak şimdi sen milleti kapıştırıyorsun' dediler bir çaresizlikti o. Sokaklara çıkamıyorum, her yere gidemiyordum, sigaralı ortamlardan kaçıyordum" diye anlatıyor o dönemi. A Takımı'nın kaptanı şimdiki durumunu Allah'a kaldık" diye tanımlıyor. "Şanslıysam artık peşimi bırakır ya da bir gün gırtlağımın alınması gerekir, başka bir yere de sıçrayabilir ama ben hastalığı didiklemem" diye kapatıyor sohbetimizi.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hac'da izdiham: 244 ölü
 Bugün İstanbulspor'u gözümü kırpmaz alırım
 Çocukları sevindirdi
SAVAŞ AY
Vizontele Tuuba kusursuz kadı kızı mı?
Vizontele Tuuba...
ÖMER LÜTFİ METE
Büyüklere bayram hediyesi
Bayramda sevinmek sadece...
REFİK DURBAŞ
Çocukların dostu medya
Günlük gazetelerde ve TV...
UMUR TALU
Tarlanızdaki filler!
İnci Döndaş, yanda bir dünya...
EMRE AKÖZ
'Bir ses var içimde: Pat!'
Psikolog David Rosenhan,...
İntihar bombacıları Kürt partilerini hedef aldı
Irak'taki intihar eylemleri ilk kez Kürt partilerini hedef aldı.
İran'da 117 vekil istifa etti
İRAN'DA bu ayın sonunda yapılacak yerel seçim öncesi...
Fener'de aşk meyvesi 3-1
Fener'de aşk meyvesi 3-1
Ümit Özat perdeyi açtı. Van Hooijdonk ikiledi. Fatih Trabzon'a ümit...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.