kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Amerika'ya son ihracat: Eğitim

Enver Yücel... Giresunlu bir matematik öğretmeni... Bu hafta Washington'da bir "dershane" açıyor... Kutluyoruz... Ve bugünü "yüzünü bile görmediğimiz bu Giresunlu'ya" ayırıyoruz. Geçenlerde Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süheyl Batum aradı: - Ocak'ın son haftasında müsait misiniz? - Hayırdır hocam? - Siz böyle şeyleri seversiniz... Amerika'da bir Türk dershanesi açılıyor... Biz gidiyoruz... Siz de gelmek ister misiniz?

***

Daha sonra Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan aradı: - Bir Türk, Amerika'da eğitim konusunda yatırım yapıyor... Siz böyle şeyleri seversiniz... Haydi, birlikte gidelim.

***

"Nasıl bir yatırım... Kim yapıyor" diye araştırdık. Dediler ki "Enver Yücel yapıyor." Enver bey "Uğur Dershaneleri"nin sahibi. Bu dershane "37 yaşında." 36 şubesi var: Diyarbakır, Van, Bursa, İzmir, Denizli, Adana, Giresun, Ordu, Trabzon, Samsun......... Ve "42 bin" öğrencisi. Enver bey daha sonra "Bahçeşehir Koleji" ni kurmuş (1994). Ardından da "Bahçeşehir Üniversitesi" ni (1998). Onun dünyası eğitim.

***

Dershanecilik ABD'de "çok büyük bir sektör." Yıllık "üç milyar dolarlık" bir pazar. Amerika'da üniversite çok. "İyi üniversiteye" girmek isteyenlerin bir bölümü "kursa gidiyor."

***

"Washington Uğur Eğitim" ilk yıl 500 öğrenci kapasiteli olacak. Hocalar "ABD'den." Sadece "matematik hocaları" Türk olacak. Daha şimdiden "öğrenciler hazır... Hocalar hazır." Tek iş "düğmeye basmak." "Törenle" dershaneyi açmak.

***

Enver Yücel aradı: - Sizi açılış törenimize davet ediyoruz... Gelecek misiniz? "Maalesef" dedik: - Başka programımız var... Erzurum'da olacağız... Ama söz... Daha sonra ABD'ye gideceğiz... Göreceğiz.

***

Uğur Dershaneleri Ohio'da da bir "eğitim yatırımı" yapmış. Arora Lisesi'nde. Hazırlık kursu (Sat) açmış. Eğitim "bu Mart" başlıyor. Oraya da talep "olağanüstü" imiş.

***

Enver Yücel'e sorduk: - İlgilendiğiniz başka alanlar?.. Başka sektörler? "Benim işim eğitim" dedi: - Eğitimle yatar, eğitimle kalkarım... Eğitimden kazandığımı eğitime harcarım... Benim felsefem, herkes bildiği konuyla uğraşmalı... Ben, bildiğim işi yapıyorum.

***

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "önemli bir devlet ziyareti için" ABD'de. Seyahate çıkmadan önce Başbakan'a sorduk: - Bir Türk, Washington'da eğitim yatırımı yapıyor... Dershane açıyor... Biliyor musunuz? Tayyip bey "evet, biliyorum" dedi: - Açılışı, ben ABD'de iken yapacaklarmış... Katılmamı istediler. - Katılacak mısınız? - Programım çok yoğun... Zamanım yok. "Bir fırsat yaratsanız" dedik: - İki program arasına sıkıştırıp, uğrasanız... Konu eğitim olunca... Destek vermelisiniz. Başbakan "doğru" dedi: - Sıkıştırmaya çalışacağım.

***

Giresunlu matematik öğretmeni Enver Yücel'i kutluyoruz. "Böyle insanları" teşvik etmek şart. Anadolu'yu gezdikçe görüyoruz, pek çok hayırsever insanımız bir "aferin"le Kars'a, Van'a, Siirt'e, Konya'ya, Erzurum'a, Kayseri'ye öyle çok, öyle güzel okullar yapmışlar ki.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 O bir siyaset klasiği   / 29-01-2004
 Erzurum'da bir canlı tarih   / 28-01-2004
 Kader böyle imiş...   / 27-01-2004
 Amerika'ya son ihracat: Eğitim   / 26-01-2004
 Herşeyin başı "hukuk"   / 25-01-2004
 Erzurum dağları kar ile bora   / 24-01-2004
 Çürük elma   / 23-01-2004
 İtiraf   / 22-01-2004
 Ve kampanya başladı   / 21-01-2004
 Ders gibi   / 20-01-2004
YAVUZ DONAT
Beyin göçü
İstanbul Teknik Üniversitesi... 230 yıllık...
 atv 19.00
"Ali Kırca ile..."
 atv 19.45
"Spor Haberleri"
 atv 19.50
"Sinema"
 Show TV 19.30
"Ana Haber"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.00
"Ana Haber Bülteni"
Hayata müzikle tutundu
Armağan Baysan, 20 yaşında geçirdiği trafik kazasında kafasına aldığı...
Porno CD'den yine bir kız öğrenci çıktı
Edirne'de korsan cd operasyonunda ele geçen filmde, bir kız...
Halk beğendi o zaman tamamdır
Halk beğendi o zaman tamamdır
"Beni galadaki görüşler değil, halkın görüşleri ilgilendirir" diyen...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.