kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Çürük elma

İzmir'in tarihi "Asansör"ünde akşam yemeğindeydik... Kalabalıktık... Yerel yöneticiler, gazeteciler, bilim adamları... Emekli yüksek yargıçlar. Ahmet Piriştina'dan, Vural Savaş'a... Prof. Ergün Aybars'tan, İsmet Solak'a... Eski Bakanlar Erol Tuncer'den, Kutlu Aktaş'a kadar "otuz kişi." Söz "seçimden... Adaylardan" açıldı. Sonra da anketlerden. Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi "anket yaptıracağım" diye konuştu: - Ama anket şirketine şart koşacağım... Benim gücümü yüzde 90'ın altında gösterirlerse, para ödemeyeceğim. Masada bir "kahkaha bombası" patladı.

***

Sonra "kamuoyunun yakından tanıdığı... Saygın bir şahsiyet" yaşadığı bir olayı anlattı. Seçimden önce bir anket yapılmış. Ve görülmüş ki anket yaptıran partinin oyu "barajın altında." Partililer "nasıl olur" demişler. Anket şirketinin yanıtı: - Üzülmeyin... Düzeltiriz. Ve düzeltilmiş (!) Parti "barajın üstüne" çıkarılmış. Ama seçimde parti "barajın altında kalmış." "Bu olay" anlatılırken, Dünya Gazetesi'nin Genel Yönetmeni Osman Arolat "tam sana göre" diye bize döndü. "Evet" dedik: - Yazacağız. "Olayı anlatan kişi" ricada bulundu: - Lütfen adımı yazmayın... Çok ayıp olur.

***

Seneler öncesinden bir olay... Bir araştırma şirketinin yetkilileri Başbakan Mesut Yılmaz'ı ziyaret etmişler. Brifing vermişler. Ve "size seçim anketi yapalım" demişler. Mesut bey "kabul etmiş." Anketçiler daha sonra Mesut beyin kulağına "bir şeyler" fısıldamışlar: - Anket sonuçlarıyla istediğiniz şekilde oynayabiliriz. Bunu duyan Mesut bey "anket yaptırmaktan vazgeçmiş." "Bu olayı" Mesut Yılmaz'dan dinlemiştik.

***

Tarhan Erdem'i "1980 öncesinden" tanırız. Ciddi bir devlet adamıydı. 17 yıldır da "KONDA"nın başında. Ciddi bir araştırmacı. "Yukarıdaki üç olayı" Tarhan beye anlattık. İnanılmaz derecede üzüldü: - Hüzün duydum... Böyle şey olur mu?.. Bu ahlaksızlık... Hayret vallahi.

***

Tarhan Erdem: - Türk araştırma firmaları içinde çok iyi sınav verenler var. Bizce de var. Ama sayıları ne kadar? Tarhan beyin yanıtı: Üç... Dört. Oysa piyasada "seçim anketi" yapan düzinelerle şirket mevcut. Bunlar "korsan" olsa gerek. Tarhan bey: - Korsanlık hafif kalır... Terbiyesizliğin dikalası... Ahlaksızlığın daniskası.

***

- Tarhan bey, yaklaşan yerel seçim için anket yaptınız mı? - Henüz hayır. - Ne görünüyor? - Araştırmacı şapkamla bir şey söyleyemem. - Öyleyse "siyasi şapkayla" söyleyin.... Bu seçimde partiler için "çıta" nedir?.. "Başarı ya da başarısızlığın ölçüsü" yüzde kaçtır? - İktidar partisi avantajlı... Yüzde 40-43 arası oy alması doğal... Bunun üzeri başarıdır. - Ya CHP? - CHP için çıta yüzde 22-25 arası... CHP yüzde 25'in üzerine çıkarsa, başarılı sayılır.

***

Seçim yaklaşıyor. Anketler havada uçuşuyor. Ve maalesef "ahlaksızlığın" bini, bir para. "Temiz firmalar" aralarındaki "çürük elmaları" ayıklamalılar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 O bir siyaset klasiği   / 29-01-2004
 Erzurum'da bir canlı tarih   / 28-01-2004
 Kader böyle imiş...   / 27-01-2004
 Amerika'ya son ihracat: Eğitim   / 26-01-2004
 Herşeyin başı "hukuk"   / 25-01-2004
 Erzurum dağları kar ile bora   / 24-01-2004
 Çürük elma   / 23-01-2004
 İtiraf   / 22-01-2004
 Ve kampanya başladı   / 21-01-2004
 Ders gibi   / 20-01-2004
YAVUZ DONAT
Beyin göçü
İstanbul Teknik Üniversitesi... 230 yıllık...
 atv 19.00
"Ali Kırca ile..."
 atv 19.45
"Spor Haberleri"
 atv 19.50
"Sinema"
 Show TV 19.30
"Ana Haber"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.00
"Ana Haber Bülteni"
Hayata müzikle tutundu
Armağan Baysan, 20 yaşında geçirdiği trafik kazasında kafasına aldığı...
Porno CD'den yine bir kız öğrenci çıktı
Edirne'de korsan cd operasyonunda ele geçen filmde, bir kız...
Halk beğendi o zaman tamamdır
Halk beğendi o zaman tamamdır
"Beni galadaki görüşler değil, halkın görüşleri ilgilendirir" diyen...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.