kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Beyin göçü

İstanbul Teknik Üniversitesi... 230 yıllık bir üniversite... Ve yurdumuzda "araştırma bütçesi" en büyük olan üniversite... Tam "28 trilyon." "Eğitim kalitesi" bakımından AB standartlarını çoktan yakalamış bir eğitim kurumu. Ve bugün "çok büyük bir sorunla" karşı karşıya. Aslında sorun İTÜ'den ziyade "Türkiye'nin sorunu." Yedi yıllık rektör Prof. Dr. Gülsün Sağlamer dedi ki: - Mezunlarım, yurtdışında arıyor... Mezunlarımı Amerika kapıyor... Beyin göçü artıyor.

***

Gülsün Hoca "araştırmaya gönül vermiş" bir insan. Rektör olduğunda İTÜ'nün araştırma bütçesi "bir milyon dolardı." Yedi yılda "20 milyon dolara" yükseltti. "Üniversitesi için... Araştırma için" kapı, kapı dolaştı. Gün oldu Çankaya'ya çıktı, gün oldu Başbakanla konuştu, gün oldu YÖK'le didişti. Onun "bu yönünü... Araştırmacı kimliğini" bildiğimiz için aradık ve... "Hocanım" dedik: - Almanya'daki gelişmeleri izliyor musunuz?

***

Almanya'da ocak ayı boyunca "en çok konuşulan" konu: - On üniversite kuralım... Ama hepsi de elit üniversite olsun... Ve araştırmaya dayalı eğitim yapılsın.

***

Almanya'da "230 üniversite" var. Almanlar 230 üniversiteyi yeterli bulmuyor. Ve şimdiki hedefleri: - Üç dilde eğitim verecek, profesöre istediği parayı ödeyecek, Eğitim Bakanlığı'ndan bağımsız, öğrencisini kendisi seçecek on elit üniversite. Ve bu on üniversite "özel" olacak. "On öğrenciye bir profesör" düşecek. Amaç "Almanya'nın yeni beyinler yetiştirmesi... Küresel yarışta geride kalmaması."

***

Almanya'nın 17 eyaletinden 9'unda bu yıl "Eyalet Parlamentosu seçimi" var. Hükümetin seçim sloganı: - On elit üniversite.Alman siyaseti, Alman medyası, Alman sivil toplum örgütleri "Ocak ayı boyunca" en çok bu konuyu konuştular, yazdılar, tartıştılar.

***

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer'e "bunları" anlattık: - Hocam, biliyor muydunuz? "Bilmiyorum tabii" dedi ekledi: - Siz de benim ne kadar üzüntü içinde olduğumu, hangi acılar içinde kıvrandığımı biliyor musunuz? - Hayırdır Hocanım? - Şöyle bir eğilim tırmanıyor... Öğrencilerim, daha mezun olmadan yurtdışında aramaya başlıyor... Beyin göçü hızlanıyor.

***

Prof. Sağlamer: - Bir yönüyle iyi... Mezunlarım altın değerinde... Kendine güveniyor... Küresel ölçekte iş arıyor... Buluyor. Ama ülkem için çok kötü... Yetiştirdiğim pırlantalar kaçıyor.

***

İTÜ'de bir "araştırma görevlisi" 650 milyona çalışıyor. Ve çok kişi "bu 650 milyona da razı." Prof. Sağlamer: - Ama ben onlara bile Ankara'dan kadro alamıyorum... Üniversite Vakfı'ndan 40 öğrenciyi destekliyorum... Fakat yetmiyor... Öğrencim geliyor: Hocam, bana izin ver... Amerika'ya gideceğim... Veya Kanada'ya.

***

Amerika ya da Kanada İTÜ mezununa "doktora bursu" veriyor... Bütün eğitim giderlerini karşılıyor. "Yaşam giderlerini" de. Ve doktoradan sonra "iyi bir iş... Yüksek bir maaş" veriyor. Prof. Sağlamer: - Ben ise ona 650 milyon lira veremiyorum... Versem, çoğunu burada tutabileceğim... İçim yanıyor... Bu konuları kiminle konuşacağım?

***

Bugün dünya "bu konuları" konuşuyor. Bizde ise bunlar "öylesine gündem dışı ki..." Ara, sıra Prof. Sağlamer ile konuşup dertleşiyoruz, hepsi o kadar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 O bir siyaset klasiği   / 29-01-2004
 Erzurum'da bir canlı tarih   / 28-01-2004
 Kader böyle imiş...   / 27-01-2004
 Amerika'ya son ihracat: Eğitim   / 26-01-2004
 Herşeyin başı "hukuk"   / 25-01-2004
 Erzurum dağları kar ile bora   / 24-01-2004
 Çürük elma   / 23-01-2004
 İtiraf   / 22-01-2004
 Ve kampanya başladı   / 21-01-2004
 Ders gibi   / 20-01-2004
YAVUZ DONAT
Beyin göçü
İstanbul Teknik Üniversitesi... 230 yıllık...
 atv 19.00
"Ali Kırca ile..."
 atv 19.45
"Spor Haberleri"
 atv 19.50
"Sinema"
 Show TV 19.30
"Ana Haber"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.00
"Ana Haber Bülteni"
Hayata müzikle tutundu
Armağan Baysan, 20 yaşında geçirdiği trafik kazasında kafasına aldığı...
Porno CD'den yine bir kız öğrenci çıktı
Edirne'de korsan cd operasyonunda ele geçen filmde, bir kız...
Halk beğendi o zaman tamamdır
Halk beğendi o zaman tamamdır
"Beni galadaki görüşler değil, halkın görüşleri ilgilendirir" diyen...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.