kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Ders gibi

İzmir'de, Ege-Koop'un Eğitim Semineri'nde, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu kürsüye çıktı... Ve "35 yıllık idareci, 15 yıldır da Vali'yim" söze başladı. Sonra da "yaşadıklarından" birkaç örnek verdi. Göksu, İzmir'e vali olunca ilçe, ilçe dolaşmaya başlamış. Aliağa'da bir "inşaat" görüp, sormuş: - Ne inşaatı? - Hastane. Kaç yıldır yapılıyor? - 13 yıldır. - Ne zaman bitecek? - Efendim, bu ödenek temposu ile on yıldan önce bitmez. Vali bey İzmir'e dönünce hemen "kadrosunu" toplamış: - Arkadaşlar, Aliağa'daki hastanenin bitmesi için ne kadar para lazım? - Efendim, dokuz milyara inşaatı tamamlarız... Fakat Ankara para göndermiyor. Yusuf Ziya Göksu hemen "Özel İdare'den kaynak yaratmış." Ve hastane "üç ayda bitmiş."

***

Vali bey "bir şey daha" söyledi: - Gittiğim illerde spor salonuna ihtiyaç oluyordu... Ankara ihale yapıyor, inşaatı Ankara denetliyordu... Şunu fark ettim... Ankara'nın bir spor salonu yaptığı parayla, Vali olarak ben üç spor salonunu bitiriyordum.

***

İş eğer "Ankara'ya bırakılıyorsa..." "Zaman" israf ediliyor. "Kaynak" israf ediliyor. Vali bey bunları öyle açık, öyle ayrıntılı anlattı ki... Salonun tamamı "öğretmeni dinleyen öğrenci gibi" dinledi. Kimseden "en ufak itiraz" gelmedi. Ve konuşmasının sonunda İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu uzun, uzun alkışlandı.

***

Seminerdeki oturumlardan birinde "kamu yönetimi reformu... Ankara'nın bazı yetkilerinin yerel idarelere devri" konuşuldu. Konuşan hiç kimse "böyle bir reform gereksiz" demedi. Zaten Vali beyin sözleri salonda sanki hala yankılanıyordu. Fakat konuşanlar "farklı bir şey" söylediler: - Bir devlet reformu gerekiyor ama..... "Ama" dedikten sonra kimi "Hükümete" yüklendi. Kimi "Başbakanlık Müsteşarı'na." Bu yüklenmeler de "hayli alkış getirdi."

***

Oturumdaki konuşmacılardan biri eski Bayındırlık Bakanlarından Erol Tuncer'di. Dinleyicilerden biri Tuncer'e "şöyle bir soru" sordu: - Herkes, Hükümet Tasarısını eleştiriyor... İyi, hoş da eleştirenlerin bir önerisi var mı?.. Türkiye için en doğrusu nedir?.. Nasıl bir yönetim reformu gerekli?.. Neden bu söylenmiyor?.. Örneğin siz bu konuda bir çalışma yaptınız mı? Soru "dört dörtlüktü." Erol bey "yazılı soruyu" yüksek sesle okudu. Gördük ki, salondakilerin çoğu "doğru" diye baş sallıyordu. Erol Tuncer "Toplumsal, Ekonomik, Siyasal Araştırmalar Vakfı" başkanı TESAV). "Dersine iyi çalışan" bir devlet adamı. "Evet" dedi: - Hazırlığım var... Önerilerim var.

***

Toplum sadece "eleştiri" istemiyor. Eleştirinin yanında "öneri de" bekliyor.

***

Türkiye'nin "gelecek yüzyılını" ilgilendiren "devlet reformu" ne bir partinin işidir ve ne de sadece iktidarın. Böyle bir reform "geniş katılımı... Büyük uzlaşmayı" gerektirir. Hükümet "bunu" mutlaka aramalı. Ama başta üniversiteler olmak üzere, toplumun bütün kesimleri de "dersine iyi çalışmalı... Önerisini ortaya koymalı." Yoksa, İzmir'deki dinleyici gibi biri, olmadık zaman, olmadık bir soruyu patlatıverir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 O bir siyaset klasiği   / 29-01-2004
 Erzurum'da bir canlı tarih   / 28-01-2004
 Kader böyle imiş...   / 27-01-2004
 Amerika'ya son ihracat: Eğitim   / 26-01-2004
 Herşeyin başı "hukuk"   / 25-01-2004
 Erzurum dağları kar ile bora   / 24-01-2004
 Çürük elma   / 23-01-2004
 İtiraf   / 22-01-2004
 Ve kampanya başladı   / 21-01-2004
 Ders gibi   / 20-01-2004
SAVAŞ AY
Müslüm Baba da yarışma kazanmıştı
Bayhan'dan Popstar...
ÖMER LÜTFİ METE
Abdülhamit'lik bir zaman
Bir hafta önce 'Türkiye AB'ye...
MEHMET TEZKAN
ABD yönetimini yine şaşırttık...
Amerikalı diplomatlar...
EMRE AKÖZ
Pembe hapı iç kız olsun mavi hapı iç erkek...
UMUR TALU
Uyuyunca büyümüyorsun ki!
Büyük devlet ile küçük...
MUHARREM SARIKAYA
Sadece çember daraltma
ABD Başkanı George W. Bush'un...
Veronica'nın intikamı
Berlusconi, "Estetik yaptırmamı eşim Veronica istedi" diye itiraf...
Kellesi istenen 12' TV yöneticisi
Doktor Kelly'nin ölümünden sorumlu tutulan BBC'de deprem... İngiliz...
Fener balayında
Fener balayında
Van Hooijdonk ile iki topu direkten dönen F.Bahçe, +106'da Tuncay'ın...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.