kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ali Kirca @ SABAH
 

Futbol hayatsa...

Bu satırların yazarının futbola olan tutkusunu bilmeyen var mıdır? Herhangi bir takımın taraftarlığından öte, futbolun kendi içindeki büyünün ve çekiciliğin ardından gitti yıllar yılı gönlüm..

Belki de tuttuğum takımdan daha çok "futbolun kendisi"ni sevdim. Futbolun gizemli dehlizlerinde hayata dair "sorulmamış sorular"ın "verilmemiş cevaplar"ını keşfettim.. Futbol adına ak kağıda döktüğüm satırlardan "Futbol hayattır!" adlı koca bir kitap çıktı..

Lakin... Bir süredir içimden gelmiyor futbol yazmak. Yazmak da değil, gidip statlara futbol seyredesim de gelmiyor artık.. Televizyonda hiç bitmeyen futbol tartışmalarından fena halde sıkıldım.. O an basıyorum uzaktan kumandanın düğmesine. Dördüncü kanalda "Ahh bu şarkılar!" a demir atıp soluklanıyorum..

Nedenini de biliyorum: Hiç "renk" ayırmaksızın, bütün takımların taraftarlarının, teknik adamlarının, yönetenlerinin, yönetemeyenlerinin ve futbol "konuşan" herkesin futbolun rengarenk büyüsünü yok ettiğini ve güzelim renkleri her geçen gün "grileştirdiğini" görebiliyorum... İki satır eleştiri getirseniz; kınlarında bilenmiş "küffar bıçaklar"ın anında çekildiğini; insana dair bütün değerleri yangın yerine çevirmeye hazır ateşlerin sinsi sinsi yandığını fark ediyorsunuz.. (Sen de fark ettin değil mi, Sevgili Barlas!..)

Hafta sonunda, gencecik bir futbolcu yaşamını yitirdi... Binlerce seyirci gözyaşlarıyla ayakta alkışladı gideni.. Yüreğime saplandı kaldı o görüntüler "kör hançer" gibi.. Acıttı içimi.. Şuraya yazayım ki, belki dağılır o yoğun keder, bizdeki düşmanlıklar dağının eteklerine... Belki! Bir de, futbolun içinden "hoş bir seda" gibi gelip geçmiş bir "adam"ın, ama sahici bir "adam"ın, adam gibi bir adamın sözlerini yazayım, dedim futbol namına...

Bir dönem yaşanmış başarıların sadece "o"ndan kaynaklandığını söyleyenlere der ki: "Biz iyi bir ekip olduğumuz için maçları kazanıyorduk!" Ve der ki: "Hagi'yi büyük Hagi, Galatasaray yaptı!" Ve der ki hayatının en büyük golünün bir "94. dakika" penaltısı olduğunu söylerken: "Kaçırmam halinde statta akacak gözyaşlarının beni boğmasından korktum!" Ve der ki: "Galatasaray'da bu operasyonla büyük bir hata yapıldı.

Bülent gibi, Arif gibi, Hakan Ünsal gibi futbolcular hiçbir zaman dışarıda kalamazlar. Onlar büyük Galatasaray'ın tarihidir. Onlar Galatasaray için yaratılmıştır. Ben bir yabancıyım. Beş yıl oynadım ve gittim. Ama onlar Galatasaray'da büyüdüler. ONLARIN ANCAK KENDİLERİ İSTEDİKLERİ ZAMAN GALATASARAY'DAN AYRILMALARI GEREKİRDİ."

Ve der ki, kendisine jübile yapılmadığı için kırgın olup olmadığını soranlara: "Galatasaray'ın bana jübile yapması gerekli değildi... Önce orada 15 yıl oynayan futbolcular için jübile yapsınlar. Ben jübilemi Romanya'da yapmıştım. Bugün Galatasaray'a kırgınlığım varsa, o da Beşiktaş'tan 14 puan geride kalması yüzündendir." İşte böyle böyle der...

Sanır mısınız ki, Hagi, muhteşem çalımları, akıl almaz golleri için Hagi'dir.. Onları yapan ve atan çok.. Hagi, futbolun içindeki "hayat"ı keşfettiği ve o hayatın içindeki "insan" duruşunu bir an bile yitirmediği için Hagi'dir işte.. Lübnan'lı Halil Cibran gibi: "Yenilgi, yenilgim, başkaldırım ve de benim kendimle tanışmam/ Sayendedir ki hala ben / ayağı yere basan ve solmuş defneler peşinde koşmayan / genç olduğumun bilincindeyim; / Ve sende, yalnızlığımı buldum / Ve de herkesten uzak ve gururlu olmayı!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cunda mahkûmları   / 27-01-2004
 Zımadves arak!   / 24-01-2004
 Ne kadar değişir insan?   / 22-01-2004
 Çek Poynt Çarli   / 20-01-2004
 Çocukluk işte...   / 17-01-2004
 Altı kişi yeter!   / 15-01-2004
 Bayhan-tı   / 13-01-2004
 Ateşin küllerle dansı...   / 10-01-2004
 İyi haberler!   / 08-01-2004
 O fotoğraf...   / 06-01-2004
ERDAL ŞAFAK
Erdoğan ve Kwasniewski
Başkan Bush neredeyse yüzüne...
AHMET HAKAN COŞKUN
Bush 'sıra bende' dedi
*...
MEHMET BARLAS
Zaman, kıyısı olmayan çılgın bir nehirdir!
Yaşadığımız...
ALİ KIRCA
Futbol hayatsa...
Bu satırların yazarının futbola olan...
HINCAL ULUÇ
Luce'nin çirkin yüzü..
Mehmet Demirkol "Bu olayların...
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
4 yıl önce Avrupa'yı titreten takım kendi evinde (!) Rize'den 5...
Mondi ayıp etti
Mondi ayıp etti
Yardımcı Gencerler'e "A... koyim. Adam faul yaptı" dediği için...
Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:
Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:
Bush ile Erdoğan'ın görüşmesinden önemli mesajlar çıktı. Bush,...
Aday metre
Aday metre
Başkan Birinci CHP'den aday adayı
BAKIRKÖY CHP'de Belediye...
Burada patladı
Burada patladı
İstanbul'u kana bulayan bombaların mucidi Azad Ekinci'nin Irak-...
Avrupa'nın en büyük parti eroinine 2 milyon $
Avrupa'nın en büyük parti eroinine 2 milyon $
İSTANBUL Narkotik Polisinin Büyükçekmece'deki Çakmaklı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.