kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Raporlu devrimin yeni aşaması

İtiraf etmeliyim ki, cennet vatanımızda beni en çok şaşırtanlardan biri "TÜSİAD Raporları" oldu. Gazeteciliğe ekonomi servisinde başladığım 12 Eylül darbesi ertesinden beri iyi, kötü izlerim... Genellikle "kağıt üstünde" kalsa da, bu kadar mükemmel ve şaşırtıcı bir tekâmülü pek az kurumda gördüm...

Şimdi AKP de öyle bir gayret içinde. "Kâğıt üstünde" dedim ama, bazı tashihler şart: Bir kere, mesleğe adım attığım o günlerde, büyük işadamlarının ister raporla, ister demeçle, ister fiskosla talep ettiklerinin, buyurduklarının çoğu, düzene damga vuruyordu. "Düzene damga", diğer tarafta "üzülenler" olduğunu da ima eder. Eh, "kaynakları sınırlı" bir ülkede, damga vuran üzenler olunca, üzülenlerin, büzülenlerin olması doğal.

***


Fakat, Anayasa neredeyse aynı kalsa da, biz demokrasiye geçtik, çok partili olduk yeniden; yasaklanmış olanlar geldi, gitti. Avrupa Birliği gündemin göbeğine oturdu... O sırada, daha yetişmiş, daha burjuvalaşmış gençlerin de büyümesiyle, TÜSİAD "demokratikleşme" sevdasına yürek ve ses vermeye başladı.

Yanlış anlaşılmasın: Örgütün demokratikleşmesinden söz etmiyorum. Orası yine büyüklerin büyüklerinin uzlaşmasıyla, rekabetsiz, didişmesiz tepeden inme tek listelerle seçim yaptı, bir "sivil toplum örgütü" olaraktan!

Yine yanlış anlaşılmasın, öyle sağlam bir ekonomik-sosyal demokratikleşme sevdası, hani sosyal hakların,iş güvencesinin savunuculuğunu bile yapan "sınıf ötesi" bir yürek mevzubahis değil.

Ancak, iş ahlakı da dahil, ama esas olarak bu ülkede siyasal, anayasal, kültürel reformlar talep eden okkalı, ağırlıklı, aydınlık TÜSİAD raporları ortaya çıktı. Tabii yine parantez açmalıyım: Bazen şu oldu: TÜSİAD'da özellikle genç kuşakların teşvik, finanse ve sipariş ettiği raporlar ortaya çıkıp ses getirince...

Daha "muhafazakâr demokrat" kimi ağır toplar endişelendi, tepki verdi, hatta kendileri yahut itekledikleri yönetimler soluğu mesela askeriyede alıp "yanlış anlamalar"ı gidermeye çabaladı.

Ama olsun. Bu raporlar çıkmıştı ya. Yine, kaderin garip cilvesi, bu raporların bir zamanlar acı çektirilmiş, süründürülmüş, hasta edilmiş, TÜSİAD geçmişinin hiç hoşlanmadığı ve kendilerinin de geçmişte ondan hazzetmediği rahmetli Bülent Tanör gibi namuslu aydınlara hazırlatılmasının da ayrı bir önemi, değeri vardı.

Bunlar, Türkiye'ye zihinsel katkı sunarken, "burjuva demokratik devrimi" ni idrak edememiş, zaten pek istememiş bir sınıfın "raporlu devrim"ini sağladı. Elbette, adına "reform" da denilen "raporlu" devrimlerin raporlu sayılıp sıvışma riski de vardır ama, haksızlık etmeyelim.

***

Uzattım da uzattım! Son şaşkınlığım, medyada pek yüz verilmeyen yeni bir TÜSİAD Raporu vesilesiyle. Rapor, kısaca, Türkiye'de kamu istihdamının sanıldığı gibi fazla olmadığını, ancak dağılımının ve hizmet niteliğinin kötü olduğunu...

Kamu kesimindeki işçi, memur, geçici işçi sayısının, nüfusa oran bakımından gelişmiş ülkelerin epey gerisinde kaldığını belirtiyor. Parantez: Yine muhtemelen, raporun arkasında Oktay Varlıer gibi, kamunun manasını, devletin başka tanımlarını, kamusal hizmetin ne demek olduğunu bilen, yanılmıyorsam eski bir planlamacının rolü olmalı, ancak...

İşe bakın ki, yıllarca TÜSİAD da, IMF filan gibi, kamu çalışanlarının, maaşların, ücretlerin "ekonomiye nasıl büyük yük"olduğunu anlatıp durmuştu. Kısacası, "atın" demeye getirmişti. Şimdi, raporla da olsa, söylenen, başka bir şey.

Ve aklı başında, iyi bir şey! Hele hele, sözde büyük afetlere hazırlandığı söylenen koskoca İstanbul'da, kar yağınca pilin bitmesi, şarjın boşalması, elektriğin daha icat edilmemiş olması, kamusal cereyanın sıfırı tüketmesi rezaleti karşısında... Raporun sesi bile hoş geliyor!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hakemin yüz hatları   / 28-01-2004
 Kazayla başbakan olsam...   / 27-01-2004
 Bir kavganın anatomisi   / 26-01-2004
 İstanbul'da kar felaketi!   / 25-01-2004
 Raporlu devrimin yeni aşaması   / 23-01-2004
 Her fırtınanın ilk kurbanı çalışanlar   / 22-01-2004
 Askeri konsept olarak basın özgürlüğü   / 21-01-2004
 Sınıfta hain var!   / 20-01-2004
 Vergi vermeyen millet, ne büyük millettir   / 19-01-2004
 Bağlarbaşı'ndan Taksim'e...   / 18-01-2004
ÖMER LÜTFİ METE
CHP mi daha 'ulusçu', SHP mi?
MAHALLİ seçimlerde...
REFİK DURBAŞ
İsimsiz kır çiçekleri
OKULUMUZ Mardin/Nusaybin...
SAVAŞ AY
İnsanlık hâlâ ve çok şükür!..
Sağlık Bakanı arayıp:...
MEHMET TEZKAN
Köprüyü de Türkleştirdik..
Boğaziçi Köprüsü bizi...
EMRE AKÖZ
Başımın tatlı belası!
Tanışmadığım ama ilgimi çeken bazı...
UMUR TALU
'Kara liste'deki 'Türk'!
ABD seferinde hiç gündeme gelir...
Ön koşulsuz katılırız
Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos, BM Genel Sekreteri Kofi...
Nakşi şeyhten destek
Erdoğan, ABD'de sadece Hıristiyan ve Musevi liderlerle görüşmedi.
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
4 yıl önce Avrupa'yı titreten takım kendi evinde (!) Rize'den 5...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.