kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

'Kara liste'deki 'Türk'!

ABD seferinde hiç gündeme gelir mi, oradan buradan birisi konuyu açar mı, manasını-manasızlığını sorar mı, ciddi bir mesele midir... gerçekten bilmiyorum. Ama tuhaf! ABD Hazine Bakanlığı'nın son "kara liste"sinde "Türk" sıfatı ve adresleri tuhaf bir manzara arz ediyor.

***

Eskiden beri önyargıları, kara listeleri, ambargoları mevcut olan ABD, 11 Eylül sonrasında, bu bağnaz yönetimle paranoyalarını çoğalttı. "Şer ekseni" denilen devletlerle terör ve uyuşturucu bağlantılı yahut salt zanlı, hatta kafadan damgalanmış ülkeler ile kişiler bir sürü kara listede toplanıyor. Bunlardan, ticaret-finans dünyasında en dikkate alınanı, Hazine Bakanlığı "Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC)"nin "SDN" listesi.

SDN, "Özel olarak işaret edilmiş vatandaşlar ve bloke edilen kişiler" anlamında. Yani, "lanetli ülkeler"den şirketler ile terör-uyuşturucu bağlantısı bilinen yahut şüpheli kişiler; ABD'deki maddi varlıkları bloke edilen, dondurulan, ABD vatandaşlarının iş yapması yasak olanlar. OFAC bu listeyi, "çeşitli yaptırım programlarına dahil olanlar hakkında kamuoyunu bilgilendirme" amaçlı açıklıyor, sık sık güncelliyor, çıkarıyor, ekliyor.

3 bin 500 dolayında şirket ve kişiden oluşan kara liste, "ABD vatandaşlarının yahut ABD'den iş yapanların bu isimlerle dünyanın herhangi bir yerinde bilerek, bilmeyerek ilişkiye girmesini yasaklıyor." İhlal halinde, hele taammüdense, ceza davaları 50 bin-10 milyon dolar ile 10-30 yıl hapis öngörüyor.

***

22 Ocak tarihli son listede, Türkiye'deki "Arap-Türk Bankası" 24 kez anılıyor. Türkiye'deki ofisleri ve posta kutuları, hem "Arap-Türk", hem "Arab-Turkish", hem de "ATB" olarak üçer kere: PK 38 Çankaya-Ankara, Aşağı Ayrancı- Ankara, PK 52 Pasaport-İzmir, Alsancak- İzmir, PK 380 Şişli-İstanbul, Ziyapaşa Bulvarı-Adana, Nişantaşı-İstanbul, PK 21 Adana.

Ayrıca, "kişisel" olarak listeye alınan bazı isimlerin adresleri de bankanın Nişantaşı ofisi. Ayed Dahaim, Kemal el Khalls , Muhammed Mustafa Gadban (ayrıca Trablus, Bingazi adresleri), Farag el Amin Şalluf (ayrıca Beyrut adresi), Beşir M. Şerif. Bu kişiler Türkiye'de mi, bilmiyorum, ama bankanın yönetim listelerinde isimleri görünmüyor. Tabii, aynı listede Kızılay-Ankara, Levent- İstanbul adresleriyle yer alan İran bankası "Bank Mellat" gibi, bu bankanın da "Libya sermayesi"nden dolayı otomatik infazla listelendiği belli. İsimler ise soru işareti, çünkü bankanın yönetimindeki her "Arap" adı kara listede yok.

***

Tuhaf olan şu ki, 1977'de kurulan "Arap-Türk", Arap olduğu kadar Türk! Sermayesinin yüzde 47.69'u "Libya Arap Yabancı Bankası"na, yüzde 6.4'ü "Kuveyt Yatırım Şirketi"ne... Yüzde 20'si İş Bankası'na, yüzde 15'i Ziraat Bankası'na, yüzde 10.91'i Tekfen'e ait (Bankanın web sitesi bilgileri). Yönetim Kurulu'nun başında bir İş Bankası genel müdür yardımcısı bulunuyor. Ve merkezi Türkiye. Ve ABD Hazine Bakanlığı'nın "paranoyak" listesinde! "... Türk Bankası" adıyla!

***

SDN'deki diğer Türkiye adresleri arasında; Birleşmiş Milletler'in de "El Kaide bağlantısı" gerekçesiyle kara listeye aldığı ve 2002 kasım ayında Türkiye faaliyeti durdurulan "Nasco Nasreddin Holding" Zeytinburnu (ve Milano, Bahama, Liechtenstein, Fas, İsviçre) adresiyle; "Global Yardım Vakfı" çok sayıda İslam, Asya, Afrika, Avrupa ülkeleriyle birlikte, İstanbul-Şirinevler adresiyle; "Türk-Libya Ortak Deniz Taşımacılığı Şirketi" İstanbul-Karaköy adresiyle; "Türk-Libya Ortak Tarım Ürünleri Şirketi" Ankara adresiyle; "Sudan Serbest Bölgeler Şirketi" de bulunuyor.

***

Bilmem ki, belki sorun değil, "No problem"dir!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hakemin yüz hatları   / 28-01-2004
 Kazayla başbakan olsam...   / 27-01-2004
 Bir kavganın anatomisi   / 26-01-2004
 İstanbul'da kar felaketi!   / 25-01-2004
 Raporlu devrimin yeni aşaması   / 23-01-2004
 Her fırtınanın ilk kurbanı çalışanlar   / 22-01-2004
 Askeri konsept olarak basın özgürlüğü   / 21-01-2004
 Sınıfta hain var!   / 20-01-2004
 Vergi vermeyen millet, ne büyük millettir   / 19-01-2004
 Bağlarbaşı'ndan Taksim'e...   / 18-01-2004
ÖMER LÜTFİ METE
CHP mi daha 'ulusçu', SHP mi?
MAHALLİ seçimlerde...
REFİK DURBAŞ
İsimsiz kır çiçekleri
OKULUMUZ Mardin/Nusaybin...
SAVAŞ AY
İnsanlık hâlâ ve çok şükür!..
Sağlık Bakanı arayıp:...
MEHMET TEZKAN
Köprüyü de Türkleştirdik..
Boğaziçi Köprüsü bizi...
EMRE AKÖZ
Başımın tatlı belası!
Tanışmadığım ama ilgimi çeken bazı...
UMUR TALU
'Kara liste'deki 'Türk'!
ABD seferinde hiç gündeme gelir...
Ön koşulsuz katılırız
Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos, BM Genel Sekreteri Kofi...
Nakşi şeyhten destek
Erdoğan, ABD'de sadece Hıristiyan ve Musevi liderlerle görüşmedi.
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
4 yıl önce Avrupa'yı titreten takım kendi evinde (!) Rize'den 5...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.