kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kuşlar' bu kez griple korkutuyor

Değerli okurlar, salgın bilimi dünyasını bu günlerde yeni bir korku sardı. Bilimadamları, Hitchcock'un 'Kuşlar' filminde herkese saldıran kuşların, bu sefer yaydıkları grip ile dünyayı tehdit etmesinden endişe ediyorlar. Korkunun sebebi, geçen ekim ayından beri Vietnam'da on dört kişide kuş gribinin tesbit edilmiş olması ve bunların on birinin ölmesi. Neden kuş gribi bu derece ağır seyrediyor, buna kısaca göz atmakta fayda var. Grip virüsünün yüzeyinde, mikrobun hem kimliğini belirleyen hem de bağışıklık sistemleri tarafından tanınmasını sağlayan H denilen bir molekül bulunur. Kuşlarda on beş değişik çeşit H molekülü var. İnsanlar ise sadece üç çeşidi ile karşılaşıp bağışıklık kazanmış durumda: H1, H2 ve H3. Geriye kalan on iki tip virüs insana bulaştığında, ölümlere sebep olabiliyor.

GRİP VİRÜSÜ KURNAZ
Grip virüsü kurnaz bir virüs. Zaman zaman, kendinde küçük değişiklikler yaparak insan bağışıklık sisteminden kaçmaya çalışıyor. Bu sene H3 Panama virüsünün küçük bir değişiklikle H3 Fuji virüsüne dönüşmesi gibi. Buna 'drift' deniliyor ki, çok da büyük salgınlara sebep olamıyor. Asıl büyük salgınlar, hayvanlardan insan virüsüne hiç bilinmeyen yeni bir H geni eklendiğinde oluyor, buna da 'shift' deniyor. 1918 yılında ortaya çıkan benzer bir shift, İspanyol gribi adı ile tüm dünyada 21 milyon insanın ölümüne sebep olmuş. Şu anda Asya kıtasında kuşlar arasında bir H5 virüsü salgın yapıyor. Aynı virüs, hatırlarsınız, 1997'de de Hong Kong'da salgın yapmaya çalışmış, ama yüz binlerce kümes hayvanı ve evcil kuşun itlaf edilmesi ile durdurulmuştu. Arada sırada, değişik yapıdaki grip virüsleri özellikle tavuklarla uğraşanlarda hastalığa sebep olabiliyor, ama bunlar insandan insana bulaşmadığı için kontrol altına alınabiliyor; geçen sene H9 ile Hollanda'da olduğu gibi.

HAYVANDAN BULAŞIYOR
Bu sene vahşi ördek veya kazlarla yayıldığı düşünülen H5 virüsü Güney Kore'den girip, Vietnam ve Japonya'dan çıkmış durumda. Diğer ülkeler resmen bildirmemiş olmakla beraber, Vietnam'da on bir ölüm söz konusu. Sevindirici olan; bu hastalığın hâlâ sadece bir kuş gribi olması. Dolayısı ile sadece direk hasta hayvanlarla temas edenlere bulaşıyor ve insandan insana bulaşacak yeteneği kazanamamış durumda. Kötü haber ise; kesin doğrulanmamış olmakla birlikte, domuzlarda da aynı virüsün hastalık yapmaya başlamış olması. Domuzlar insan virüsü de taşıyabildiklerinden, burada her ikisinin birleşip insandan insana bulaşabilen yeni bir virüs oluşturma riski, bu işle uğraşanları çok korkutuyor. Bu riskin kontrol altına alınamayıp gerçekleşmesi, mesafe tanımayan bir hızla tüm dünyayı saran salgınlara yol açabilir, hele günümüzün hızlı ulaşım imkânları göz önüne alınırsa. Salgın bilimi ile uğraşanlara kolay gelmesi dileği ile. Sağlıkla kalın.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Eğri Bacaklar Estetik Cerrahi İle Sütun Gibi Oluyor
 Bebeklere Doğar Doğmaz Göz Muayenesi
 Kistli Dalak Artık Alınmıyor
 'kuşlar' Bu Kez Griple Korkutuyor
 Tokalaşarak Da Bayramlaşılır
 Kırık Tedavisinde Metal Dönemi Bitiyor
 Cinsel Danışma Hattı Gizli Gerçekleri Ortaya Çıkardı
 Şu Domuzun Yaptığına Bakın
 Nasır İşkencesinden Kurtulabilirsiniz
 Uykusuzluğa Karşı Elma Sirkesi Kullanın
 Boğaz Ağrısını Hafifleten Önlemler
 Uzun Yaşamanın Yeni Reçetesi: Meyve Suyu
 E Vitamini Kalp Hastalığını Önlüyor
 Kolonoskopi Artık Ağrısız
Jeneratör çalıştı ve öldüler..
Bursa'da bir çiftlikte besicilik yaparak geçimlerini sağlayan İsmail...
İki çocuğunu bırakıp kaçtı
İZMİR Karşıyaka'da 2 ve 5 yaşındaki iki kardeş anneleri...
Robertli gençlerin hayali gerçekleşiyor
Robert Koleji'nin 24 öğrencisi daha diplomalarını almadan dünyanın...
Avşar'a lüks pick-up
Avşar'a lüks pick-up
Hülya Avşar, 70 bin dolara bir Chevrolet Avalanche aldı.
Stil farklı çizmeler aynı
Stil farklı çizmeler aynı
Geçtiğimiz hafta iki kere karşılaştığım Arte Çelik'in...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.