kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Global köy

Başbakan Erdoğan'ın "Değiştik, geliştik" söylemini kuşkuyla karşılayanların Cidde Ekonomik Forumu'ndaki konuşmasını nasıl değerlendireceklerini doğrusu çok merak ediyorum. Herhalde İslamiyet'in beşiği topraklarda da "takiyye" yaptığını söylemeyecekler!

Hiç "Çift dil" kullanan biri, Suudi yetkililerin ve Lübnan'dan Malezya'ya kadar İslam coğrafyasının hemen her yerinden koşup gelmiş onca konuğun gözlerinin içine baka baka, "İslam ortak pazarı anlayışını doğru bulmuyoruz. Bu tip birliktelikleri etnik ya da dini kökene bağlı olarak düşünmüyoruz" der mi?

Daha önemlisi hemen ardından şu uyarıyı yapar mı: "Ortadoğu'da aramızdaki bağı çok daha farklı bir konuma oturtmamız lazım. Bu münasebetlerde ciddi bir üst değer bulmamız gerekiyor. Alt değerlerde tıkanıp kalırsak, bunu geliştiremiyoruz. " Bu ifadeler Erdoğan'ın İslam'ı "üst değer" ve "ortak payda" olarak görmediğini açıkça ortaya koyuyor. Kendisi pek açmıyor ama bu tavrının üç önemli nedeni var:

1- Tutarlılığını koruması için İslam'ı "ortak payda" kabul edemez. Çünkü o takdirde AB'nin Hıristiyan değerler üstünde kurulduğunu, buna Avrupa Anayasası'nda atıf yapılması gerektiğini söyleyenlerle aynı çizgiye gelmiş olur. Oysa Türkiye dini mirastan değil, laiklik ilkesinden güç alan ve çağımızın değerlerine dayanan AB'yi savunuyor.

2- Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin seyri, dinin ortak payda olarak hiçbir işe yaramadığını göstermeye yeterli. Bu payda ne Arap dünyası ile aramızda güveni sağlayabildi, ne dostluğu, ne de işbirliğini. Tam tersine Birinci Dünya Savaşı'ndan itibaren birçok kez Türkiye'ye en ciddi husumet Arap ülkelerinden geldi. Erdoğan konuşmasında bu gerçeği, "Birbirimize güveni kaybetmişiz, yeniden kazanmalıyız" diyerek geçiştirdi ama anlayan anladı.

3- Ve nihayet, Erdoğan'ın alıntı yaptığı Kanadalı düşünür Marshall McLuhan'ın "küresel köy" kavramında belirttiği gibi, din, ırk gibi ortak paydalar, iletişim çağının getirdiği değişim sürecine direnemez. Öyle olsa; silah ve uzay teknolojisinde ABD'nin bile önünde olan "Demir Perde" ayakta kalırdı.

Çağdaş üst değerler
Şu halde Ortadoğu'ya istikrar gelmesi, ilişkilerin gelişmesi için yeni "üst değerler" ve "ortak paydalar" bulmak gerekiyor. Neler olabilir? Cevabı çok basit: Demokrasi, barış, güvenlik, adalet, hak ve özgürlükler, serbest pazar ekonomisi. Globalleşen dünyanın global değerleri. Bu değerleri paylaşanlar, ya da Erdoğan'- ın ifadesiyle, "Bu küresel köy içinde kapılarını açarak birbirleriyle daha yakın ekonomik ve siyasi ilişkiler kuranlar" birlikte kazanacak. "Kapılarını kapatarak endişe içinde kendini izole edenler" ise kaybedecek.

Başta Suudi Arabistan olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin çoğu ikinci gruba giriyor. Ama bu çabalar boşuna kürek çekmekten başka birşey değil. Çünkü global dünyanın bir yasası daha var: "Ya değişirsin ya yıkılırsın." O yüzden Dışişleri Bakanı Gül'ün geçen yıl İslam Konferansı Örgütü'ndeki "Vakit geçirmeden reformlar yapın, kadının toplumdaki rolünü güçlendirin" çağrısını bir kez de Erdoğan "Dost uyarısı" olarak tekrarladı: "Değişin..."

McLuhan'ın ünlü bir sözü daha var: "Balıklar kıyıya vuruncaya kadar suyun farkında değildir." Arap krallıkları, emirlikleri ve global köyün dışında kalmaya çalışan diğer İslam ülkeleri, ya bu uyarılara kulak verecekler ya da kıyıya vuracaklar...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kubbede bir hoş seda   / 26-01-2004
 Gizli itiraf   / 25-01-2004
 "Kimseler" korkusu   / 24-01-2004
 Genelge ve tasarı   / 23-01-2004
 Gözden kaçan   / 22-01-2004
 Davos'un karları ve kârları   / 21-01-2004
 Global köy   / 20-01-2004
 Cidde-Davos   / 19-01-2004
 Tehlike: Yargıcı memurlaştırmak   / 18-01-2004
 İstanbul'da niçin olmasın?   / 17-01-2004
ERDAL ŞAFAK
İstanbul-Paris
13 milyonluk İstanbul'un aslında bir...
MANSUR FORUTAN
Bana su verdi
Beyaz afetin olumsuz etkilerinin bittiği...
ALİ KIRCA
Cunda mahkûmları
Hafta sonunda yine düştüm bir türkünün...
Açıkla Mösyö
Açıkla Mösyö
Beşiktaş'ın hocası, 5 futbolcusunun atılmasını hakem Papila'yı yanlı...
Suçlu Oyuncular
Suçlu Oyuncular
Camianın en önemli grubu, hakem Papila'nın Ahmet Yıldırım'ınki hariç...
Erdoğan'dan yeni öneri
Erdoğan'dan yeni öneri
Başbakan, Annan'a 'arabuluculuk' teklifinin dışında, 'çözümün...
Musevilere iki öneri
Musevilere iki öneri
Musevi lobisinden "cesaret ödülü" alan Erdoğan, Güneydoğu'da Türkiye,...
Yorgun köprü 'check-up'a giriyor
Yorgun köprü 'check-up'a giriyor
30 Yaşına giren Boğaziçi Köprüsü'nün fırtınada çelik halat levhasının...
Son popstar Cem Papila hem CHP'li hem BJK'li
Son popstar Cem Papila hem CHP'li hem BJK'li
Beşiktaş'tan 5 oyuncu birden atıp, gündeme oturan hakem Cem...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.