kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ali Kirca @ SABAH
 

Altı kişi yeter!

Önceki gün bu köşede yer alan yazının başlığı "Bayhantı," konusu "Bağlantı" ydı.. Ekranlardaki bir müzik yarışmasının sonucunun hatta bir ülkenin gündeminin değiştirilmesinde etkili olan bağlantılar zincirine göndermelerde bulunmuştuk.. Görünmez bir "şebeke" her şeye hakim görünüyordu.. Peki bu şebeke nasıl kuruluyor, nasıl sonuca ulaşıyordu? Yeni çağın belki de en belirleyici unsuru "şebeke"ler olacaktı.. Yeryüzünün her yanındaki yüz milyonlarca insanı bir anda birbirine bağlayan şebekeler. Karmaşık ve gizemli görünen soruların cevapları yine bilimin taa içindeydi.. ABD'li fizik profesörü Barabasi, Türkçe'ye "Bağlantı" adıyla çevrilen yeni kitabında pek çok sorunun yanıtını veriyordu aslında.. Bu kitaptan yapacağımız kimi alıntılar; hayatımıza yön veren "bağlantılar" üzerinde keyifli bir fikir jimnastiği yapmanın zeminini de oluşturacaktır..

***

Problemin de, çözümünün de özü şu: Yeryüzünde hepimiz birbirimize bağlıyız aslında.. Arjantinli büyük yazar Jorge Luis Borges'in dediği gibi.. "Her şey her şeye temas eder." İyi ama böyle bir olgunun varlığını bilmek için ille de bu "bağlantı" yı keşfetmek mi gerekir? Yoksa biz onu keşfetmesek de, bağlantılar yine de var mıdır? Ünlü Macar matematikçi Erdös'ün sorduğu soru da benzerdir: "Matematiği biz mi yaratıyoruz, yoksa keşif mi ediyoruz?" Bir başka deyişle, biz henüz bilmiyor olsak bile, hakikatler önceden mevcut mudur? Erdös sorusuna kendi cevap verir: "Matematiksel hakikatler mutlak hakikatler listesi içindedir ve biz sadece onları keşfederiz.." Erdös'e göre, her şeyin gelişigüzel bir grafik düzen içinde gelişmesi de bu matematiksel hakikatler içindeydi. Ancak.. Doğanın beyni ve toplumu yaratmada izlediği yasalara "aşina" olmayan Erdös, Tanrı'nın zar atmaktan hoşlandığını varsayarak yanlış bir tahminde bulunmuştu. Erdös'ün çok iyi dostu olan Einstein tam tersi kanıdaydı: "Tanrı evrenle zar atmaz!" Evet.. Hepimiz büyük bir kümenin, dünya genelindeki sosyal bir ağın parçasıyız; hiç kimse bu ağın dışında değildir. Yeryüzündeki herkesi tanımayız, ama bu insanlar ağındaki herhangi iki kişi arasında bir yol olduğu kesindir. Önceki günkü yazının sonunda sorduğumuz sorunun yanıtı da bu yolun uzunluğuyla ilgilidir.. Bu soru, matematikteki "altı adım" kuramının da doğuşuna yol açmıştır: "Gelişigüzel seçilmiş iki kişiyi birbirine bağlamak için kaç tanıdığa ihtiyaç vardır?" Harvard'lı profesör Milgram bu konuda ilginç deneyler yaptı.. Rastgele iki kişi seçti.. Birbirlerini tanımaları mümkün olmayan iki kişi.. Ve başka iki kişiler.. Mesela ABD başkanıyla Venedik'te bir gondolcü.. Bu iki kişinin birbirini tanımaları için arada kaç kişinin olması gerekir ya da kaç kişinin aracılığına ihtiyaçları vardır? Soruyu yerlileştirip daha da çekici kılabiliriz: Kayseri sanayi sitesindeki bir tamirci çırağıyla, Hollywood'un "afet"i Sharon Stone'ın tanışması için kaç kişinin aracılığı gerekir? Bin? On bin? Yüz bin? Milgram'ın araştırmaları çok daha şaşırtıcı bir sonuç ortaya çıkardı: Altı kişi.. Evet, altı kişi yeter! Sonuç şuydu: Bu gezegendeki herkes birbirinden sadece başka altı insanla ayrılır.. Altı adımlık ayrılma... Bu gezegendeki herkesle bizim aramızda..

***

Bu hesap, internet ve SMS çağından önceydi üstelik.. Şimdi büyük şebeke daha küçük aslında.. Aramızdaki sadece altı kişi varken, biz ne kadar uzağız birbirimize? Düşünmeye değmez mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Zımadves arak!   / 24-01-2004
 Ne kadar değişir insan?   / 22-01-2004
 Çek Poynt Çarli   / 20-01-2004
 Çocukluk işte...   / 17-01-2004
 Altı kişi yeter!   / 15-01-2004
 Bayhan-tı   / 13-01-2004
 Ateşin küllerle dansı...   / 10-01-2004
 İyi haberler!   / 08-01-2004
 O fotoğraf...   / 06-01-2004
 Hayat bilgisi   / 01-01-2004
ERDAL ŞAFAK
İstanbul-Paris
13 milyonluk İstanbul'un aslında bir...
MANSUR FORUTAN
Bana su verdi
Beyaz afetin olumsuz etkilerinin bittiği...
ALİ KIRCA
Cunda mahkûmları
Hafta sonunda yine düştüm bir türkünün...
Açıkla Mösyö
Açıkla Mösyö
Beşiktaş'ın hocası, 5 futbolcusunun atılmasını hakem Papila'yı yanlı...
Suçlu Oyuncular
Suçlu Oyuncular
Camianın en önemli grubu, hakem Papila'nın Ahmet Yıldırım'ınki hariç...
Erdoğan'dan yeni öneri
Erdoğan'dan yeni öneri
Başbakan, Annan'a 'arabuluculuk' teklifinin dışında, 'çözümün...
Musevilere iki öneri
Musevilere iki öneri
Musevi lobisinden "cesaret ödülü" alan Erdoğan, Güneydoğu'da Türkiye,...
Yorgun köprü 'check-up'a giriyor
Yorgun köprü 'check-up'a giriyor
30 Yaşına giren Boğaziçi Köprüsü'nün fırtınada çelik halat levhasının...
Son popstar Cem Papila hem CHP'li hem BJK'li
Son popstar Cem Papila hem CHP'li hem BJK'li
Beşiktaş'tan 5 oyuncu birden atıp, gündeme oturan hakem Cem...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.