kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Kazayla başbakan olsam...

Sizin için neler yapabilir neler yapamazdım, bilmiyorum ama... Mesela şu ABD gezisine ben gitsem, mesela Bush ile baş başa kalsam... İlk tokalaşma, hal hatır sorma faslından sonra ne yapardım, biliyorum

***

Bir iki sahte gülüşü, bir iki uyduruk saygı lafını belki becerebilirdim. Lakin, eminim, sonra kendimi tutamazdım. Ben kendimi başbakan zannederken, siz de gelin kendinizi benim yerime koyun. Tutabilir miydiniz kendinizi? Karşınızda her an yalan söyleyen, Teksas şivesiyle söylemesi de hiç fark etmeyen... Dini, imanı para iken... Para ve güç dini ile imanı olan... Sözde terör ile mücadele ederken, yalanlarla insanlarını ve başka insanları ölüme gönderen biri var.

Tabii, diyeceksiniz ki, "böylelerinden çok var." Var ama, şu anda onların en kudretli, en kuvvetli, en başına buyruk olanı karşınızda. Yalanları dünyaya nizam veriyor. Bu intizam tutkusu ise dünyanın başını daha çok döndürüyor. Karşısına geçmişsiniz, bir de, sözde samimiyet pozları, abuk sabuk şakalar arasında size tepeden bakıyor. Kazayla arkadaşınız olsa sırt çevireceğiniz, komşunuz olsa bu kadar yalanı karşısında patlayacağınız, akrabanız olsa yüzünü görmek istemeyeceğiniz biri, size caka satıyor. Tavsiyede, telkinde, kibar ya da kaba tehditlerde bulunuyor. Ve bu adam safi yalancı. Etrafına topladıkları yalancı. Devamlı yalan söylüyorlar. Yalanları tehlikeli; yalanları kibirli, yalanları mütehakkim. Nasıl tutacaksınız kendinizi? Bir yerde patlamaz mısınız? O laklak konuşurken, zoraki gülümsemeniz bir yerde donmaz mı, o anda öfkeniz tüm sinir sisteminizde yaptığı yolculuğu tamamlayıp beyninizi kaynatmaz mı, kalbinizi sarsmaz mı?

"Doğruyu söylemek" adına kutsal kitaba el basılan bir ülkeye, kutsal kitabı doğruyu telkin eden bir ülkeden gitmişsiniz ve biliyorsunuz ki... Karşınızda doğru şeyler söylüyormuş gibi buyuran adam katıksız yalan kusuyor. Sizi, bölgenizi, halklarınızı, dünyayı küçümsüyor o ahlak, adalet yoksunu projeleriyle, programlarıyla, terörle mücadeleleriyle, yardımlarıyla, ittifaklarıyla, demokrasiözgürlük diyen biberlenesi diliyle. Ve siz, "Aha çok doğru diyorsunuz" gibisinden hayran bakışlarla, yeslerle, thankslerle onu onaylar gibi yapıp duracaksınız, öyle mi? Bunun için başbakan, diplomat, bunun için devlet adamı olacaksınız. Yalanlara yes demek, yalanlara baş sallamak, bile bile yalancının tekine sırıtmak için partiler kuracak, halkla kucaklaşacak, oylar alacak, ülke temsil edeceksiniz!

***

Sevimli bir film var: "Aşk her yerde." Filmin karakterlerinden, az çapkın, ama sıradanlığı seven, bekar İngiltere Başbakanı (Hugh Grant), burnundan kıl aldırmayan ABD Başkanı'nı (Billy Bob Thornton) tam basın toplantısında, o mütehakkim ve kibirli havasını söndürecek şekilde bozuyor. Yalancı ve dayatmacı devin burnundaki kılı koparıyor! Tabii, "ABD kuzusu" ve "küresel yalanlar müttefiki" Blair İngiltere'sinde büyük hayal. Ama İngiltere gibi mağrur bir ülkede, sokaktaki insanın ciddi ihtiyacı olan, dünyanın aşk olan her yerinde sıradan insanların zevkle görmek isteyeceği bir hayal. İnsanların aşk ve sevgi gibi derinden hissetmek istedikleri, hava ve su gibi temel ihtiyacı olmuş bir hayal.

***

Tamam, kazayla başbakan olmadım ve büyük tehlike atlattınız; küstah müttefikin gazabından kurtuldunuz. Ama söyleyin lütfen: Hayat, var olmak, politika, uluslararası ilişkiler vesaire... Bu kadar ikiyüzlülüğü, bunca yalanı meşru kılıp "Yes Mistır Prezidınt" demek için mi? Doğru ve dobra söze hiç mi ihtiyacımız yok!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir kavganın anatomisi   / 26-01-2004
 İstanbul'da kar felaketi!   / 25-01-2004
 Raporlu devrimin yeni aşaması   / 23-01-2004
 Her fırtınanın ilk kurbanı çalışanlar   / 22-01-2004
 Askeri konsept olarak basın özgürlüğü   / 21-01-2004
 Sınıfta hain var!   / 20-01-2004
 Vergi vermeyen millet, ne büyük millettir   / 19-01-2004
 Bağlarbaşı'ndan Taksim'e...   / 18-01-2004
 Rüşvet gücünün asıl adaletsizliği   / 16-01-2004
 Bildiğini okumak, bildiğini yazmak   / 15-01-2004
MEHMET BARLAS
Boğaz Köprüsü'nde risk var mı?
Boğaziçi Köprüsü'nde...
SAVAŞ AY
Ecevit'in gazeteci duyarlılığı
Bülent Ecevit, bir...
REFİK DURBAŞ
"Ere zalum" bir kış...
Bir dervişe "Nereden gelirsin?"...
HINCAL ULUÇ
Devlet vardı.. Peki insan var mıydı?..
Medyamız gene her...
MEHMET TEZKAN
Dedikodu gerçek oldu
Beşiktaş'ın hükmen mağlup olması...
EMRE AKÖZ
Doğan Hızlan'a bir soru daha
Dün Hürriyet...
UMUR TALU
Kazayla başbakan olsam...
Sizin için neler yapabilir...
Göçmen kuşlar ölüm saçıyor
Kuş gribi ilk kurbanını Tayland'ta aldı. Altı yaşındaki bir çocuğun...
Cep-silah korkusu
Haftalık TIME dergisi: Teröristlerin yeni silahı cep telefonları.
Açıkla Mösyö
Açıkla Mösyö
Beşiktaş'ın hocası, 5 futbolcusunun atılmasını hakem Papila'yı yanlı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.