kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Ortak noktalarda memnuniyet

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, önceki gün Ankara'ya indiğinde gazetecilerin soruları karşısında bir anda gerilmişti. Buna neden Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Davos'ta bir araya geldiği BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a, "Bir arabulucu tayin edilmesine" ilişkin önerisiydi. Denktaş, böyle bir önerinin Annan'a götürüleceğinden haberdar olmadığını belirterek olaya anında tepkisi koymaktan da geri kalmamıştı.

Aradan geçen iki gün içindeki temasları sonrası KKTC Cumhurbaşkanı, bazen kadar tepkili yaklaşımını sürdürse de dünkü gelişmelerden oldukça memnundu. Denktaş'ın rahatlaması da şurası açık ki, Ankara'da son ziyaret noktası Genelkurmay Başkanlığı'nda oldu. Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök ile yaptığı görüşmeden oldukça memnun ayrıldı. Hatta, yakın çevresine söylediği şu söz de bunu teyit eder nitelikteydi: "Ortak noktalardan memnuniyet duydum..." Yakın çevresinin aktardığına göre Denktaş' ı memnun eden gelişme aslında Ankara'nın kendisinden temelde çok farklı düşünmediği, sadece yöntem açısından yeni bir yola girme çabasında olması. Nitekim, Ankara'daki temasları sonrası Cumhurbaşkanı'nın yaptığı yazılı açıklamada ve Başbakan'ın söyleminde MGK bildirisine atıfta bulunulması da Denktaş'- ın rahatlamasının temel nedeni olmuş.

Referandum tehlikesi
Bununla birlikte KKTC Cumhurbaşkanı'nın yakın çevresinin Denktaş'ta da bulunduğunu aktardığı bir kaygısı var. O da, Başbakan Erdoğan'ın Davos'- ta görüştüğü Annan'a da aktardığı "Referandum" açılımı. Yani, Rum tarafı müzakereler bittikten sonra referanduma gidilmesine karşı çıkıp, müzakere öncesi bir referandum isterse buna Türk tarafının da kayıtsız kalmayacağına ilişkin yaklaşımı. Her ne kadar Rum tarafı böyle bir öneriye kesinlikle kapılarının kapalı olduğunu dün yaptıkları açıklamada belirtse de Denktaş ve yakın çevresi de bunu "referandum tuzağı" veya "tehlikeli bir oyun" olarak görüyor.

Metni kim daraltacak?
Denktaş'ın bulunduğu sırada Ankara'- da tartışılan bir diğer konu ise Başbakan'ın önceki gün ABD'ye giderken uçakta açıkladığı, "Annan'a daraltılmış bir metin ile müzakerelere başlanması" önerisi. Bu durumda hangi metin esas alınacak ve metni kim daraltacak? Hükümet çevrelerine bakıldığında daraltılması istenen metin, Annan Planı'nın giriş bölümü olarak gösteriliyor. Nitekim, hem MGK bildirisinde hem de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün dünkü açıklamasında "Annan Planı da referans alınarak" denilerek buna da atıfta bulunuluyor. Metnin kimin tarafından daraltılacağına gelince; Erdoğan hükümetinin bu konudaki görüşü, BM Genel Sekreteri'nin çözüm bulucu veya arabulucu olarak bulacağı "güçlü kişilik" tarafından metnin daraltılmasının da sağlanacağı noktasında.

Top diplomaside
Sorunun Rum tarafının 1 Mayıs'ta AB'ye üye olacağı 1 Mayıs tarihine kadar çözüme kavuşması ise hem Denktaş hem de Erdoğan hükümeti tarafından beklenmiyor. Çözüme yönelik atılacak adımların ise Türk tarafına büyük kazanımlar getireceği kayda geçiriliyor. Her ne kadar çok fazla inandırıcı kabul edilmese de çözüm için adım atılmaya ve daraltılmış bir metin üzerinde çalışmaların başlandığı andan itibaren AB'nin de Rum kesimine bakışının farklı olabileceği kayda geçiriliyor.

Tam olarak inandırıcı bulunmasa da beklenti Rum kesiminin üyeliğinin, AB ile Türkiye'nin müzakereye başlaması planlanan tarih olan aralık ayına kadar ertelenmesi yönünde. Veya AB'nin Ada'nın bir bütününü değil de sadece Rum kesimini üye olarak alması yönüne gideceği beklentisi de Ankara'da hakim olan bir senaryo. Her ne olursa olsun, bundan sonra iş Türk diplomasisine düşüyor. BM, ABD ve AB nezdinde göstereceği performans sorunun çözümü ve bundan sonraki gelişmelere de ışık tutacak. AB üyesi bir ülke büyükelçisinin dün vurguladığı gibi, Erdoğan hükümeti oyununu iyi oynadı. Şimdi Rum tarafı sıkışmış görülse de her şey de bitmiş değil.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 ABD'ye arabuluculuk çağrısı   / 25-01-2004
 Mumcu: AB bizden alacak   / 23-01-2004
 Babacan: Duruma hakimiz   / 21-01-2004
 Arap sermayesinin peşinde...   / 18-01-2004
 Bush'tan önce Clinton   / 16-01-2004
 Hemen mi, beş yıl sonra mı?   / 14-01-2004
 Meclis'te "Kamu Reformu" savaşı   / 13-01-2004
 Erdoğan'ın kimlik savaşımı   / 11-01-2004
 Sorun detayda saklı   / 09-01-2004
 Başar Esad'ın sözleri...   / 07-01-2004
MUHARREM SARIKAYA
Ortak noktalarda memnuniyet
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf...
YAVUZ DONAT
Kader böyle imiş...
Hınıs, Erzurum'a yüz kilometre. En...
 atv 19.00
"Ali Kırca ile..."
 atv 19.45
"Spor Haberleri"
 Show TV 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.00
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.40
"Spor"
Akıl akıldan üstün
Zekice bir planla Antalya'nın yerle bir olduğu fırtına sırasında...
Ailece sobaya kurban gittiler
AFYON Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde tekvando antrenörü...
Gözden ırak olunca...
Gözden ırak olunca...
Gönülden de ırak olur, diye boşuna dememiş atalarımız! İşte...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.