kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Okan Muderrisoglu @ SABAH
 
Çukurova gerilimi
YKB tutununca borsa toparlandı

Çukurova gerilimi

BDDK, YKB hisselerinin North Petroleum şirketine devrine Bankalar Kanunu'na uygun olmadığı ve şirketin kredibilitesinin yetersiz görülmesi nedeniyle red kararı aldı

Çukurova Grubu'nun, Pamukbank'tan kaynaklanan borçlarının yapılandırılması için BDDK'ya verdiği yeni ödeme planının hukuki gerekçelerle reddedildiği oturum, kurul üyeleri ile bürokratların tezleri arasıda "çatışmaya" sahne oldu.

BDDK'nın, 23 Ocak cuma günkü toplantısına, Çukurova Grubu ödeme planı, öğleden sonra verilen bir önerge eklendi. Daha önce, yeni atanacak TMSF Yönetimi'ne havale edilmesi düşünülen teklif, "Yapı Kredi, BDDK velayetinde bir yıl içinde geleceğinin belirlenmesi önem taşıyor. Bu nedenle konu hala BDDK'yı ilgilendiriyor" gerekçesi ile gündeme alındı.

YENİ TEKLİF BEKLENİYOR
BDDK hukukçularının ve bankacılık bölümünü uzmanlarının, "Teklifin bu haliyle kabul edilmesi Türkiye'nin mali itibarını olumsuz etkiler" yönünde görüş bildirmesi, bazı kurul üyelerinin tepkisini çekti. Üyeler, "Bu değerlendirmeyi biz yaparız. Bürokratlar, Bankalar Kanunu çerçevesinde olayı ortaya koysunlar" dedi.

BDDK üyeleri, iki hukuki gerekçe ile ödeme planını kabul etmedi. Ancak, "Grup yeni plan sunabilir" diyerek açık kapı bıraktılar. Bu nedenle karar oybirliği ile alındı.

Çukurova planı şu gerekçelerle BDKK'dan döndü:
1- Pamukbank'tan TMSF'ye geçen Yapı Kredi hisselerinin, Mehmet Emin Karamahmet'in kardeşine ait olduğu belirtilen şirkete devri, aynı isimle ilişkilendirilmesi veya görünebilir akrabalık bağları kurulması Bankalar Kanunu açısından uygun değil.

2- Ödeme planına mali destek sağlayacağı belirtilen North Petroleum Şirketi'nin kredibilitesi yeterli değil. Banka hissesi rehnine lehdar olacağı belirtilen bu şirketin bilinen tanınan bir yönetici ismi olmadığı gibi şirketin kendisi de banka sahibi olacaklarda aranan şartlara uyumlu değil. Grup, söz konusu fonu, tanınmış bir yabancı banka aracılığıyla sağlayabilirse, çözüm bulunabilir.

Borsa'daki işlem sıraları geçici olarak kapatılan Çukurova Grubu şirketleri, BDDK'nın açıklamasının ardından Borsa Başkanlığı'nın talebi üzerine açıklama yaptı.

Sıraları geçici olarak işleme kapatılan YKB, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Yapı Kredi Yatırım Ortaklığı, Yapı Kredi Koray GYO, Yapı Kredi Sigorta, Turkcell ve Kaplamin hisseleri, ikinci seanstan itibaren işleme açıldı. Konuya ilişkin YKB'nin borsaya yaptığı açıklamada "Sözleşmeler geçerliliğini koruyor. Dolayısıyla halihazırda bir temerrüt hali bulunmayıp, yapılan ilgili anlaşma yürürlüktedir. Bunun dışında konuya ilişkin olarak bankamıza ulaşmış bilgi ve belge bulunmamaktadır" denildi.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Derviş, IMF'nin yeni rolünü anlatan kitap yazıyor...   / 26-01-2004
 Maksat heyecan olsun peki ya sonrası?   / 19-01-2004
YAVUZ SEMERCİ
Fenerbahçe TV ve komşuda pişen
Artık Fenerbahçe her...
İLKER SARIER
İş Bankası'nın kumbarasından yükselen duygu
Çarşamba...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yatırım fonları borsaya yetişti bir de getiri uçurumu...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Çukurova gerilimi
BDDK, YKB hisselerinin North Petroleum...
Akıl akıldan üstün
Zekice bir planla Antalya'nın yerle bir olduğu fırtına sırasında...
Ailece sobaya kurban gittiler
AFYON Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde tekvando antrenörü...
Gözden ırak olunca...
Gözden ırak olunca...
Gönülden de ırak olur, diye boşuna dememiş atalarımız! İşte...
Aşıklar Su Otel'de
Aşıklar Su Otel'de
Athena'nın solisti Gökhan Özoğuz ile podyumların marjinal...
IMKB
E: 17,900 D:% -2.49
DOLAR
S: 1,323,000 D:% 0.23
EURO
S: 1,660,000 D:% 0.18
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.